Меню

Затвори
menu

10-те най-високи върха в България

Затвори
На връх Вихрен

България е с обща територия от 110 994 квадратни километра, около 30 % от нея са планини. Голяма част от тях са разположени в западната и югозападната част на държавата. Най-високите върхове в България се намират в две планини – Рила и Пирин.

Рила е по-високата от двете, със своя първенец – връх Мусала (2925 метра), като тя е не само най-високата в държавата, но и на целия Балкански полуостров. Тя се намира в югозападната част на страната и заема 2629 квадратни километра, като средната ѝ надморска височина е 1487 метра. Планината също така е една от най-високите в цяла Европа. Тя се нарежда след Етна (3357 метра), намиращ се в Италия.

Пирин планина е втората по височина в държавата, тя се намира в югозападната част на държавата и заема площ от 2582 квадратни километра. Има средна надморска височина от 1033 метра. Нейният най-висок връх е връх Вихрен – 2914 метра, като той се нарежда на второ място в България и на трето – на Балканите, след връх Митикас (2917 метра) на планината Олимп в Гърция.

До повечето от първенците на държавата има добре поддържана маркировка и удобни маршрути, като те са най-леснодостъпни през лятото и есента. Върховете са отлична идея за хора, които обичат природата и искат да видят уникални планински гледки. Списъкът съдържа имената и местоположенията на върховете с най-голяма надморска височина в България.

Най-високите върхове в България

Най-високите върхове в държавата са разположени в Рила и Пирин, като те са на височина от над 2800 метра.

Рейтинг: 4.3

Все още не е гласувано