Меню

Затвори
menu

Язовир Широка поляна

Затвори
Язовир Широка поляна
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До Батак
Координати Координати:41.76330921858358, 24.161812022528416

Язовир Широка поляна се намира в Западните Родопи, южно от град Батак. Той е построен на 1540 метра надморска височина, през 1962 година. Близо до него има три защитени местности (Широка поляна на север, Студената чучурка на юг и Кавал тепе на изток).

Има изградена язовира стена висока 21 метра, дълга 498 метра. Общата площ на язовира е 4.3 квадратни километра, като има воден обем 24 000 000 кубични метра.

Язовирът е основен елемент на Хидровъзел Широка поляна. Язовирът е изграден на предишна пасищна долина, изграден е от 5 стени. На язовира често можете да видите хора, които се разхождат и много които ловят риба. Мястото е изключително красиво за лека следобедна разходка сред красивите Родопи.

Маршрут

Язовир Широка поляна се намира на 31 километра южно от град Батак, за да стигнете до него трябва от Батак да тръгнете по главния път към град Доспат, след около 30 километра вляво на пътя ще видите красивия язовир. Малко преди началото на язовира вляво има път, по които можете да си харесате място за отсядане ако ще спите там на палатки или каравана. Пътят до язовира е поддържан и той е леснодостъпен.

Още за язовир Широка поляна

Язовирът се намира на 1540 метра надморска височина, в Западните Родопи, на главния път между Батак и Доспат. Язовирната стена е висока 21 метра, като има обща дължина 492 метра. Площта на язовира е 4.3 квадратни километра, има воден обем от 24 милиона кубични метра. Язовирът е изграден през 1962 година. Природата около него е изключително тиха и красива. Там можете да видите много видове диви животни, сред които: дива свиня, белка, златка, сокол, ястреб, катерица, кълвач, таралеж и други. Също така в областта е пълно с растения като: бор, смърч, ела, шипка, боровинки и други. Мястото е изключително красиво за разходка със семейството.

Забележителности близо до язовира

Язовир Голям Беглик – на 6.5 километра северно можете да посетите друг красив язовир. За да стигнете до него, просто трябва да продължите в посока север към град Батак, след 10 минути вляво на пътя ще видите язовира. Той също е много красив, като има удобни места за къмпингуване и разходка.

Панорамна площадка над язовир Доспат – на около 12 километра южно, можете да отидете на панорамната площадка, от която можете да видите почти целия язовир Доспат, както и град Доспат и голяма част от Родопите. За да стигнете до нея, трябва да продължите към град Доспат, като след 12 километра вдясно на пътя, малко след разклона към Сърница, ще видите площадката, там има място за 3-4 автомобила.

Град Батак – на около 30 километра северно можете да отидете до град Батак, той е богат на история. В централните части на градчето има красив парк, църква и други забележителности. Мястото е изключително приятно за разходка, особено през топлите сезони.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Батак

Язовир Голям Беглик
Язовир Голям Беглик
Близо до:Батак


Връх Баташки снежник
Връх Баташки снежник
Близо до:Батак


Язовир Батак
Язовир Батак
Близо до:БатакПоглед от връх Света неделя до Равногор
Връх Света Неделя
Близо до:Брацигово