Меню

Затвори
menu

Язовир Четиридесетте извора

Затвори
Язовир Четиридесетте извора
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.00627734515611, 24.93760460640056

Изграден през далечната 1967 година яозивр 40-те извора е отлична дестинация за разходка сред пиродата и чудните гледки на Родопите. Той е разположен на 8 километра източно от Асеновград, в Северните Родопи. Достига ширина от около 400 метра, и е дълъг около 2 километра.

Основната цел за изграждането на язовира е водоснапдяване на тракийската низина, като в днешно време там се предалга и риболов за любители. Свойте води идват от съседните няколко реки, сред които Мулдавска.

Около язовира можете да видите чудна растителност, сред която много видове дървета като – боръ, дъб, бук, малина и мниги видове билки. Също така там се срещат разнообразие от птици – орел, сокол, ястреб, щъркел и много малки животни като – лисица, невестулка, смок-мишкар, таралежи, много видове жаби и други.

Маршрут

От Асеновград се тръгва в посока североизток, след което се прави десен завой, след около 1 километър след края на града, вдясно към село Козаново, след около 3.5 километра следва десен завой по малък асфалтиран път. Следвайте този път без да се отклонявате, и след около 1.7 килоемтра ще стигнете язовирната стена, пътят по нея е тясен и не препоръчваме да се изкачвате с автомобила тъй като тръдно се обръща после, можете да спрете малко преди нея вляво и вдясно на пътя има места за паркиране.

Още за язовир 40-те извора

Язовирът е голям и красив, като се използва за снабдяване на вода на тракийската низина. Там можете да ловите риба но с доста ограничения, а също така е отлично място за къмпинг или пикник със семейството. До неговия бряг се стига лесно и бързо, като има доста удобни местенца, както и сянка, където можете да разтелите едно одеало и да направите чудно място за релакс и похапване със семейство и приятели.

Язовирът е широк до 400 метра, и дълъг около 2 километра. Той е доста чист, а около него е пълно с красива растителност, от северната му страна, гледката е към Родопите, като тя е много красива, а всичко наоколо е тихо и спокойно.

Язовирът е перфектно място за лека разходка, и почивка сред природата, ако решите можете да продължит епо пътя по стенат аи да обиколите язовира пеш от другата му страна.

На дъното на язовира има извори, от където идва и неговот име. над 90% от конструкцията и построяването на стените на яозивра са оригинални български проекти.

В язовира често можете да видите и хора, които практикуват гребане и такива, които просто се разхождат с лодката.

Забележителности близо до язовира

Араповски манастир – само на 7 километра източно от язовира можете да посетите красивия и известен манастир – Араповския манастир. За да стигнете до него трябва да се върнете на север до главния път, след което да направите десен завой и да продължите към Козаново, малко след селцето (около 800 метра) ще видите десен завой, поемете по този път и малко след това вляво на вас ще видите и манастира.

Асенова крепост – красивата крепост се намира само на 12 километра западно от язовира. До нея можете да стигнете като се върнете в Асеновград, след което помете по главния път към Смолян, малко след края на града вдясно ще видите табела и добър асфалтов път, който ще ви отведе право на крепостта.

Връх Кутра – наблизо, на около 10 километра, близо до Асеновград, се намира и малък но много красив връх – Кутра. До него се стига за около 30-40 минути, като за да стигнете там, начална точка е южните части на улица Захарий Зограф. По принцип улциата е доста стръмна и тясна, и поради това можете да спрете малко преди това, като зоната е жилищна и има места. След това продължете пеша по нея, като постепенно ще отидете до чешма, продължете след нея по широкия планински път, който се изкачва в планината. След около 320 метра по този път, трябва да завиете наляво по малка пътечка. Пътечката се движи на запад, след което продължава на юг. Разстояние от завоя до върха е около 700 метра. Общото разстояние от края на улциата е около 1 километър, но има над 200 метра денивелация, поради което маршрутът отнема около 30-40 минути.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Асеновград

Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:Асеновград


Римски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:АсеновградАраповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:Смолян


Водопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:КърджалиЯзовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив


Хижа Здравец
Хижа Здравец
Близо до:Пловдив


Голям Устински водопад
Голям Устински водопад
Близо до:Перущица