Меню

Затвори
menu

Язовир Студен кладенец

Затвори
Язовир Студен кладенец
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.622660987089255, 25.428303521422198

В България има многобройни язовири, тяхната основна цел е водоснабдяване на населенията, а понякога и електроснабдяване чрез генериране на енергия. Един доста голям язовир – Студен кладенец се намира в Южна България, в източните части на Родопите.

Той е построен на река Арда, намира се на изток от град Кърджали. Има обща площ от 27.8 квадратни километра, като е сред най-големите по площ в България.

Неговото изграждане започва през 1955 година и е открит през 1958 година. Той се намира на надморска височина от 225 метра, има воден обем от 387 800 000 кубични метра. Има изградена висока бетонна стена, която е висока 67,5 метра.

Язовирът е изключително красив, като близо до него има и удобни пътища и няколко малки селца.

Маршрут

Язовирът се намира на изток от град Кърджали, до него има много удобни местенца за посещаване, можете да отидете към село Широко поле и от там на юг по асфалтиран път към брега на язовира. Можете също така да поемете към село Звезделина на изток от Кърджали, като от него можете да продължит ена юг към брега, също така можете да отидете и до село Гняздово, което се намира още по на изток от Звезделина. То е почти долепено до брега на язовир Студен Кладенец.

Още за язовир Студен кладенец

Язовирът е сред най-големите по площ в страната, дълъг е около 25 километра и широк до 1.5 километра. Има обща площ от 27.8 квадратни километра. Изграден е на река Арда, на надморска височина от над 220 метра. В язовира има много риба и други водни животни, той също така се използва и за генериране на електроенергия чрез ВЕЦ. В близост до язовира се предлагат и различни видове водни спортове, през летните сезони има лодки, водни колела и други.

Други забележителности близо до язовира

Въжен мост Лисиците – точно над язовира, близо до село Широко поле преминава най-дългият въжен мост в България – дълъг над 200 метра. До него можете да отидете за около 30 минути пеша. Началото на маршрута започва на юг от село Широко поле, движете се в посока юг към язовира, в края на пътя има поставени табели, близо до брега на самия язовир. Пътеката започва от там, като се движи успоредно с релсите на БДЖ. Стигате до една от спирките, където има изградена пейка, от там слизате през гората вляво и излизате на самия мост.

Крепост Моняк – много красива крепост, тя се намира до язовира. От село Широко поле, на няколко километра източно от Кърджали се продължава по пътя в посока запад, след 5-10 минути се оставя колата и се продължава в посока юг по пътечка, която постепенно се изкачва на крепостта. Отнема около 1 час.

Регионален исторически музей в Кърджали – музеят се намира в северните части на града, на улица Републиканска 4. Там можете да разгледате с цялото семейство и да научите много интересни части от Българската история.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Кърджали

Водопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Водопад на Сътвoрението
Водопад на Сътворението
Близо до:Крумовград


Екопътека Райски изглед
Екопътека Райски изглед
Близо до:КърджалиЗагражденска екопътека
Загражденска екопътека
Близо до:Ардино


Тракийско скално светилище Орлови Скали
Орлови скали
Близо до:Ардино


Перперикон
Перперикон
Близо до:КърджалиКрепост Моняк
Крепост Моняк
Близо до:Кърджали


Въжен мост Лисиците
Въжен мост Лисиците
Близо до:Кърджали


Гледка към Въжения мост до село Сухово
Въжен мост до Сухово
Близо до:Ардино