Меню

Затвори
menu

Язовир Пчелина

Затвори
Язовир Пчелина
Язовир Пчелина
Гледки над язовира
Гледка към Свети Йоан Летни
Гледка над язовир Пчелина
Средновековна църква Свети Йоан Летни
Време 0:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.52095845096945, 22.85078514247154

В България има стотици големи язовири, като един от тях е Пчелина. Той е изключително красив и разходката до него е лека и приятна, а гледките – чудни.

Язовирът се намира на около 26 километра югозападно от Перник, в Западна България. Той е построен през 70-те години и е дълбок над 18 метра, а площта му е 5.38 квадратни километра.

От неговата южна страна има удобен планински път, който се изкачва до средновековната църква „Свети Йоан Летни“, откъдето се откриват много красиви панорамни гледки над язовир Пчелина и околността. Пътят дотам е удобен, като може да се стигне пеша, или ако е по-сухо времето бихте могли да отидете с кола почти до самия язовир.

Маршрут

Маршрут от Поцърненци до язовир Пчелина

Покажи маршрута Началото на маршрута за язовира започва от село Поцърненци. Селцето се намира на около 11 километра югозападно от град Радомир. До него се стига по удобен асфалтов път. Малко след входа на селцето ще видите ляв завой, който постепенно върви на северозапад към язовира. Тръгнете с колата по него, като след около 1-2 километра пътят става планински. Оттам вие трябва да прецените колко искате да продължите. По пътя към язовира има 3 места за паркиране извън пътя. В зависимост от това дали ще идете в сухо време, бихте могли бавно да се изкачите почти до средновековната църква „Свети Йоан Летни“. Ако условията не го позволяват или решите, че искате да се разходите, бихте могли да паркирате колата си на вече споменатите места за паркиране извън пътя. От селцето до язовира разстоянието е около 5 километра. Ако решите да оставите колата си по средата на пътя, ще ви отнеме около 20-30 минути лека разходка с малка денивелация, за да достигнете до църквата и красивата гледка над язовир Пчелина.

Още за язовир Пчелина

Язовирът се намира в Западна България, близо до град Радомир. Той е построен през 70-те години, а преди това на негово място е било разположено село Пчелинци.

Една от най-красивите гледки към язовира би могла да бъде наблюдавана от неговия южен склон. Там се намира средновековната църква „Свети Йоан Летни“, която е изградена през 1350 година. От нея се открива красива панорама към цялата околия и язовира.

Разходката до язовира е много лека и приятна, като според това къде оставите автомобила си, може да ви отнеме между 10 минути и 1 час пеша. Разходката е добра идея и за деца, тъй като по-голямата част от пътя е полегата.

Забележителности близо до язовир Пчелина

Екопътека „Поглед към 9 планини“ – екопътеката е отлична идея за лека разходка, като тя предлага множество красиви гледки. Тя се намира на около 27 километра северозападно от село Поцърненци. До нея се стига с автомобил, като първо трябва да отидете до село Сирищник. В западните части на селцето е началото на пътеката, като тя отнема около 1.5 часа в посока пеша.

Водопад Полска Скакавица – водопадът е красив и е отлична идея за разходка. Той се намира на около 44 километра югозападно от Поцърненци. Началната точка е село Полска Скакавица. Там поемете към центъра на селото и след това – вдясно, като има табелка. Оттам има около 4 километра до водопада. Бихте могли да оставите колата си близо до къщата за гости, като водопадът се намира от нейната източна страна. Оттам имате да изминете около 30 минути пеша до самия водопад.

Бистришки водопад – на около 56 километра югоизточно от Поцърненци бихте могли да посетите Бистрица, като ако продължите на юг от селцето, ще стигнете до красивия Бистришки водопад. Началната точка за прехода към водопада е източната част на селцето, по улица Христо Ботев. В края на селцето има място за паркинг, а малко след него започва и планински път, като вие трябва да следите табелките и червената маркировка. Пътят е широк, той продължава на изток и постепенно прави десен завой, към планината, в посока юг. След малко изкачване (около 30 минути), пътят става по-полегат, оттам се движете само в посока юг, като след около 1-1.5 часа ще стигнете и до водопада, който се намира до дървен мост.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Радомир

Водопад Горица
Водопад Горица
Близо до:Сапарева Баня