Меню

Затвори
Меню

Язовир Пампорово

Затвори
Язовир Пампорово
Време Време:0:05
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Смолян
Координати Координати:41.63324476891778, 24.690884337974392

Близо до курорта Пампорово, в Родопите, се намира красив малък язовир. Той е на голяма надморска височина, а до него има прекрасна природа и дървени постройки.

Мястото е много приятно за разходка със семейството. До язовира има няколко дървени пейки, които са супер за следобеден релакс, а на метри от него има и приключенски парк, където е отлично за игра на децата. Там има различни развлечения, като някои от тях са: въжена градина, детски тролей, кът за игри и много други.

До мястото може да се достигне лесно с автомобил, като то е само на 1.6 километра западно от главния път за град Смолян.

Маршрут

Язовирът се намира на около 1.6 километра по асфалтов път, вдясно от главния път между Пампорово и град Смолян. Той е по пътя към връх Снежанка, като на един от десните завои ще видите голяма поляна, а вляво дървени постройки, малко преди тях табела за Язовира. Може също така да въведете името на връх Снежанка в навигацията на колата. На полянката може да оставите колата си и да продължите пеша към самия язовир, пътя ще ви отнеме няколко минути.

Още за Язовир Пампорово

Язовира се намира на над 1500 метра надморска височина, близо до курорта Пампорово. До него се стига лесно с автомобил по пътя към връх Снежанка. През топлите сезони е отлично място за развлечение на децата и релакс на родителите.

Мястото предлага много дейности за семейството. Там може да покарате колела, да оставите децата да си играя в парка, да се насладите на релаксиращ следобед и много други.

Там има много красива природа, а наблизо има местенца за хапване и също така още неща, които може да разгледате.

Други забележителности наблизо

Връх Мургавец– върхът е висок 1858 метра, намира се на изток от язовира. До него има удобна пътека, която се движи през иглолистна гора, като тя е добре маркирана. Върхът се изкачва за около 20-30 минути. До него се стига, като от язовира продължите по широк планински път, намиращ се вляво от него, започва точно до дървените катерушки за деца. От там се движите само в посока юг, успоредно на язовира, след малко ще видите и табелки, сочещи вляво. Завивате наляво и продължавате още вляво, като следите табелите за връх Мургавец и синята маркировка, като тя ще ви отведе право на върха, от където може да видите много красиви панорамни гледки над Родопите.

Връх Снежанка – върхът е един от най-високите в областта – висок е 1926 метра, на него има поставена ТВ кула, която се вижда отдалеч. До върха се стига, като по пътя от Пампорово към язовира, продължите нагоре по същия път още около 10 минути. Той ще ви отведе на самата кула, където може да се нагледате на красива природа, да поседнете и да хапнете. Също така може да се качите и на самата ТВ кула от която има уникална панорама.

Орфееви скали – те се намират на около 2 километра от язовира. До тях се достига като продължите по главния път към връх Снежанка, като на последния десен завой, вляво оставите автомобила си до дървена беседка. От там продължавате в същата посока към гората по удобна пътека, която е маркирана с табели и зелена маркировка. От там имате 10-ина минути пеша само по пътеката и ще стигнете до красивата площадка от която може да видите Смолянските езера и други красиви гледки.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Бихте ли споделили с какво можем да подобрим текста?