Меню

Затвори
Меню

Язовир Марково

Затвори
Язовир Марково
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.06301592739437, 24.69618874498286

Марково е малко село на 10 километра южно от град Пловдив. Западно до него има малък, но красив язовир, където можете да отидете на разходка. Язовира се намира на няколко десетки метра западно от селцето, на около 315 метра надморска височина, като от него има и красиви гледки на околията. Язовирът е сравнително малък, широк до 160 метра, но е дълбок на 30 метра. До него има обособени пътечки и полянки, където можете да си постелите и да си направите пикник.

Маршрут

До язовира има няколко пътя, но най-лесно е стига, като когато влизате в марково, завиете надясно по улица Плиска, след това вляво по улица Искра, Продължавате по улица Опълченска, след това правите десен завой по улица Язовирна и в края на нея трябва да оставите автомобила си. Продължете още 10-20 метра вляво и ще стигнете до язовира.

Още за язовир Марково

Язовира се намира на около 315 метра надморска височина, на десетки метри западно от село Марково, което се намира в Родопите, на около 10 километра южно от град Пловдив.

До язовира има удобен път, като около него има и места удобни за посядане и отлични за семеен пикник. От язовира също така се вижда и околията, съседните селца и град Пловдив.

Мястото е приятно за почивка сред природата, като там е тихо и спокойно. Препоръчваме ако отивате лятото да отидете сутрин или късен следобед, тъй като няма много сянка.

Други забележителности близо до язовира

Хижа Здравец – на около 16 километра южно се намира много красива хижа. Близо до нея също така има и красиви места за разходка както и няколко заведения за хапване. Там е отлично за разходка през летния сезон, тъй като е прохладно. За да стигнете до хижата, трябва да продължите към центъра на село Марково, след което да поемете на юг към село Гълъбово. Продължете към Цар Калоян и още нагоре в Родопите. След 10-ина минути ще видите широка поляна вляво, където можете да оставите автомобила ви и там се намират заведенията и мястото за разходка. Ако продължите по пътя след полянката вдясно ще видите и табела за хижата, която се намира на 2-3 минути по този път.

Водопада до село Храбрино – на около 5 километра западно от марково се намира село Първенец, а малко след него се намира и красив водопад. За да стигнете до него, трябва да отидете обратно по Опълченска в посока север, след което по улица Искра и след това вляво по улица Плиска. Този път ще ти отведе към село Храбрино. Излезте на центъра на селцето и тръгнете наляво, към Родопите. На около 300 метра след края на селцето, вдясно ще видите път, който слиза надолу към ресторанти и паркинг. Оставете колата си там, след което срещу вас ще видите малък мост, преминете по него, след което веднага вляво и се движете по пътеката, която се движи успоредно на реката. След 5-10 минути ще стигнете до водопада.

Момина скала – много красива панорамна площадка се намира само на около 10 километра югозападно. За да стигнете до нея трябва да се върнете обратно по улица Опълченска, след което по улица Искър, след което да направите ляв завой на изток по улица Плиска и тръгнете към село Първенец. От там тръгнете нагоре към Родопите към Храбрино, след това трябва да продължите на изток към село Извор. На центъра на селцето има място за паркирате, като там трябва да продължите в посока запад. Движете се по широк планински път, в тази посока, като след време той става по-тесен. Малко след това излизате на открито място, като трябва да поемете надясно, след още 5-10 минути по тази пътечка, ще излезете на красивата панорамна площадка.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности наблизо

Хижа Здравец
Хижа Здравец
Близо до:Пловдив


Голям Устински водопад
Голям Устински водопад
Близо до:Перущица


Евангелска съборна църква
Евангелска съборна църква
Близо до:ПловдивПаметник на Гюро Михайлов
Паметник на Гюро Михайлов
Близо до:Пловдив


Паметник на Съединението в Пловдив
Паметник на Съединението
Близо до:ПловдивПаметник на трите поколения
Паметник на трите поколения
Близо до:Перущица


Форум на Филипопол
Форум на Филипопол
Близо до:Пловдив


Хижа Скални мостове в Родопите
Хижа Скални мостове
Близо до:Чепеларе