Меню

Затвори
Меню

Язовир Копринка

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Язовир Копринка
Язовир Копринка
Чудни гледки над язовир Копринка
Пътя по стената на язовир Копринка
Гледки към язовир Копринка
Красиви гледки до язовир Копринка
Време Време:0:05
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Казанлък
Координати Координати:42.61636358975788, 25.312281588375455

Язовирите са водни басейни изградени от човека. Те обикновено се изграждат на реки, като се изгражда бетонна стена, която събира огромно количество вода. Язовир Копринка се намира на река Тунджа в централна България, на запад от град Казанлък.

Язовирът е дълъг около 3 километра и има различни ръкави и заливи. Той се намира на 390 метра надморска височина. Близо до него има хотели, ресторанти и места за къмпингуване. А на неговата югоизточна страна има изградена бетонна стена, от която се откриват уникални гледки.

Разходката до язовира е лека и приятна, удобна е за цялото семейство. Може да се насладите на гледките, след което да се отбиете в ресторантите да похапнете.

Маршрут

Язовирът е леснодостъпен, той се намира на около 7 километра западно от град Казанлък. До него се достига по пътя между Казанлък и Дунавци, като се прави ляв завой след около 4.5 километра, към село Копринка. От там се продължава в посока юг, като след около 2.5 километра има десен завой, който ще ви отведе към самия язовир. Може да въведете в Google карти – хотел Златната Котва. Там има разни местенца за паркиране, като може и да продължите още малко навътре към другите комплекси и заведения. Там в посока юг ще видите и удобен път, който е затворен с бариера, но е удобен за преминаване на пешеходци, който минава по язовирната стена. Там може да се разходите и да се налюбувате на невероятните гледки. От там може да видите паметника Бузлуджа, паметника на Шипка, в посока север може също да видите и триглавия масив в Стара Планина, това е громен планински масив съставен от върховете Голям и Малък Кадемлия и Пиргос, а до тях се намира и връх Мазалат.

Още за язовир Копринка

Язовирът се намира в централна България, до него се стига по удобен асфалтов път. Той е построен през 1955 година. Дълъг е около 3 километра, неговото предназначение е за водоснабдяване, напояване и електропроизводство. Той се намира на река Тунджа, тя събира водите от склоновете по южните части на Стара Планина и водите от Средна гора, по нейните северни склонове. При строенето на язовира е изкопан и проучен тракисйкия град Севтополис. Околността на язовира предлага туризъм, риболов и други интересни спортове.

Забележителности близо до язовир Копринка

Паметника на Шипка – на около 27 километра северно може да посетите паметника Шипка. Той се намира на прохода, който свързва село Шипка със Габрово. Паметникът е висока постройка пълна с история и уникални гледки. Може да се посети срещу заплащане, а отвън може да видите невероятни панорамни гледки към голяма част от Стара Планина.

Музей на розата – музеят се намира на около 10 километра източно от язовир Копринка. Той се намира на улица Войнишка в парк Розариум в град Казанлък. Там може да видите много интересни неща за българската роза.

Исторически музей Искра – музеят предлага много интересни предмети и факти от историята. Той се намира на около 11 километра източно от язовир Копринка. Музеят се намира на метри от кръговото кръстовище на улица Чудомир.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано