Меню

Затвори
Меню

Язовир Копринка

Затвори
Язовир Копринка
Язовир Копринка
Чудни гледки над язовир Копринка
Пътя по стената на язовир Копринка
Гледки към язовир Копринка
Красиви гледки до язовир Копринка
Време Време:0:05
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Казанлък
Координати Координати:42.61636358975788, 25.312281588375455

Язовирите са водни басейни, създадени от човека. Те обикновено се изграждат на реки, като се поставя бетонна стена, която помага за събирането и контролирането на огромно количество вода. Язовир Копринка се намира на река Тунджа в Централна България, на запад от град Казанлък, на няколко километра от село Копринка.

Язовирът е дълъг около 7 километра и е с обща площ от 12 квадратни километра. Намира се на 390 метра надморска височина. Близо до него има хотели, ресторанти и места за къмпингуване. На неговата югоизточна страна има изградена бетонна стена, от която се откриват уникални гледки. По нея можете да се разходите и да си направите снимки на фона на водата и планината в далечината.

Разходката до язовира е лека, приятна и удобна за цялото семейство. Можете да се насладите на гледките, след което да се отбиете в някой от ресторантите, за да похапнете.

Маршрут

Язовирът е леснодостъпен и е разположен на около 7 километра западно от град Казанлък. До него се стига, тръгвайки от Казанлък към Дунавци, като се прави ляв завой след около 4.5 километра към село Копринка. Оттам се продължава в посока юг, като след около 2.5 километра има десен завой, който ще ви отведе до самия язовир. Можете да въведете в Google карти хотел Златната Котва като ориентировъчна дестинация.

Там има обособени места за паркиране, като можете да продължите и още малко навътре към другите комплекси и заведения. В посока юг ще видите удобен път, който е затворен с бариера, но е удобен за преминаване на пешеходци и върви по язовирната стена. Можете да се разходите по него и да се налюбувате на невероятните гледки. Оттам можете да видите както Паметника Бузлуджа и Паметника на Шипка, така и в посока север – триглавия масив в Стара Планина. Това е огромен планински масив, съставен от върховете Голям Кадемлия, Малък Кадемлия и Пиргос. Близо до тях се намира и връх Мазалат.

Още за язовир Копринка

Язовирът се намира в Централна България, като до него се стига по удобен асфалтов път. Строежът на язовира стартира през 1947 година и е открит през 1955 година. Той е с големина около 7 километра и има воден обем от 142 милиона кубични метра. Неговото предназначение е за водоснабдяване, напояване и електропроизводство.

Намира се на река Тунджа, която събира водите от склоновете по южните части на Стара планина и водите от северните склонове на Средна гора.

При строенето на язовира е открит, изкопан и проучен тракийският град Севтополис. Околността на язовира предлага туризъм, риболов и други интересни водни спортове.

По пътя към самия язовир ще минете през гориста местност, където има разнообразни видове растения: дъб, бук, ела, смърч, шипка и други. Освен това в областта можете да видите и много диви животни, сред които: сокол, орел, ястреб, невестулка, златка, белка, таралеж, катерица, кълвач, лисица, гущер и други.

Забележителности близо до язовир Копринка

Паметникът на Шипка – на около 27 километра северно можете да посетите Паметника на Шипка. Той се намира на прохода, свързващ Шипка с Габрово. Паметникът е красива висока постройка, свързана с българската история. Може да се посети срещу заплащане, а отвън можете да видите невероятни панорамни гледки към голяма част от Стара планина.

Музей на розата – музеят се намира на около 10 километра източно от язовир Копринка. Той е построен на улица „Войнишка“ в парк Розариум в град Казанлък. Там можете да видите много интересни факти за българската роза.

Исторически музей Искра – в музея се съхраняват оригинални експонати, отразяващи богатата материална и духовна култура на Казанлъшкия край. Той се намира на около 11 километра източно от язовир Копринка и е разположен на метри от кръговото кръстовище на улица „Чудомир“ в Казанлък.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Бихте ли споделили с какво можем да подобрим текста?