Меню

Затвори
menu

Язовир Искър

Затвори
Язовир Искър
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.46288037738545, 23.57832009210732

В България има многобройни язовири. Те представляват създадени от човека водни басейни с различни цели – потискане на наводнения, достъп до питейна вода, промишлена употреба и други. Покрай язовирите има много красиви гледки, поради което и много туристи обичат да ги посещават и разглеждат природата около тях.

Язовир Искър е един от най-известните в България. Той е най-големия по обем в държавата, със своите 673 000 000 кубични метра. Язовирът се намира в Западна България в област София. Построен е през 1950-1954 година и разположен на река Искър.

Той се използва основно за водоснабдяване и производство на електроенергия. Мястото е много красиво, на места има обособени площадки, където можете да се полюбувате на невероятните гледки. Там също така се срещат и много видове животни.

Маршрут

До язовира има много удобни места, там има хотели и други частни имоти. Наблизо също така и обособени площадки за паркиране. Една от тях се намира малко след пътя за Шишмановския манастир „Успение Богородично“ в посока запад. От село Живково, трябва да тръгнете в посока запад към Ново село, като след около 12 километра се намира завоя за манастира. Малко след него има няколко леви завоя, като в дясната част от пътя има удобно място за паркиране и място за красиви гледки. Там дори можете да слезете леко надолу към язовира пеша.

Още за язовир Искър

Язовирът е най-големия по обем в България, той се намира на река Искър. Той е разположен на около 816 метра надморска височина, дълъг е около 10 километра и широк около 3.3 километра. Стената на язовира е изградена от бетон, като е висока 76 метра. Там живеят многобройни видове риби – щука, сом, шаран, кустур и други.

Изграждането на язовира започва през 1950 година и приключва през 1954 година на 6-ти септември.

Мястото е много красиво, там можете да се разходите и да си починете, на много от бреговете му има частни имоти и хотели. Природата там е много живописна и е отлична идея за кратка разходка със семейството.

Забележителности близо до язовира

Екопътека Бели Искър – на 26 километра южно от язовира се намира красива екопътека, която преминава през река Бели Искър. За да стигнете до нея, трябва от язовира да тръгнете в посока юг към село Бели Искър и да продължите в същата посока. След около 10-ина минути по този път ще стигнете до входа на екопътеката, където има и място за паркиране на автомобили. От там трябва да продължите пеша. Тя се движи успоредно с река Бели Искър, там има няколко дървени моста, минаващи над реката, от които може да видите много привклекателни гледки. Екопътеката се изминава за около 1 час в посока, тя е чудесна идея за посещение с цялото семейство.

Хижа Мальовица – на около 40 километра южно от язовира може да посетите много красива високопланинска хижа – хижа Мальовица. До нея се стига като тръгнете към село Говедарци, след което продължите в посока югозапад (за Централна Планинска Школа Мальовица). След около 6.5 километра пътя се разделя – направо и вляво, вие трябва да продължите вляво. От там имате още 10-ина минути път и ще стигнете до паркинг, където се намира и ЦПШ Мальовица. Там трябва да оставите колата си и да продължите в посока юг, пеша. След около 5 минути ще стигнете до голяма табела с надпис национален парк Рила. От там започва екопътека, която се движи в посока юг, успоредно на река Мальовица. Тя е обозначена със синя маркировка. След около 1 час по тази пътечка, ще стигнете и до самата хижа.

Водопад Горица – водопадът е много красив и леснодостъпен. Той се намира на около 60 километра южно от язовира. До него се стига като тръгнете към село Овчарци, като в неговите южни части може да оставите автомобила си. По улица Липа трябва да продължите в посока юг, към края на селцето, където има място за отбиване от пътя. Малко по-надолу в същата посока, ще стигнете до постройка, вляво от нея ще видите и табела и стълби. Тръгнете по тази пътека и след около 10 минути ще сте на красивия водопад.

Рейтинг: 3.5

Все още не е гласувано

Забележителности до Ихтиман

Боянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:София


Драгалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:СофияХрам Света Неделя в град София
Храм Света Неделя
Близо до:СофияКостенски водопад
Костенски водопад
Близо до:Костенец