Меню

Затвори
Меню

Язовир Искър

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Язовир Искър
Време Време:0:05
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Ихтиман
Координати Координати:42.46288037738545, 23.57832009210732

В България има многобройни язовири. Те представляват създадени от човека водни басейни с различни цели – потискане на наводнения, достъп до питейна вода, промишлена употреба и други. На язовирите има много красиви гледки, поради което и много туристи обичат да ги посещават и разглеждат природата около тях.

Язовир Искър е един от най-известните в България. Той е най-големия по обем в държавата със своите 673 000 000 кубични метра. Язовирът се намира в западна България в област София. Построен е през 1950-1954 година и разположен на река Искър.

Той се използва основно за водоснабдяване и производство на електроенергия. Мястото е много красиво, на места има обособени площадки, където можете да се полюбувате на невероятните гледки. Гледките там са приказни, също така може да видите много видове дребни животни.

Маршрут

Язовира има много удобни места за посещение, там има хотели и други частни имоти. Наблизо също така и обособени площадки за паркиране. Една от тях се намира малко след пътя за Шишмановския манастир „Успение Богородично“ в посока запад. От село Живково, трябва да тръгнете в посока запад към Ново село, като след около 12 километра се намира завоя за манастира. Малко след него има няколко леви завоя, като в дясната част от пътя има удобно място за паркиране и място за красиви гледки. Там дори можете да слезете леко надолу към язовира пеша.

Още за язовир Искър

Язовирът е най-големия по обем в България, той се намира на река Искър. Той е разположен на около 816 метра надморска височина, дълъг е около 10 километра и широк около 3.3 километра. Стената на язовира е изградена от бетон, като е висока 76 метра. Там живеят многобройни видове риби – щука, сом, шаран, кустур и други.

Изграждането на язовира започва през 1950 година и приключва през 1954 година на 6-ти септември.

Мястото е много красиво, като там може да се разходите и да си починете, на много от бреговете му има частни имоти и хотели. Природата там е много живописна и е отлична идея за кратка разходка със семейството.

Забележителности близо до язовира

Екопътека Бели Искър – на 26 километра южно от язовира се намира красива екопътека, която преминава през река Бели Искър. За да стигнете до нея, трябва от язовира да тръгнете в посока юг към село Бели Искър и да продължите в същата посока. След около 10-ина минути по този път ще стигнете до входа на екопътеката, където има и място за паркиране на автомобили. От там трябва да продължите пеша. Тя се движи успоредно с река Бели Искър, там има няколко дървени моста, минаващи над реката, от които може да видите много привклекателни гледки. Екопътеката се изминава за около 1 час в посока, тя е чудесна идея за посещение с цялото семейство.

Хижа Мальовица – на около 40 километра южно от язовира може да посетите много красива високопланинска хижа – хижа Мальовица. До нея се стига като тръгнете към село Говедарци, след което продължите в посока югозапад (за Централна Планинска Школа Мальовица). След около 6.5 километра пътя се разделя – направо и вляво, вие трябва да продължите вляво. От там имате още 10-ина минути път и ще стигнете до паркинг, където се намира и ЦПШ Мальовица. Там трябва да оставите колата си и да продължите в посока юг, пеша. След около 5 минути ще стигнете до голяма табела с надпис национален парк Рила. От там започва екопътека, която се движи в посока юг, успоредно на река Мальовица. Тя е обозначена със синя маркировка. След около 1 час по тази пътечка, ще стигнете и до самата хижа.

Водопад Горица – водопадът е много красив и леснодостъпен. Той се намира на около 60 километра южно от язовира. До него се стига като тръгнете към село Овчарци, като в неговите южни части може да оставите автомобила си. По улица Липа трябва да продължите в посока юг, към края на селцето, където има място за отбиване от пътя. Малко по-надолу в същата посока, ще стигнете до постройка, вляво от нея ще видите и табела и стълби. Тръгнете по тази пътека и след около 10 минути ще сте на красивия водопад.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано