Меню

Затвори
menu

Язовир Душанци

Затвори
Язовир Душанци
Язовир Душанци
Гледка към Стара планина от язовира
Красиви гледки на язовир Душанци
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.699623346265916, 24.29043520691749

В България има многобройни язовири. Те представляват водни басейни, изградени от човека с различни цели – най-често водоснабдяване, генериране на електричество и други.

Те често биват посещавани от туристи, тъй като предлагат уникални гледки. Един от язовирите, които може да посетите е язовир Душанци. Той се намира на няколко километра източно от село Душанци, което се намира в Централна България, западно от град Клисура.

Язовираът е дълъг около 2 километра и широк около 300 метра. Той е изграден на река Тополица, основната идея за изграждането на язовира е промишлено водоснабдяване.

Около язовира има красива иглолистна растителност, а в посока север може да видите и главното било на Стара планина, там е отлично място за следобедна почивка с цялото семейство и приятели. До язовира има добре поддържан път, а преди него има и паркинг. От язовирната стена може да видите много красиви гледки, чудна растителност и някои видове животинки.

Маршрут

До язовира има добре поддържан асфалтиран път. До него можете да стигнете като ако идвате от запад, през град Пирдоп, продължите по главния подбалкански път, към село Антон. След около 2.3 километра по този път, малко след края на града, трябва да продължите вдясно, към село Душанци. От там имате още 5 километра до селцето. След като влезете в Душанци, трябва да продължите по главната улица – Душанска комуна. Движете се само по нея в посока изток и тя ще ви отведе право на язовира, до който има и удобен паркинг. Общото разстояние от град Пирдоп до язовирната стена на Душанци е около 10 километра. Пътя е добър и поддържан, изминава се за около 15 минути с автомобил. Най-добро време за посещаване на язовира е през късна пролет и лято.

Още за язовир Душанци

Язовир Душанци се намира на изток от село Душанци, което е в община Пирдоп, Софийска област. Селцето се намира в планински район в котловина между Средна гора и Стара планина. Язовирът е изграден на река Тополица, която преминава през селцето, после през язовира и продължава в посока югоизток към град Копривщица.

Природата около язовира е изключително красива, там има много видове дребни животни, красива иглолистна гора и насреща, в посока север, се вижда и билото на Стара планина.

На язовира се предлагат и водни спортове, риболов и също така е отлично местенце за излети и пикници със семейството. Мястото е чудна идея за посещение през топлите сезони.

Язовирът е дълъг 2 километра, разположен е от запад на изток. Той е широк около 300 метра, дълбок е 48 метра. Неговият воден обем е 13 000 000 кубични метра.

Забележителности близо до язовира

Водопад Пеперудата – водопада се намира на 13 километра северно от язовира. Той е лесно достъпен, намира се на метри от главния път между село Антон и Клисура. До него можете да стигнете като от язовира се върнете към село Душанци, от там направите десен завой по улица Дебелска, която ще ви отведе към село Антон. В село Антон се движите по улица Любен Каравелов в посока север (към Стара планина). Малко преди края на селцето се прави ляв завой, след това десен и отново десен, като ще ви отведат на главния подбалкански път. От там продължавате около 6 километра по него и вляво от пътя ще видите водопада, а вдясно на пътя има място за паркиране и дървена беседка за посядане.

Къща-музей Димчо Дебелянов – къщата-музей се намира в град Копривщица, на около 27 километра от язовира, ако минете по главния път. За да стигнете до нея, трябва да тръгнете от язовира към село Душанци в посока запад, след което продължавате по улица Дебелска, към село Антон. Там влизате по улица Любен Каравелов, движете се по нея в посока север (към Стара планина). Малко преди края на селцето се прави ляв завой, след това веднага десен и пак десен, като излизате на главния подбалкански път. След около 7 километра в посока изток (към Клисура), трябва да направите десен завой към град Копривщица. От там имате около 12 километра по този път, в посока юг и ще стигнете до Копривщица. След като влезнете в града, се движите по главния път, като трябва да направите десен завой, към улица Найден Геров, след това ляв завой към улица Димчо Дебелнов. Къщата се намира на ъгъла на улица Тодор Душанцалията и улица Димчо Дебелянов.

Паметник на Георги Бенковски в Копривщица – на около 27 километра югоизточно от язовира се намира и град Копривщица, където може да видите и красивия паметник на българския революционер Георги Бенковси. За да стигнете до него, трябва от язовира да продължите на запад към село Душанци, след което по улица Дебелска да тръгнете към село Антон. В селцето се движите улица – Любен Каравелов. Движете се в посока север (към Стара планина), след което малко преди края на селцето се прави ляв завой, а след това десен и след това пак десен, като излизате на главния подбалкански път. След около 7 километра, в посока изток, има отбивка вдясно от пътя, която ще ви отведе в Копривщица. Там се движите улица Хаджи Ненчо Палавеев, като трябва да направите ляв завой, в посока изток, по улица Никола Герджиков. Малко след това правите десен завой по улица Петко Калев и след това десен завой по улица Георги Бенковски, която ще ви отведе и до самия паметник.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Клисура

Троянски манастир
Троянски манастир
Близо до:Троян


Мост Първата пука в град Копривщица
Мост Първата пушка
Близо до:Копривщица


Къща-музей Тодор Каблешков
Музей на Тодор Каблешков
Близо до:Копривщица
Връх Свищи плаз
Връх Свищи плаз
Близо до:Златица


Водопад Пеперудата, село Антон
Водопад Пеперудата
Близо до:Клисура