Меню

Затвори
menu

Язовир Доспат

Затвори
Язовир Доспат
Язовир Доспат
Гледка към язовир Доспат
Гледка до язовир Доспат
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.68926487717685, 24.095558945575004

Язовирите в България са над 6000, повечето от тях се използват основно за генериране на електроенергия и водоснабдяване. Те са разположени на различни места в цялата държава. В Югозападна България можете да посетите язовир Доспат. Той е един от най-големите по обем язовири – 449 000 000 кубични метра. Намира се на 1200 метра надморска височина на река Доспат в Западните Родопи. Той е един от най-големите язовири в България, неговата площ е 18,3 квадратни километра. Дълъг приблизително 19 километра и широк около 3 километра. Построен е през 1969 година.

Около него е пълно с места подходящи за почивка, природата в Родопите е изключително красива, там можете да видите много видове растения, сред които: бор, дъб, бук, боровинки, малини, къпини, лайка, елхи и други. Също така можете да видите много красиви животни, като: лисици, невестулки, язовци, щъркели, орли и много други. Мястото е невероятно красиво, лесно достъпно и супер идея за пикник сред природата, особено през топлите сезони.

Маршрут

До язовира се стига лесно, тъй като целия е заобиколен от пътища. Той се намира в западните Родопи много близо до град Доспат. Едни от най-удобните местенца за гледка над язовира са разположени до пътя който минава през Доспат и отива към Сърница. Това е пътя, който се движи по неговата северна част. Там почти от всякъде може да видите чудни панорамни гледки над язовира. Също така на много места, можете да слезете и надолу до водата.

Още за язовир Доспат

Язовирът е един от най-големите в България (както по площ така и по обем), той е чудесна идея за разходка и пикник сред природата – там може да отидете с цялото семейство и да се налюбувате на уникалната красота на Родопите и огромния воден басейн. Пред вас се откриват омайни гледки.

Той е лесно достъпен, тъй като покрай него има пътища, които се движат почти по цялата му обиколка. На много места може да се насладите на цялата му прелест и да поснимате от самият път, а на няколко местенца има и пътечки, които слизат до брега.

Язовирът се намира сред невероятно красива природа, на над 1200 метра надморска височина, отличнa идея за пикник и почивка със цялото семейство.

Други забележителности близо до Язовир Доспат

На малко под 20 километра източно, може да минете през село Борино, като до него в посока юг (на около 3 километра) се намира чудна екопътека – Дяволската екопътека. Тя предлага много красоти, включително реки и скрит водопад. Освен това на нея има изградени и дървени мостчета, които на места са доста тесни и труднодостъпни. До нея се стига лесно, трябва да тръгнете към село Борино, като малко след него има отбивка вдясно (посока юг), този път ще ви отведе до паркинга пред екопътеката, където има поставени табели с информация за маршрута и гледките.

До едно близко селце – село Ягодина се намира и красива панорамна площадка, от която се виждат омайващи гледки над Родопите – панорамна площадка Орлово Око. Тя се намира на 1563 метра надморска височина. До нея се стига лесно, за около 1 час от язовира. Трябва да продължите към град Доспат, оттам на изток към село Тешел, малко преди него се прави десен завой, в посока юг към село Ягодина. В началото на селцето се прави ляв завой и се стига до хотел Мурсал. От там трябва да продължите нагоре в посока север по ясна пътечка, в чийто край е и площадката. Ходенето отнема между 30 и 60 минути.

Също близо до селцето е и красивата пещера Ягодинска пещера, тя предлага красиви и интересни гледки и е отлично място за посещение. Тя се намира на 45 километра източно, стига се за около 1 час с кола. Трябва да тръгнете към Доспат, от там към село Тешел, малко преди него се прави десен завой, в посока юг, към Ягодина. Продължавате само в посока юг, и ще стигнете до входа на пещерата, където се заплаща и входна такса.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Доспат

Язовир Широка поляна
Язовир Широка поляна
Близо до:Батак


Язовир Голям Беглик
Язовир Голям Беглик
Близо до:БатакТриградско ждрело
Триградско ждрело
Близо до:Девин


Крайпътна маса близо до водопада
Водопад Триград
Близо до:Девин


Слонът до Настан
Слонът до Настан
Близо до:ДевинГлинената къща в село Лещен
Глинената къща в село Лещен
Близо до:Гоце Делчев


Дяволска екопътека - Дървен мост
Дяволска екопътека
Близо до:Девин