Меню

Затвори
Меню

Язовир Доспат

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Язовир Доспат
Язовир Доспат
Гледка към язовир Доспат
Гледка до язовир Доспат
Време Време:0:10
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Доспат
Координати Координати:41.68926487717685, 24.095558945575004

Язовир Доспат предлага много красиви гледки и чудна природа, той е чудесно място за почивка и пикник със семейството. Язовираът се намира на 1200 метра надморска височина, на река Доспат в западните Родопи. Той е един от най-големите язовири в България, неговата площ е 18,3 квадратни километра. Той е дълъг приблизително 19 километра и широк около 3 километра. Построен е през 1969 година.

Маршрут

До язовира се стига лесно, тъй като целия е заобиколен от пътища. Той се намира в западните Родопи много близо до град Доспат. Едни от най-удобните местенца за гледка над язовира са от пътя който минава през Доспат и отива към Сърница. Това е пътя, който се движи по неговата северна част. Там почти от всякъде може да видите чудни панорамни гледки над язовира.

Още за язовир Доспат

Язовирът е един от най-големите в България, той е чудесна идея за разходка и пикник сред природата, като пред вас се откриват красиви гледки. Той е лесно достъпен тъй като покрай него има пътища, които се движат почти по цялата му обиколка. На много места може да се насладите на цялата му прелест и да поснимате от самият път, а на няколко местенца има и пътечки, които слизат до брега.

Други забележителности близо до Язовир Доспат

На малко под 20 километра западно, може да минете през село Борино, като до него в посока юг се намира чудна екопътека – Дяволската екопътека. Тя предлага много красоти, включително реки и скрит Водопад. Освен това на нея има изградени и дървени мостчета, които на места са доста тесни и труднодостъпни. До нея се стига лесно, като оставите колата си точно в началото на пътеката, която се намира на 4 километра южно от Борино.

До едно близко селце – село Ягодина се намира и красива панорамна площадка, която предлага чудни гледки над Родопите – панорамна площадка Орлово Око. Тя се намира на 1563 метра надморска височина и предлага красива панорамна гледка. До нея се стига лесно, като трябва да оставите колата си до хотел Мурсал, който се намира много близо до село Ягодина успоредно на пътя, по който се стига до селцето. От там да продължите нагоре в посока север по ясна пътечка, в чийто край е и площадката. Ходенето отнема между 30 и 60 минути.

Също близо до селцето е и красивата пещера Ягодинска пещера, тя предлага красиви и интересни гледки и е отлично място за посещение. До нея се стига като от село Ягодина поемете на запад, след което продължите по пътя на югозапад.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано