Меню

Затвори
menu

Язовир Дондуково

Затвори
Язовир Дондуково
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.44454075485208, 25.011355485054068

Средна гора се намира в Централна България, тя е една от най-известните и красиви планини на територията на нашата държава. Там можете да видите много красива растителност, животни и чудни забележителности. Близо до град Брезводо, на около 3 километра северно от Златосел се намира малък, но доста красив язовир – Дондуково. Язовирът е построен през 1962 година, като основната му цел е снабдяване с вода на близките села.

Мястото е изключително приятно за посещаване през топлите сезони, като до него пътят е поддържан и приятен за шофиране. Можете да стигнете точно до него с автомобил, като буквално на метри от мястото за паркиране ще видите самия язовир от високо.

Уникалните гледки и спокойствие се допринасят и от обкръжаващите била на Средна гора. Близо до язовира има също така и Вилен комплекс със същото име. Мястото е отличен избор за хора със семейство, които биха искали да направят малка разходка сред гора, природа, чудни гледки и свежест.

Маршрут

Язовирът се намира на 3 километра северно от село Златосел, което е на 12 километра северозападно от град Брезово. Ако идвате от Брезово, трябва да продължите на запад към село Дрангово, от там на север към Златосел. В Златосел продължете по главната улица на север в посока Свежен, като около 5-10 минути след селцето (3 километра) ще видите вляво на вас язовира, а преди него вляво или малко по-късно вдясно има уширение на пътя, където можете да оставите автомобила си. Там ще видите бариера, като можете да преминете пеша и да направите кратка разходка по южния бряг на язовира, от където има уникални гледки.

Още за язовир Дондуково

Язовирът се намира в централните части на Средна Гора, близо до село Златосел и южно от Свежен. Той се захранва от река Сребна, както и от дъждовни води.

Създаден е през далечната 1962 година, с цел да водоснабдява близките населени места. По неговите брегове през лятото можете да видите стотици туристи, като там е тихо и спокойно.

В язовира има много видове риби, което го прави и често посещаван от рибари. Там има червеноперка, костур, каракуда, шаран, пъстърва и други животни като водни костенурки водни змии, диви гъски, щъркели, катерици, лисици, лалугери и много други. Около язовира можете да видите и много чудна растителност, като космат дъб, бор, ела, смърч, черен бор, малина и много други. Природата и гледката там са просто уникални, като самия язовир е леснодостъпен с автомобил от пътя, или малко след него се прави ляв завой и можете да слезете долу до самия бряг, където често можете да видите рибари или хора, отишли на къмпинг.

Язовирът е държавна собственост, като можете свободно да се разходите в областта, няма стръмни места и е подходящ и за деца. На северната част на язовира има и Вилен комплекс, който пък е чуден избор за хора които искат да пренощуват там и да се насладят на невероятната природа и спокойствието на околията.

Забележителности близо до язовира

Мраморното езеро – на около 20 километра югоизточно, малко след град Брезово се намира Мраморното езеро. То е много впечатляващо и приятно за разглеждане. За да стигнете до него трябва да се върнете към село Дрангово, след което да поемете на изток към Брезово, след това трябва да продължите към Православ. Малко преди селцето, вляво ще видите път който се движи на север. Помете натам с колата. Според това колко е висока тя, можете да стигнете почти до езеро, ако е по-ниска можете да я оставите тук и да се качите нагоре пеша, като пътят отнема 5-10 минути, движете се само по пътя направо и ще стигнете право на езерото.

Гранитски дъб – най-старото дърво на територията на държавата, на повече от 1600 години, се намира само на 28 километра югоизточно от язовира. За да стигнете до него, трябва да се върнете към Дрангово, от там към Брезово, след което да поемете към Чоба, малко след Тюркмен има малко селце наречено Гранит, в центъра на селцето, оградено с ограда ще видите и Гранитския дъб.

Кичестия Габър – на около 45 километра източно от язовира се намира красив голям Габър, можете да го посетите, като той е буквално до пътя. За да стигнете до него трябва да се върнете към град Брезово, от там да помете към Зелениково и малко по-късно по пътя към Турия, малко преди селцето вдясно ще видите голяма табелка и самото дърво.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Брезово

Мраморно езеро
Мраморно езеро
Близо до:Брезово


Гранитски дъб
Гранитски дъб
Близо до:Брезово