Меню

Затвори
menu

Язовир Голям Беглик

Затвори
Язовир Голям Беглик
Време 0:05 часа
Трудност трудност
Близо до До Батак
Координати Координати:41.80805747016999, 24.117431785149556

На територията на Родопите можете да видите много красоти – разнообразие от диви животни, диви растения, язовири, реки, пещери, езера, върхове, ждрела и много други.

В Западните Родопи, на юг от град Батак, можете да отидете и до красивия язовир Голям Беглик. Той се намира в Западните Родопи, изграден е на Крива река, която е приток на Девинска река. Язовирът е построен през 1946-1951 година, като официално започва да работи на 11 ноември 1951 г.

Стената на язовира е висока 46 метра, намира се на над 1528 метра надморска височина, като е дълга 191 метра. Общият воден обем на язовира е 62,1 милиона кубични метра.

Маршрут

Язовир Голям Беглик се намира в Западните Родопи, на 23 километра южно от град Батак. Той е западно от главния път между Батак и Доспат. За да стигнете до язовира, от град Батак, трябва да тръгнете на юг, към град Доспат, като след 23 километра вдясно на пътя ще видите и язовира, там има няколко удобни места за спиране и наслаждаване на красивите гледки. Малко по-надолу по главния път, следва десен завой, ако тръгнете по него след 5-10 минути ще стигнете и до място за къмпингуване.

Още за язовир Голям Беглик

Язовира се намира на 1528 метра надморска височина в Западните Родопи, на главния път между град Батак и град Доспат. До него се стига лесно и удобно, като можете да го видите дори от самия път.

Построен е през 1951 година, като е изграден на Крива река. Мястото е изключително красиво и спокойно, отлична идея както за малка разходка със семейството сред природата, така и за пренощуване на къмпинг.

Природата около язовира е изключително красива, там можете да видите много диви животни като: катерици, таралежи, диви зайци, белки, златки, соколи, дива свиня и други. Също така има богато разнообразие от диви растения като: смърч, ела, бор, шипка, минзухар, папрат и други.

Забележителности близо до Голям Беглик

Язовир Широка поляна – само на 8 километра южно от язовира, по главния път към град Доспат, можете да отидете до друг красив язовир. Продължете по главния път, в посока юг и след 10 минути вляво на пътя ще видите язовира. Мястото също е много красиво и спокойно, отлична идея за кратка разходка сред природата, изключително леснодостъпно е.

Панорамна площадка над язовир Доспат – на около 20 километра в поска юг, можете да отидете до изключително красива панорамна площадка, от която да видите отвисоко язовир Доспат – един от най-големите язовири в България. За да стигнете до площадката, просто продължете към град Батак, след 20 километра, малко след разклона за град Сърница, продължете към град Батак, вдясно ще видите площадката, там има място за 3-4 автомобила, като има и дървена пейка.

Град Батак – на 25 километра северно, можете да посетите град Батак. Градчето е богато на история, като е изключително живописно, особено през топлите сезони. В центъра на градчето има много красиви места, като можете да разгледате църквата, центъра и парка, както и музея.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Батак

Язовир Широка поляна
Язовир Широка поляна
Близо до:Батак


Връх Баташки снежник
Връх Баташки снежник
Близо до:Батак


Язовир Батак
Язовир Батак
Близо до:БатакПоглед от връх Света неделя до Равногор
Връх Света Неделя
Близо до:Брацигово