Меню

Затвори
menu

Язовир Въча

Затвори
Язовир Въча
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.93337379330188, 24.436724288080164

В Южна България се намират голяма част от планините в нашата държава. На територията на най-голямата планина – Родопи, се намират много забележителности, сред които са: езера, язовири, върхове, пещери, екопътеки и много други.

Язовир Въча се намира в Северните Родопи, изграден е през 1968-75 година на река Въча. Язовирната стена се намира на около 15 километра южно от град Кричим. Язовирът е дълъг 15 километра и широк около 1.6 километра, има воден обем от 226 200 000 кубични метра. Той продължава до Михалково, като успоредно с него се движи и пътят от Кричим за град Девин. Покрай язовира има няколко местенца за отсядане както и чудни гледки.

През топлите сезони там се предлагат много различни активности за забавление като водно колело, разходка с лодка и джет. Също така там има много красива природа и уникални гледки, мястото е отлично за почивка през топлите сезони, като пътят до него е асфалтиран и поддържан.

Маршрут

Началото на язовира започва на около 15 километра южно от град Кричим. От града трябва да продължите по главната улица Родопи в посока юг, по пътя към Девин. След около 20 минути ще видите, вдясно на вас, огромна стена, от където започва и самият язовир. Не е позволено преминаването по стената, но малко след като я подминете, по пътя, през 5-10 минути ще видите вдясно места за паркиране от където се виждат невероятни гледки. Също така малко по-надолу по пътя има и комплекси и хотели за похапване и отсядане.

Още за язовир Въча

Язовирът е сред най-големите в България с воден обем от 226 200 000 кубични метра. Намира се в Южна България в северните части на Родопите на надморска височина от 540 метра. Той е построена през 1975 година. Има стена която е висока 144 метра, като тя е най-високата в България.

Покрай язовира има уникални гледки и места за отсядане, там също така има екопътеки и чудна природа. Можете да видите най-различни красиви растения като: шипка, дива ягода, дъб, бук, ела, смърч, мак, бор и много други. Също така там е пълно с диви животни сред които са: гущери, жаби, смок, щъркел, язовец, златка, белка, таралеж, гъска и много други.

В язовира има плаващи постройки, дори и плаващи къщи, които през лятото се отдават на туристи под наем. На язовира има доста неща за забавление, например водно колело, лодки и дори джетове. Мястото е изключително красиво и уникална идея за почивка сред природата с цялото семейство.

Забележителности близо до язовир Въча

Екопътека Чилингира – близо до язовира се намира комплекс Чилингира, близо до които започва и екопътека с невероятни гледки. От нея можете да видите язовира от птичи поглед. Тя е лека и приятна за разходка. Нейното начало е отсреща на входа на комплекс Чилингира, като там има поставена табела и метална стълба. Тя се изминава за около 1 час в посока, като няма поставена маркировка но има пътека.

Крепост Кричим – западно на град Кричим се намира много красива крепост, от която се откриват невероятни панорамни гледки над града. До нея се стига от най-западната уличка на града, като се движите на юг по нея вдясно ще видите пътечка, която продължава на запад по възвишението западно на града. Продължете по пътечката която ще ви отведе на самата крепост след около 20-30 минути.

Екопътека Струилица-Калето-Лъката – невероятно красивата екопътека се намира само на 49 километра южно от язовира. За да стигнете до нея трябва да отидете към град Девин, след което да поемете на запад по улица Васил Левски, тя ще ви отведе извън града точно до паркинга от който започва екопътеката. Тя се обикаля за около 2 часа.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Кричим

Паметник на трите поколения
Паметник на трите поколения
Близо до:Перущица


Триградско ждрело
Триградско ждрело
Близо до:ДевинКрайпътна маса близо до водопада
Водопад Триград
Близо до:Девин


Слонът до Настан
Слонът до Настан
Близо до:Девин


Крепост Кричим
Крепост Кричим
Близо до:КричимВодопад Устина
Устински водопад
Близо до:Перущица


Фотински водопади от панорамната площадка
Фотински водопади
Близо до:Кричим


Панорама язовир Въча от екопътека Чилингира
Екопътека Чилингира
Близо до:Кричим