Меню

Затвори
Меню

Язовир Белмекен

Затвори
Следваща
Предишна
Язовир Белмекен
Време:1 час
Трудност:Ниска
Близо до:Долна Баня
Координати:42.16226476755699, 23.796291047365944

Язовир Белмекен е голям язовир намиращ се в Рила планина. Той е разположен на 1923 метра надморска височина. Той е най-високоплнинското водохранилище в Източна Рила, като е изграден на река Крива река. Покрай него минава асфалтов път, по който може да се разходите и да се налюбувате на чудесната природа там. Близо до него се намира спортна база Белмекен, както и връх Белмекен.

Маршрут

До язовира може да се стигне по асфалтов път, като може да се мине от неговата северна или южна страна.

Ако искате да видите язовирната стена, трябва да минете по през Сестримо, това е пътя от неговата северна страна. От там ще излезете точно до язовира, като може да оставите колата си близо до стената и да се качите нагоре пеш. От стената, по асфалтовия път ще трябва да повървите около 10 минути докато се качите на самия язовир, от там имате няколко км разходка.

Другия вариант е да минете през Юндола, от южната страна на язовира, и от там по пътя нагоре в посока север. Като така малко преди язовира, където се събира пътя от Юндола и самия язовир, може да оставите колата си и да повървите от неговата западна страна по асфалтовия път.

Още за язовир Белмекен

Язовира се намира в Източна Рила планина. Неговото име означава – Известно място. Намира се на 1923 метра надморска височина. Той е чудесно място за кратка разходка сред природата. До него има високи върхове и красиви местенца.

Други забележителности близо до язовир Белмекен

От язовира, има пешеходен маршрут, по който може да се качите до чудния връх Белмекен (2626метра). До него се стига по стръмна, но удобна пътечка, за около 2 часа, като тя започва малко след средата на язовира от неговата западна страна. От язовира до върха имате да изминете почти 4км и около 690 метра денивелация. А самия връх се намира на северозапад от там. Разходката е приятна и предлага уникални гледки, както над самия язовир, така и към другите части на Рила планина.

Малко след връх Белмекен, в посока северозапад се намира и хижа Белмекен, тя е построена на 2238 метра надморска височина и също е отлична идея за разходка в планината. До нея има чудни гледки. От върха до хижата, трябва да изминете 3км разстояние, което се изминава за около 1 час.

Други забележителности наблизо са и съседните върхове, връх Равни връх, посока запад, близо до връх Белмекен. Друг Сунгурли чал , посока север, отново близо до връх Белмекен. Сиври чал , който се намира на юг от равни връх или на запад от язовира.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано