Меню

Затвори
menu

Язовир Белмекен

Затвори
Язовир Белмекен
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.16226476755699, 23.796291047365944

В България има изградени над 4000 язовира с различни цели. Освен тяхната основна задача, те често представляват и красива забележителност, където може да се отиде на разходка и почивка през уикендите.

Един от най-известните язовири е язовир Белмекен. Той се намира в Рила планина. Разположен на 1923 метра надморска височина. Той е най-високоплнинското водохранилище в Източна Рила, като е изграден на река Крива река. Покрай него минава асфалтов път, по който може да се разходите и да се налюбувате на чудесната природа там. Близо до него се намира спортна база Белмекен, както и връх Белмекен.

Природата покрай него е изключително живописна, а до него има и удобен асфалтов път. Язовира е с общ обем от 140 000 000 кубични метра. Дълъг е около 4 километра и широк около 1.5 километра в най-широката му част. Язовира е разположен по дължина от североизток на югозапад. В неговата североизточна част има изградена и язовирна стена.

Маршрут

До язовира може да се стигне по асфалтов път, като може да се мине от неговата северна или южна страна.

Ако искате да видите язовирната стена, трябва да минете по през Сестримо, това е пътя от неговата северна страна. От там ще излезете точно до язовира, като може да оставите колата си близо до стената и да се качите нагоре пеш. От стената, по асфалтовия път ще трябва да повървите около 10 минути докато се качите на самия язовир, от там имате няколко километра разходка.

Другият вариант е да минете през Юндола, от южната страна на язовира и от там по пътя нагоре в посока север. Като така малко преди язовира, където се събира пътя от Юндола и самия язовир, може да оставите колата си и да повървите от неговата западна страна по асфалтовия път.

Още за язовир Белмекен

Язовирът се намира в Източна Рила планина. Неговото име означава – Известно място. Намира се на 1923 метра надморска височина и е сред най-високите язовири в България. Освен това е и сред най-големите по обем язовири.

Природата около него е уникална и много живописна, той е чудесно място за кратка разходка. До него има високи върхове и красиви местенца.

Също така може да видите и многобройни видове животни:дива коза, орел, гущер, лисица, таралеж, катерица и други. Отлична идея за разходка през топлите сезони.

Други забележителности близо до язовир Белмекен

От язовира, има пешеходен маршрут, по който може да се качите до чудния връх Белмекен (2626 метра). До него се стига по стръмна, но удобна пътечка, за около 2 часа, като тя започва малко след средата на язовира от неговата западна страна. От язовира до върха имате да изминете почти 4 километра и около 690 метра денивелация. А самия връх се намира на северозапад от там. Разходката е приятна и предлага уникални гледки, както над самия язовир, така и към другите части на Рила планина.

Малко след връх Белмекен, в посока северозапад се намира и хижа Белмекен, тя е построена на 2238 метра надморска височина и също е отлична идея за разходка в планината. До нея има чудни гледки. От върха до хижата, трябва да изминете 3 километра разстояние, което се изминава за около 1 час.

Други забележителности наблизо са и съседните върхове, връх Равни връх, посока запад, близо до връх Белмекен. Друг Сунгурли чал, посока север, отново близо до връх Белмекен. Сиври чал , който се намира на юг от Равни връх или на запад от язовира.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Долна Баня

Връх Харамията
Връх Харамията
Близо до:Сапарева Баня


Костенски водопад
Костенски водопад
Близо до:Костенец


Бистришки водопад
Бистришки водопад
Близо до:ДупницаЗаслон Орловец
Заслон Орловец
Близо до:Самоков


Заслон Страшното езеро
Заслон Страшното езеро
Близо до:Самоков


Страшното езеро
Страшното езеро
Близо до:СамоковГледка от връх Малък Купен в Рила
Връх Малък Купен в Рила
Близо до:Самоков


Връх Среден Купен в Рила
Връх Среден Купен в Рила
Близо до:Самоков


Връх Голям Купен в Рила
Връх Голям Купен в Рила
Близо до:Самоков