Меню

Затвори
menu

Язовир Батак

Затвори
Язовир Батак
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До Батак
Координати Координати:41.9574195944682, 24.179920404776045

В България има над 4000 язовира, те са изградени с различни цели, като най-често е за водоснабдяване на района около тях. Те са разположени на различни точки в държавата.

Язовир Батак е голям български язовир, неговия обем е 309 000 000 м3. Той се намира в западните части на Родопите, близо до град Батак. Водният басейн се нарежда сред едни от най-големите по обем и площ язовири в държавата.

Около язовира има красиви местенца, които са превъзходна идея за почивка сред планина със семейството. На неговите югозападни покрайнини се намира и Цигов Чарк, там има много места за отдих, включително къщи за гости, спа хотели и други. Природата около язовира е изключително живописна и също така може да видите много видове дребни животни (катерици, гущери, орли, лисици, златки, таралежи, белки и много други).

Мястото е много добра идея за посещаване през топлите сезони, особено късна пролет, когато всичко е цветно и живописно. Там има удобни места за паркиране, а също така и широки полянки удобни за пикник с цялото семейство. Язовирът е леснодостъпен, като пътищата към него са поддържани.

Маршрут

Язовирът се намира на около 3-4 километра западно от град Батак. До него може да се стигне по няколко основни маршрута, които са добре поддържани и асфалтирани.

Красива гледка може да видите в неговата западна част, до там се стига с автомобил, като след като излезете от град Батак в посока запад по главния път към Доспат, след около 2 километра ще видите разклонение на пътя, като вие трябва да поемете надясно в посока север.

След 100-ина метра ще видите вляво чудната гледка над язовира. Също така друг вариант е да въведете Цигов Чарк в навигацията и да оставите автомобила си там, като от там има уникални гледки от южната страна на язовир Батак.

Още за язовир Батак

Язовир Батак се намира в западните части на Родопите. Той е изграден на река Мътница. Той е с обща площ от 22 квадратни километра. Планинския курорт Цигов Чарк се намира на южните части до язовира, където е отлична идея за почивка през топлите летни дни. Язовир Батак се намира на 1107 метра надморска височина, като има обем от 309 000 000 кубични метра.

Мястото е изключително красиво, поради което то често се посещава през летните дни, там природата е много красива а също така е и прохладно. Мястото е много удобно за пикник със семейството.

Там можете да отседнете в курорта и да пренощувате с цялото семейство.

Други забележителности близо до язовир Батак

Град Батак – само на 3-4 километра западно от язовира се намира и град Батак. Там може да посетите и да разгледате красивите паметните и интересни сгради – пълни с история.

Велинград – на около 25 километра северозападно се намира и Велинград. Той е известен като спа столицата на Балканите. Там може да се разходите, и също да изкарате един приятен релаксиращ уикенд в някои от местата за почивка.

Пещера Снежанка – пещерата се намира на около 16 километра североизточно от язовира. До нея се стига като тръгнете по пътя към Пещера и малко преди града, вдясно ще видите и табела, извън пътя, където може да оставите колата си и да продължите нагоре пеш. В пещерата се заплаща такса, като тя има красиви гледки, а до нея има също така и панорамна площадка. От края на пътя с колата, до пещерата имате да изминете около 3 километра, но тъй като има над 200 метра денивелация, пътя се изминава за около 1 час.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Батак

Язовир Широка поляна
Язовир Широка поляна
Близо до:Батак


Язовир Голям Беглик
Язовир Голям Беглик
Близо до:Батак


Връх Баташки снежник
Връх Баташки снежник
Близо до:БатакПоглед от връх Света неделя до Равногор
Връх Света Неделя
Близо до:Брацигово