Меню

Затвори
Меню

Язовир Батак

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Язовир Батак
Време Време:0:10
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Батак
Координати Координати:41.9574195944682, 24.179920404776045

В България има стотици язовири, те са изградени с различни цели, като най-често е за водоснабдяване на района около тях. Те са разположени на различни точки в държавата. В южните части на България се намира и язовир Батак.

Язовир Батак е голям български язовир, неговия обем е 309 000 000 м3. Той се намира в западните части на Родопите, близо до град Батак. Водният басейн се нарежда сред едни от най-големите по обем и площ язовири в държавата.

Около язовира има красиви местенца, които са превъзходна идея за почивка сред планина със семейството. На неговите югозападни покрайнини се намира и Цигов Чарк, там има много места за отдих, включително къщи за гости, спа хотели и други. Природата около язовира е изключително живописна и също така може да видите много видове дребни животни. Мястото е много добра идея за посещаване през топлите сезони, особено късна пролет, когато всичко е цветно и живописно. Там има удобни места за паркиране, а също така и широки полянки удобни за пикник с цялото семейство.

Маршрут

Язовирът се намира на около 3-4 километра западно от град Батак. До него може да се стигне по няколко основни маршрута, които са добре поддържани и асфалтирани.

Красива гледка може да видите в неговата западна част, до там се стига с автомобил, като след като излезете от град Батак в посока запад по главния път към Доспат, след около 2 километра ще видите разклонение на пътя, като вие трябва да поемете надясно в посока север.

След 100-ина метра ще видите вляво чудната гледка над язовира. Също така друг вариант е да въведете Цигов Чарк в навигацията и да оставите автомобила си там, като от там има уникални гледки от южната страна на язовир Батак.

Още за язовир Батак

Язовир Батак се намира в западните части на Родопите. Той е изграден на река Мътница. Язовирът е с обща площ от 22 квадратни километра. Планинския курорт Цигов Чарк се намира на южните части до язовира, където е отлична идея за почивка през топлите летни дни. Язовир Батак се намира на 1107 метра надморска височина, като има обем от 309 000 000 кубични метра.

Други забележителности близо до язовир Батак

Град Батак – само на 3-4 километра западно от язовира се намира и град Батак. Там може да посетите и да разгледате красивите паметните и интересни сгради – пълни с история.

Велинград – на около 25 километра северозападно се намира и Велинград. Той е известен като спа столицата на Балканите. Там може да се разходите, и също да изкарате един приятен релаксиращ уикенд в някои от местата за почивка.

Пещера Снежанка – пещерата се намира на около 16 километра североизточно от язовира. До нея се стига като тръгнете по пътя към Пещера и малко преди града, вдясно ще видите и табела, извън пътя, където може да оставите колата си и да продължите нагоре пеш. В пещерата се заплаща такса, като тя има красиви гледки, а до нея има също така и панорамна площадка. От края на пътя с колата, до пещерата имате да изминете около 3 километра, но тъй като има над 200 метра денивелация, пътя се изминава за около 1 час.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано