Меню

Затвори
menu

Черни връх

Затвори
Черни връх
Черни връх
Гледки над град София от пътя към Черни връх
Гледки от пътя към върха
Гледка към хижа Алеко над София
Време 1:30 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До София
Координати Координати:42.5637026658374, 23.278414226360567

На юг от София се намира планината Витоша. Нейната най-висока точка е Черни връх. Той е висок 2290 метра и разходката до него е отлична идея за лек преход в планината. Той се намира на юг от хижа Алеко, която е близо до София. Върхът се намира в северните части на планината, като е лесно достъпен, а маршрута до него е с добра маркировка.

Пътят до върха е кратък, като има много красиви гледки, както над София, така и към части от планината. Върхът е част от 10-те планински първенци – най-високите върхове на 10-те най-високи планините в България. От Българския Туристически Съюз предлагат награда – звезда за хората, които ги изкачат и отбележат в книжката със забележителности.

Разходката до върха е отлична идея за цялото семейство, като само част от маршрута е по-стръмна, а по-голямата част е доста полегата и удобна за преход. Изкачването на върха от съседната хижа – Алеко, отнема под 2 часа в посока, отлична идея за топлите сезони.

Маршрут

Маршрут от хижа Алеко до Черни връх

Покажи маршрута Началната точка за маршрута е хижа Алеко, която се намира на 25 километра южно от град София. До нея се достига по-удобен път за около 30 минути.

Малко преди самата хижа има паркинг, където може да оставите автомобила си. След това продължавате към хижата, като южно от нея ще видите и пътечка, която започва доста стръмно и криволичи нагоре. Пътечката е маркирана с червено-бяла маркировка и продължава в посока югозапад. Тръгвате по нея и след около 30-40 минути стръмно качване, ще стигнете до доста по-полегат път. Малко след това пътеката ще се присъедини към по-широк планински път, продължаващ в същата посока. Успоредно на него ще видите металните колове, обозначаващи зимната маркировка към върха. Продължавате в същата посока и след около 1.5 километра ще стигнете до върха.

Общото разстояние от хижа Алеко до Черни връх е около 3 километра, като има над 430 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 1.5 часа с нормално темпо, като първите 30-40 минути са най-стръмни и след това вече е полегат път до върха.

На върха можете да вземете печат и марка за книжката 100-те национални туристически обекта на БТС.

Още за Черни връх

Черни връх се намира в североизточните части на Витоша. Тя е сред най-високите планини в България, нареждаща се след Стара планина. На върха има метеорологична станция, която е построена през 1935 година. От Черни връх можете да видите красиви гледки към голяма част от планината. По пътя към него също така можете да наблюдавате и чудни панорамни гледки над град София.

Върхът е сред най-ветровитите в България. Той също така е част от 100-те национални туристически обекта, както и присъства в списъка на 10-те планински първенци. Печат и марка можете да получите в туристическата чайна на върха.

Най-удобният маршрут за изкачването на върха започва от хижа Алеко (1810 метра), която се намира на юг от София. Самата тя е част от 100-те национални туристически обекта и има свои печат и марка. Разходката до върха е отлична идея за лек преход в планината, особено за топлите сезони.

По маршрута към върха можете да видите невероятни гледки, там се срещат много красиви растения, сред които са: бяла, мура, българско шапиче, жешля, златиска кандилка, шипка, хвойна, ела, бор и други. Освен това там се срещат и животни като: обикновен мишелов, голям ястреб, сова, видра, дива котка, лешников сънливец, лисица и много други.

Забележителности близо до Черни връх

Връх Лъвчето – До връх Лъвчето (2057 метра) може да се стигне от връх Черни връх по пътечка, която започва от върха, продължава в посока север и в последствие – североизток. Разстоянието до върха е около 2 километра. Върхът е много красив и е добра идея, ако искате да се разходите още малко на територията на Природен парк Витоша.

Връх Голям Резен – върхът се намира на изток от Черни връх и е висок 2278 метра. До него се стига по-удобна пътечка, започваща от върха и движеща се само на изток. Голям Резен се намира на около 1.2 километра от Черни връх, като до него се стига за около 30 минути.

Хижа Алеко – хижата е отлична идея за начална точка на маршрута към Черни връх. Там можете да получите печат и марка за книжата на БТС, както и да хапнете и да пийнете нещо топло. Хижата се намира на юг от София, като до нея се стига с автомобил за около 30 минути. Пътят до нея е добър, но не е подходящ за изкачване зимата.

Рейтинг: 4.5

Все още не е гласувано

Забележителности до София

Орлов мост
Орлов мост
Близо до:София


Боянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:СофияДрагалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София


Храм Света Неделя в град София
Храм Света Неделя
Близо до:София