Меню

Затвори
menu

Червената църква

Затвори
Червената църква в Перущица
Време 0:15 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.07412706872519, 24.556164047959083

Червената църква в Перущица е един от най-значимите архитектурни паметници в България, който привлича хиляди посетители всяка година. Строена през IV-V век, тази църква съчетава историческо значение с изключителна красота на архитектурата си.

Църквата е функционирала от 4-ти до 14ти век, намира се североизточно до град Перущица. Сградата шредставлява четироконхална зала с интересна форма. В сверното отделение на църквата е имало басейн, облицован с мрамор, който е използван за терми и по-късно за кръщаване.

Църквата придобива статуд на Народна старина през далечната 1927 година, а през 66-та е обявена за паметник на културата с национално значение.

През 2013 година на 19ти април е открит официално паметникът. Западно от нея има и посетителски център, където има интересни предмети, както и каса където трябва да заплатите входна такса.

Маршрут

Ако се движите към Перущица от север (село Йоаким Груево) на около 300-400 метра преди Перущица вляво ще видите табелки и място за паркиране на автомобили. Там можете да оставите колата си и да продължите по-доста приятна и поддържана павирана пътека, която се движи успоредно на реката, тя е дълга около 700 метра, като разстоянието се изминава за около 10 минути пеша, тя ще ви отведе право на входа, след като заплатите такса трябва да продължите още 1-2 минути и ще стигнете до църквата.

Още за църквата

Църквата се казва Света Богородица, тя е била изградена през далечния четъврти век-пети век, по времето на управлението на Анастасий I.

В сградата е имало термин, а по-късно място за кръщаване на християните. Църквата е една от най-старите църкви в Европа. В днешно време там можете да видите не само нейните останки, като тухли и други, но и част от стенописите. Там също така има поставени и табелки с повече информация за какво можете да видите по самата сграда. Тя е била богато украсена, като подът и е бил покрит с чудна мозайка, а стените чудно описани и облицовани от части с мраморни плочи.

Част от стенописите се съхраняват в НИМ, а друга част в Историческия музей в Перущица.

Мястото е изключително красиво и интересно, като е много приятно за разходка с цялото семейство, пътят до него е лек и приятен, а в топлите сезони можете да се насладите и на чудна растителност и спокойствие.

Други забележителности близо до Червената църква

Паметник на трите поколения – на около 3.2 километра южно, малко звън Перущица се намира и красивия паметник. До него можете да стигнете, като се движите към Перущица по булевард Иван Вазво, след което в центъра на града направите ляв завой по улица Професор К. Гълъбов, а по-кънсо ляв завой по улица Радецки, след което в края на улицата правите десен завой и ще стигнете до самия паметник след още 1-2 минути.

Устински водопад – на около 5.5 километра югозападно се намира село Устина, а до него Усинския водопад. До него се стига за 15-20 минути пеша. За да стигнете до началната точка, трябва да продължите към село Устина от след Перущица. В селцето се движите по главния път, като малко след кмеството се прави ляв завой и поемате към улица Христо Смирненски, след което ляв завой по улица Иванка Пашкулова, следва дсен по улица Белия път. В кря на улицата ще видите табелки за водопада, като пътят е широк и обозначен, той ще ви отведе до самия водопад за 15-20 минути.

Крепост Кричим – още една красива забележителност се намира само на 10 километра западно от Перущица. За да стигнете до крепостта трябва да отидете до град Кричим, като там се движите по главния път, след което правите десен завой по улица КАлето, от там ляв и веднага пак десен . В края на улицата можете да оставите колата си и трябва да продължите на юг, след малко вдясно ще видите пътечка, която е маркирана и ще ви отведе до крепостта за около 15-20 минути.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Перущица

Голям Устински водопад
Голям Устински водопад
Близо до:Перущица


Паметник на Гюро Михайлов
Паметник на Гюро Михайлов
Близо до:Пловдив


Язовир Въча
Язовир Въча
Близо до:КричимПаметник на трите поколения
Паметник на трите поколения
Близо до:Перущица


Крепост Кричим
Крепост Кричим
Близо до:КричимВодопад Устина
Устински водопад
Близо до:Перущица


Ситовски надпис
Ситовски надпис
Близо до:Пловдив


Панорамна гледка от Бекови Скали
Бекови скали
Близо до:Брацигово