Меню

Затвори
menu

Часовниковата кула в Трявна

Затвори
Часовниковата кула в град Трявна
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.866192288271336, 25.489542205740364

Град Трявна, намиращ се в Централна България, е малък град с общо около 8000 човека. Там бихте могли да видите добре запазена възрожденска архитектура и културно наследство, които правят града отлично място за туризъм.

В западните части на Трявна можете да видите една изключително красива постройка – Часовниковата кула. Построена е през 1814 година. Камбаната е красиво изписана от габровски майстори, а през 1971 към механизма на кулата е прикачен и магнетофон, който в 22 часа се включва и от кулата се чува мелодията на песента „Неразделни“ от Пенчо Славейков.

В днешни дни можете да я разгледате, като най-красиво е през топлите сезони, когато всичко в града е цветно и живописно.

Маршрут

Часовниковата кула се намира в западните части на град Трявна, близо до Тревенска река. Според това откъде влизате в града, имате два основни варианта да стигнете до кулата – ако влизате от запад, още на един от първите завои вдясно, тръгнете по улица „Осми Март“, а след това по улица „Белчо Белчев“. Малко след това се прави ляв завой по улица „Чучура“ и ще видите паметника пред вас. Ако идвате от север, то трябва да подминете центъра. По главния път ще стигнете до кръгово кръстовище, като трябва да продължите по улица „Ангел Кънчев“ в посока запад. В края на улицата направете десен завой по улица „Професор Пенчо Райков“, която ще ви отведе точно на площада до кулата.

Още за часовниковата кула

Кулата е построена през далечната 1814 година, като нейният механизъм е добавен през 1815 година. Височината на кулата е 21 метра, като тя се състои от три части – паралепипедна основа, средна част – осмостен и горна част, която също е осмостенна. Средната част неколкократно е променяла вида си. В тази част е монтиран и механизмът на кулата, който е бил само с камбана, а по-късно са добавени циферблат и стрелки. В най-горната част на кулата се намира камбаната.

Други забележителности близо до часовниковата кула

Музей за резбарство и зографско изкуство – музеят е изключително интересен и се намира само на 250-300 метра югозападно от кулата. За да стигнете до него, трябва да продължите в посока северозапад по улица „Цар Калоян“, след това трябва да направите ляв завой по улица „Петко Р. Славейков“. Движете се само по тази улица и след няколко минути вляво ще видите музея.

Музей Славейковата къща – на около 300 метра западно от кулата можете да посетите и Славейковата къща. За да стигнете до нея, трябва да продължите от кулата в посока северозапад по улица „Цар Калоян“, след това по улица „Петко Р. Славейков“ и оттам само направо, като след няколко минути вдясно ще видите музея.

Мост Кивгиреният – мостът е изключително красив. Намира се точно след часовниковата кула в посока северозапад.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Трявна

Крепост Царевец във Велико Търново
Крепост Царевец
Близо до:Велико Търново