Меню

Затвори
menu

Църква Свети Седмочисленици

Затвори
Църква Свети Седмочисленици
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До София
Координати Координати:42.6899124917066, 23.327570692494792

В столицата на България – София – можете да видите многобройни красиви сгради, сред които различни музеи, църкви, паметници, красиви площади и други идеи за разходка и разглеждане. София е най-големия град в България, като там ежедневно има над 1 милион човека. В централните части на градът може да видите многобройни църкви, една от които е известната църква Свети Седмочисленици.

Тя представлява българска православна църква, намира се в централните части на град София, а до нея има и малък парк. Църквата е построена на малък площад в парк, намираща се на ъгъла на улица Граф Игнатиев и улица Цар Шишман.

Сградата е построена през далечната 1528 година от османския архитект Синан ага. Освен това при разкопки през 1901 година там са открити останки и от християнски храм датиращ от V-VI век. След 1878 година сградата е използвана за военен склад, а по-късно и за затвор. През 1901-1903 година сградата е преустроена в църква. Тя е осветена през 1903 година. Проектът е на Йордан Миланов и Петко Момчилов (български архитекти).

Иконостатъст в църквата е направен от дебърски масйтори. Кръстът и царските двери са направени през 1902 година.

Сградата е изключително красива и е добра идея за разходка и разглеждане ако сте в централните части на град София. Отвън сградата е висока и изградена от няколко купола, а вътре има чудни стенописи и икони.

Маршрут

Църквата се намира в малък парк, в Централна София. Тя е на ъгъла на улиците Граф Игнатиев и Цар Шишман. До нея можете да отидете, като ако влизате през Цариградско шосе, продължите по него в посока североизток и направите ляв завой по булевард Васил Левски (на ъгъла на Софийския университет Св. Климент Охридски). След това направете десен завой по булевард Париарх Евтимий, след това десен завой по улица Хан Крум. Малко след това десен завой по Цар Шишман, продължете по улицата, до улица Граф Игнатиев и там ще видите църквата, вляво на вас.

Още за църквата

Църквата е строена през далечната 1528 година от османски архитект, през годините тя е била използвана за военен склад, затвор и църква. По време на разкопки през 1901 година там се откриват останки от христисняки храм датиращи от V-VI век, както и по-старо светилище на Асклепий (гръцки бог).

Сградата е преустроена през 1901-1903 в църква, като е осветена през 27 юли 1903 година, като Българската православна църква определя този ден като Ден на успението на Свети Климент Охридски и Ден на Светите Седмочисленици (название на 7 светци, почитани от Българската православна църква, като създадели на глаголицата и кирилицата).

Мястото е изключително красиво и леснодостъпно, то е се намира в централните части на град София, в малък, но красив парк. Отвън сградата имат красива архитектура, а вътре може да видите чудни стенописи.

Забележителности близо до църквата

Народен театър Иван Вазов – символа на българският театър е красивата сграда на народния театър, тя се намира само на 1.3 километра североизточно от църквата Св. Седмочисленици. До него можете да стигнете с автомобил, като продължите по улица Цар Шишман в посока североизток, след което направите ляв завой на Булевард Цар Освободител. След това, няколко преки по-късно, трябва да направите ляв завой по улица Георги С. Раковски, след това правите десен завой по улица Аксаков, тя ще ви отведе до малък парк, там правите ляв завой по улица Дякон Игнатий и след малко ще видите сградата на театъра вляво.

Паметник Цар Освободител – огромна статуя изградена в почит на Александър II, се намира само на 550 метра североизточно от църквата. До него можете стигнете с автомобил, като продължите по улица Цар Шишман, като след около 500 метра ще стигнете до голям площад, където е изградена и статуята.

Храм-паметник Свети Александър Невски – храм-паметника е огромна сграда, която е един от символите на град София. Той се намира само на 800 метра североизточно от църквата Свети Седмочисленици. До него можете да стигнете с автомобил, като продължите по улица Цар Шишман, в посока североизток, след няколко минути ще минете до голям площад, на който е изграден и паметника Цар Освободител, малко след него, от лявата страна, пресичате булевард Цар Освободител и продължете в същата посока, по улица 15-ти ноември, която ще ви отведе и до храм-паметника след няколко минути.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до София

Орлов мост
Орлов мост
Близо до:София


Боянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:СофияДрагалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София


Храм Света Неделя в град София
Храм Света Неделя
Близо до:София