Меню

Затвори
menu

Руска църква Свети Николай Чудотворец

Затвори
Руска църква Свети Николай Чудотворец в София
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До София
Координати Координати:42.69567861421068, 23.32891542592425

Град София е най-големия град на България, там ежедневно можете да видите над 1 милион граждани. Градът се намира в Западна България, на неговата територия него можете да видите изключително красиви места, чудна архитектура, паметници, музеи, галерий и други прекрасни идеи за посещение.

Една от емблематичните сгради на София е Руската църква – Свети Николай Чудотворец. Тя е православна църква, намира се в централните части на града. Нейната архитектура е изключително красива. Тя е изградена през 19 век, в традициите на руската църковна архитектура – има луковици, мозайки и различни дърворезби.

Тя се намира на изток от булевард Витоша – главната пешеходна улица на града, като до нея има и красив малък парк. Мястото е много красиво и е отлична идея за посещение с цялото семейство, особено през топлите сезони.

Маршрут

Руската църква се намира на един от главните булеварди на града. Ако влизате в София през Цариградско шосе, трябва да продължите по него в посока запад, след което да продължите по булевард Цар Освободител. Като църквата се намира на ъгъла на улица Георги С. Раковски.

Още за Руската църква

Сградата е построена през края на 19-ти век, като няма точна информация за година, поради различни архитектурни проекти, като също така и самият строеж трае доста години. През 1914 година е осветена, построена е върху парцел на Руското посолство по проект на Михаил Преображденски (руски архитект).

В църквата можете да видите много красиви стенописи, които са дело на художници, сред които е и Василий Перминов, един от авторите на стенописи в Александър Невски. Друго характерно за постройката, са позлатените куполи, които я правят да изглежда изключително красива. Тя има 5 купола, като централния е висок 19 метра. Камбаните на църквата са дарение от руския цар Николай II.

Хиляди хора посещават и криптата на църквата, в която е и гробът на архиепископ Серафим Соболев (Св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец).

Забележителности близко до Руската църква

Храм-паметник Свети Александър Невски – само на 350 метра източно от църквата, може да посетите и един от символите на град София. Храм-паметника е огромна, красива постройка, в която може да видите чудни стенописи и да се насладите на духовното излъчване. До него се стига, като от църквата тръгнете на изток по булевард Цар Освободител, след което веднага вляво по улица Георги С. Раковски. След това правите десен завой по улица Оборище, която след 1-2 минути ще ви отведе на храм-паметника.

Народен театър Иван Вазов – един от символите на град София е уникалния театър Иван Вазов. Той представлява голяма постройка, в която се провеждат различни видове постановки, театрални изпълнения и културни събития. Той се намира само на 300 метра югозападно от руската църква. До него можете да стигнете, като от църквата продължите в посока запад по булевард Цар Освободител., след това направите ляв завой по улица Дякон Игнатий. След около 150-200 метра ще стигнете до сградата, която се пада вляво. Пред нея има и голям парк, където можете да поседнете и да оставите децата да се наиграят.

Паметник Цар Освободител – паметника е построен в памет на Александър II. Той се намира на 350 метра югоизточно от църквата. До него бихте могли да стигнете, като от църквата продължите вляво (посока югоизток) по булевард Цар Освободител, и след около 4-5 минути ще видите огромната статуя вдясно от булеварда.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до София

Орлов мост
Орлов мост
Близо до:София


Боянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:СофияДрагалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София


Храм Света Неделя в град София
Храм Света Неделя
Близо до:София