Меню

Затвори
menu

Храм Успение Богородично в Копривщица

Затвори
Храм Успение Богородично в град Копривщица
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.63893201039641, 24.3562035574347

Град Копривщица е сред градовете с най-богата българска история. Представлява малък град, намиращ се в Западна България. На неговата територия се намират много къщи-музеи и паметници на видни българи, сред които: Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Георги Бенковски и много други.

В централните части на града се намира църквата „Успение Богородично“ – най-старата църква в града, като е и паметник на културата. Тя е както от местно значение, така е и паметник с национално значение.

Създадена е през 1817 година и представлява едноетажна сграда с много красива архитектура, изградена отчасти чрез вкопаване в земята. Има трикорабна базилика.

Според Константин Иречек, постройката е направена от български майстори от Смолско и Мирково. През 1876 година камбаните на църквата обявяват началото на Априлското въстание, а камбанарията, която можем да видим в днешни дни, е изградена през 1896 година.

Маршрут

Църквата се намира на улица „Димчо Дебелянов“ 26, в централните части на град Копривщица. За да стигнете до нея, ако идвате от юг (през град Стрелча), след като влезете в града, ще се движите по главната улица „Хаджи Ненчо Палавеев“. Някъде около центъра на града, ще видите няколко места за платено паркиране, където можете да оставите автомобила си. Оттам тръгнете в посока запад, към улица „Геренилото“. Точно на нейната пресечка с улица „Димчо Дебелянов“, ще видите входа към църквата.

Още за храм Успение Богородично

Храмът е изграден през 1817 година, като в момента е действащ храм-паметник на културата от национално значение. През 2017 година е отбелязана 200-годишнината от основаването му чрез тържествена обстановка. Сградата е построена в много красив, стил, като е разположена в голям двор.

Храмът е съставен от три кораба от два реда по шест дървени колони. Таваните са равни и са обковани с дървена ламперия. Има три олтара и изграден красив дърворезбован иконостас. Средната част, отваряща на централния кораб, е украсена с библейски сцени.

Мястото е изключително спокойно и приятно и е много добра идея за разходка с цялото семейство.

Забележителности близо до храма

Къща-музей на Тодор Каблешков – след като излезете от църквата на улица „Тодор Каблешков“, можете да тръгнете в посока юг (ляво) и почти веднага ще видите къщата-музей на известния български революционер. Мястото е изключително красиво и може да се разгледа в работно време.

Мост Първата пушка – на около 100 метра южно от църквата се намира и мостът, на който е започнало Априлското въстание на 20 април 1876 година. За да стигнете до него, трябва да излезете от двора на църквата в посока запад. Ще излезете на улица „Тодор Каблешков“ – продължете вляво (посока юг). Улицата ще ви отведе направо към моста, до който се стига за 2-3 минути пеша. До него има поставена табела с надпис.

Класно училище Св. Св. Кирил и Методий – първото в страната класно училище се намира на около 500 метра западно от храма. За да отидете там, трябва да излезете от храма и да продължите в посока юг, към улица „Никола Беловеждов“. Тръгнете по нея в посока изток (ляво). Тя ще ви отведе право пред двора на училището.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Копривщица

Мост Първата пука в град Копривщица
Мост Първата пушка
Близо до:Копривщица


Къща-музей Тодор Каблешков
Музей на Тодор Каблешков
Близо до:КопривщицаЯзовир Душанци
Язовир Душанци
Близо до:Клисура


Хижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен
Близо до:КлисураХижа Ехо
Хижа Ехо
Близо до:Клисура


Връх Богдан
Връх Богдан
Близо до:Копривщица