Меню

Затвори
menu

Храм-паметник Свети Александър Невски

Затвори
Храм-паметник Свети Александър Невски в София
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До София
Координати Координати:42.695922684154894, 23.332581107706424

В столицата на България – София – можете да намерите многобройни красиви места, сред които: красива архитектура, паметници, паркове, храмове и много други. София се намира в Западна България, на юг от Стара планина. Един от нейните символи е храм-паметникът „Св. Александър Невски“. Той се намира в централните части на града. Представлява православен храм, изграден в периода 1882-1912 година, като през 1955 година е обявен за паметник на културата.

Паметникът се намира в централните части на София, на изток от бул. „Витоша“ и на север от Народното събрание на Република България.

Храмът представлява огромна постройка с кръстокуполни форми, изградена в неовизантийски стил. Има няколко купола и други цилиндрични сводове, като също така има и основен купол, който му придава всеизвестната архитектура. Вътре в храма мястото е разделено на 3 основни части. В камбанарията са поставени 12 камбани и кръст, а самата тя е висока 53 метра. Нещо, по което храм-паметникът може да бъде различен лесно, са неговите позлатени куполи, които го правят лесно забележим отдалеч и допринасят за неговата уникална структура. В изграждането на храма са участвали хора от различни държави: българи, руснаци, немци, австрийци, чехи и италианци.

Маршрут

Храм-паметникът се намира в централните части на град София. Един от начините, по които можете да стигнете до него, е да поемете по Цариградско шосе в посока запад. То ще ви отведе до Орлов мост, а малко след това и до Софийския Университет „Св. Климент Охридски“. Стигайки университета, направете десен завой по бул. „Васил Левски“. Следва голямо кръгово кръстовище, където трябва да направите ляв завой, по улица „Московска“, и малко след това пак ляв, за да стигнете до площада, на който е изграден храм-паметникът.

Още за храм-паметника Св. Александър Невски

Храм-паметникът е посветен на Александър Невски, който е светец от Руската православна църква. Той е известен с победата си над Тевтонския орден в битката на Чудското езеро. Самият храм е построен на голям площад, който се намира северно от Народното събрание на Република България. Храмът е с обща площ от 3170 квадратни метра, като той се превръща в най-голямата завършена действаща катедрала на целия Балкански полуостров след неговото построяване. Има огромна структура, състоящата се от няколко купола, които са позлатени. Архитектурата е много красива, а вътре можете да видите много красиви стенописи и рисунки по стените и таваните.

Храм-паметникът е построен в периода 1882-1912 година от хора от различни държави. През 1955 година е обявен за паметник на културата. Също така присъства и в списъка на 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Интересни места близо до храм-паметника

Народен театър „Иван Вазов“ – това е националният културен институт в областта на театралното изкуство. Сградата е построена през 1904 година, като строежът е завършен през 1907 година – на 3-ти януари отваря врати за първи път. Сградата има уникална архитектура и се намира само на 600 метра югоизточно от храм-паметника. За да стигнете до него, трябва да продължите по улица „Московска“ в посока запад, след което да направите ляв завой към улица „Дякон Игнатий“, като след около 2-3 мин вляво ще видите и красивата сграда на Народния театър. В непосредствена близост до него има красив парк, пейки и фонтани, където можете да поседнете.

Руска църква „Св. Николай Чудотворец“ – постройката е с уникална форма и е отлична идея за посещение. Намира се само на 350 метра западно от храм-паметника. До нея се стига за около 5 минути пеша, като трябва да поемете на запад по улица „Оборище“. Направете ляв завой по улица „Париж“ и ще видите красивите форми на църквата.

Национален дворец на културата – можете също така да посетите и НДК, сградата се намира на 2 километра югозападно от храм-паметника. Трябва да продължите по улица „6-ти септември“ в посока юг, след което трябва да направите десен завой по булевард „Патриарх Евтимий“, малко след това ще сте на метри от парка на НДК.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до София

Орлов мост
Орлов мост
Близо до:София


Боянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:СофияДрагалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София


Храм Света Неделя в град София
Храм Света Неделя
Близо до:София