Меню

Затвори
menu

Храм Света Неделя

Затвори
Храм Света Неделя в град София
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До София
Координати Координати:42.69671032666611, 23.32135848408641

В град София, столицата на нашата държава, можете да разгледате невероятна архитектура – многобройни запазени и реставрирани сгради, храмове и други сгради с културна стойност.

В центъра на града можете да посетите Храм Света Неделя – православна църква, посветена на Света Неделя и разположена на площад, носещ същото име.

Храмът е катедрала на Софийската митрополия. Представлява огромна постройка с няколко купола, построени в неовизантийски стил. Към момента тя е действащ храм, като може да бъде посетена всеки ден.

Маршрут

Храмът се намира на площад „Света Неделя“, в края (северната част) на булевард „Витоша“ – главната улица на град София.

Още за катедралния храм Света Неделя

Преди да бъде реставриран през 1927-1933 година, храмът е представлявал църква, построена през X век. През 50-те години на 19 век Софийската митрополия и градска църковна община решават да изградят нов катедрален храм. През 1856 година започва строежа, който представлява трикорабна базилика с дължина 35 метра и широчина 19 метра. През 1863 е завършен строежът. През 1898 е възложен проект за по-представителен външен вид на архитект Никола Лазаров. Това отнема 3 години.

През юни месец 1927 година, започва възобновяването на храма, което е възложено на архитект Иван Васильов и архитект Димитър Цолов. Ремонтът приключва през 1933 година, като е изграден почти изцяло нов централно-куполен храм с дължина 30 метра и ширина 15 метра. Има височина на купола от 31 метра.

Вътре в храма има 3 престола – централен, северен и южен. Под купола са окачени 11 камбани, като 8 от тях са подарени от княз Донкуков-Корсаков през 1879 година. Две са изработени в Сърбия и една е изработена в България.

Храмът е осветен на 7-ми април 1933 година. Стенописът е правен през 1971-1973 от художествен екип. През 2000 година фасадата на храма е изчистена изцяло.

Други интересни места наблизо

Античен комплекс Сердика – комплексът представлява останки от римски улици, сгради и крепост. Намира се само на няколкостотин метра северно от храма. За да стигнете до него, трябва да тръгнете в посока север от площад „Света Неделя“, като трябва да минете през подлеза – от другата му страна ще видите римските останки. Можете да разгледате отвън, а също така да посетите и вътре, след заплащане на входна такса.

Народен театър Иван Вазов – само на 5-10 минути югоизточно се намира и символът на българския театър. Можете да разгледате сградата, като до нея се стига, тръгвайки от площад „Света Неделя“ по улица „Съборна“, която ще ви отведе до парк, а малко след входа на парка ще видите голямата и красива сграда на Народния театър.

Храм-паметник Свети Александър Невски – един от символите на София, той се намира само на 10-15 минути пеша от храм Света Неделя. До него можете да стигнете, като тръгнете на изток по улица „Съборна“, след това направите ляв завой по улица „Княз Алскендър I“ и десен завой по булевард „Цар Освободител“. Вървете само на изток по булеварда, като след това трябва да направите ляв завой по улица „Париж“, а след това десен завой по улица „Оборище“, която ще ви отведе до Храм-паметника.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до София

Орлов мост
Орлов мост
Близо до:София


Боянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:СофияДрагалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София