Меню

Затвори
Меню

Храм Света Неделя

Затвори
Храм Света Неделя в град София
Време Време:0:10
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:София
Координати Координати:42.69671032666611, 23.32135848408641

В град София – столицата на нашата държава – можете да разгледате невероятна архитектура, там има многобройни запазени и реставрирани сгради, храмове, и други сгради с културна стойност.

В центъра на града можете да посетите Храм Света Неделя, това е православна църква, посветена на света Неделя, тя е разположена на площад със същото име.

Храмът е катедрала на Софийската митрополия. Изградена е през 1927-1933 година. Представлява огромна постройка с няколко купола. Изградена е в неовизантийски стил. Към момента тя е действащ храм, като може да бъде посетена всеки ден.

Маршрут

Храмът се намира на площад Света Неделя, който е в края (северната част) на булевард „Витоша“ – главната улица на град София.

Още за катедралния храм Света Неделя

Преди да се реставрира през 1927-1933 година, храмът е бил използван и за други цели – църква, построена през X век, през 50-те години на 19 век Софийската митрополия и градска църковна община решават да изградят нов катедрален храм. През 1856 година започва строежа, който представлява трикорабна базилика с дължина 35 метра и широчина 19 метра. През 1863 е завършен строежът. През 1898 е възложен проект за по-представителен външен вид на архитект Никола Лазаров. Това отнема 3 години.

През юни месец 1927 година, започва възобновяване, то е възложено на архитект Иван Васильов и архитект Димитър Цолов. Ремонтът приключва през 1933 година, като е изграден почти изцяло нов централно-купол е храм с дължина 30 метра и ширина 15 метра. Има височина на купола от 31 метра.

Вътре в храма има 3 престола – централен, северен и южен. Под купола са окачен и 11 камбани, 8 са подарени от княз Донкуков-Корсаков през 1879 година. Две са изработени в Сърбия и една е изработена в България.

Храмът е осветен на 7-ми април 1933 година. Стенописа е правен през 1971-1973 от художествен екип. През 2000 година фасадата на храма е изчистена изцяло.

Други интересни места наблизо

Античен комплекс Сердика – комплексът представлява останки от римски улици, сгради и крепост. Намира се само на няколкостотин метра северно от храма. За да стигнете до него, трябва да тръгнете в посока север от площад Света Неделя, като трябва да минете през подлеза и от другата страна на подлеза ще видите римските останки. Можете да разгледате отвън, а също така да посетите и вътре, след заплащане на входна такса.

Народен театър Иван Вазов – само на 5-10 минути югоизточно се намира и символа на българският театър. Можете да я разгледате, до нея се стига като от площад Света Неделя тръгнете по улица Съборна, тя ще ви отведе до парк, а малко след входа на парка ще видите и голямата и красива сграда на народният театър.

Храм-паметник Свети Александър Невски – един от символите на София, се намира само на 10-15 минути пеша от храм Света Неделя. До него можете да стигнете, като тръгнете на изток по улица съборна, след това направите ляв завой по улица Княз Алскендаър I. След това идва десенз авой по булевард Цар Освободител. Вървите само на изток по булеварда, след това идва ляв завой по улица Париж, а след това десен завой по улица Оборище, която ще ви отведе до храм-паметника.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано