Меню

Затвори
menu

Храм паметник Рождество Христово

Затвори
Храм-паметник Рождество Христово
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До Шипка
Координати Координати:42.716171332249154, 25.328887596215395

Храм-паметник Рождество Христово се намира в западните части град на Шипка. Той се намира в Централна България в Задбалкана. Манастирът е разположен на широк площад и заобиколен от гориста местност, до него има и платен паркинг. Достига се по поддържан път, който е леко под наклон. От паркинга може да си накупите и различни видове сувенири.

Постройката е изградена от 1885 до 1902 година. Светилището представлява висока и красива постройка в стил на руските църкви. Сградата е висока над 40 метра, като има много красиви форми. Вътре може да видите многобройни красиви детайли и икони.

Мястото също така е в списъка на 100-те национални туристически обекта на Българският Туристически съюз.

Маршрут

За да достигнете до храм-паметника трябва да отидете в град Шипка, като там се движите по главният път в посока шипченския проход. Ако идвате от изток или юг, подминавате бензиностанцията в края на градчето и правите десен завой на улица Христо Патрев, след което веднага първият завой вляво, който е по стръмна павираната улица, която ще ви отведе на паркинга, който се намира на метри от църквата.

Още за храм-паметника Рождество Христово

Паметника се намира в град Шипка, в северозападните части на града. Той е построен между 1985 и 1902 г. Има стил на руските църкви от 17-ти век. Високата постройка е красива, като вътре може да видите многобройни икони и красиви детайли.

Църквата е изградена в памет на руските войници, дали живота си в Руско-турската освободителна война.

Наричан е също така и Шипченски манастир. На паркинга има място от където можете да поставите печат ако имате книжка за 100-те национални туристически обекта.

Места, които да посетите близо до храм-паметника

Паметника на свободата (Шипка) – чудният паметник, който е посветен на падналите за свободата, на Шипчинската битка е отлична идея за посещаване. Той се намира само на 30 минути (14 километра) от храм-паметника. До него се достига, като продължите по главния път към Шипченския проход и точно на границата между Габровска и Старозагорска област има голям паркинг, където може да оставите колата си и да продължите пеша в посока изток. След около 5 минути ще започнат и известните стъпала, след което ще се качите и на паметника, от където може да видите чудни гледки и да посетите сградата за да научите много интересни исторически факти от Българската история.

Архитектурно-етнографски комплекс Етър – той се намира на 30 километра северно от град Шипка, като до него се достига през Шипченския проход, в посока Габрово, след което се прави десен завой и стигате до него. Там може да видите много чудни постройки и красиви улички.

Язовир Копринка – красивият язовир, е отлична идея за разходка със семейството, като до него се достига по удобен асфалтов път. Той е само на 14 километра южно от град Шипка. До него се достига по главният път от Шипка към Дунавци, като след Дунавци правите ляв завой (на изток към Казанлък) и малко след това има десен завой, малко преди село Копринка. От там карате само направо, в посока юг, и след около 5 минути ще стигнете до язовира. Може да се качите на язовирната стена, от където да видите много красиви гледки.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Шипка

Етнографски музей Етър
Етнографски музей Етър
Близо до:Габрово


Езеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:Карлово


Античен форум Авгуса Траяна
Античен форум Августа Траяна
Близо до:Стара загораВръх Исполин
Връх Исполин
Близо до:Габрово


Паметникът на свободата (Шипка)
Паметник на Шипка
Близо до:Шипка