Меню

Затвори
menu

Хижа Скални мостове

Затвори
Хижа Скални мостове в Родопите
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.82087791897504, 24.573465958174044

На територията на нашата държава се намира по-голямата част от планината Родопи. Това е най-голямата планина на нашата територия – с нейните повече от 14 000 квадратни километра, тя се намира в Южна България и обхваща части и от Гърция.

На нейната територия можете да видите невероятни природни забележителности – чудни водопади, красиви животни, уникална растителност, стръмни ждрела, удивителни върхове и много други.

На територията на Северните Родопи, на височина от 1625 метра, е построена хижа Скални мостове, която се намира на минути от уникалния скален феномен Чудните мостове. Хижата представлява четириетажна сграда, има ресторант и кафене, санитарни възли и отопление.

В нея могат да се поберат до 92 човека. Близо до хижата има невероятна природна, а също така тя е отлична начална точка за близките върхове и хижи. До нея се стига по удобен асфалтов път, от главния път между Асеновград и Смолян.

Маршрут за хижата

Хижата се намира на 32 километра северозападно от град Чепеларе. От Чепеларе трябва да продължите в посока север, по главния път към Асеновград. Малко преди село Хвойна се прави ляв завой, като там има поставена табелка за Чудните мостове. Продължавате на запад към село Забързо, като след около 9 километра има разделение на пътя – вие трябва да продължите по главния път вдясно. Оттам имате още 8 километра по пътя. Първо ще подминете Чудните мостове, а малко след тях ще стигнете и до голямата хижа Скалните мостове. До нея има удобен паркинг за автомобили.

Маршрути от хижата

Хижата се намира в много красива местност, а до нея има много забележителности.

От хижа Скални мостове до хижа Чудни мостове

На около 1 километър източно от хижа Скални мостове можете да посетите Чудните мостове и едноименната хижа. Те се намират на над 1400 метра надморска височина и на хижата можете да получите един от печатите на 100-те национални туристически обекта на БТС. Можете да стигнете пеша до тях, като се върнете по асфалтовия път, за около 15 минути. А можете да отидете и с кола за около 5 минути.

Чудните мостове представляват няколко естественообразувани скални моста, които са изключително красиви и привличат много туристи през топлите сезони. Намират се на метри от хижата, където също така се продават сувенири, а през лятото има и спускане с алпийски тролей.

От хижа Скални мостове до връх Персенк

За да стигнете до връх Персенк от хижата трябва да продължите на юг, а малко след това на запад. Малко по-късно пътеките се разделят в няколко посоки – вие трябва да продължите вдясно, по тази, която сочи към хижа Персенк (с червена маркировка). Пътеката продължава в посока запад, като в началото е по-стръмна, а после става по-полегата. След около 1-1.5 часа ще стигнете до по-широка полянка, където отново има няколко пътечки – вие трябва да поемете вдясно, по червената маркировка, като има и табелка с надпис Persenk Ultra. Оттам се движете само по тази маркировка още около 30 минути, в посока североизток и ще стигнете точно до върха, където има поставена метална конструкция. Върхът е висок 2074 метра и от него се виждат много части от Родопите.

От хижа Скални мостове до хижа Персенк

Още една хижа може да бъде видяна в областта. Тя е построена на 1967 метра, на около 5 километра северозападно от Скалните мостове. До нея можете да стигнете, като след хижата продължите в посока юг. Там ще видите малка пътечка, която малко след това се разделя на две пътеки – вие трябва да продължите вдясно, по червената маркировка. Тя ще ви отведе до голяма полянка, след около 1 час. Оттам продължете вдясно по пътеката, в посока север. След около 40-60 минути само в тази посока, по същата пътека ще стигнете до хижата.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Чепеларе

Смолянски езера
Смолянски езера
Близо до:Смолян


Връх Мургавец
Връх Мургавец
Близо до:СмолянЯзовир Пампорово
Язовир Пампорово
Близо до:Смолян


Връх Снежанка
Връх Снежанка
Близо до:Смолян


Триградско ждрело
Триградско ждрело
Близо до:ДевинКрайпътна маса близо до водопада
Водопад Триград
Близо до:Девин


Слонът до Настан
Слонът до Настан
Близо до:Девин


Хайдушки поляни
Хайдушки поляни
Близо до:Смолян