Меню

Затвори
menu

Хижа Скакавица

Затвори
Хижа Скакавица
Време 1:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.23053056964172, 23.303635138708778

Хижа Скакавица се намира в местността Голяма Скакавица в северните части на Рила планина. Хижата е първата туристическа хижа в България, изградена е през 1921-1922 година. Намира се на 1876 метра надморска височина, близо до връх Кабул.

Тя представлява масивна сграда с място за 89 човека. Сградата е водоснабдена, електрифицирана и има централно отопление. Там има също барче, столова и кухня. Отлична идея е за началната точка за различни маршрути в Рила планина, както и чудно място за лека разходка през уикендите.

Хижата също така е част от 100-те национални туристически обекта на Българския Туристически Съюз. От нея може да вземете и печат, който да поставите в своята книжка.

В близост до хижата ще откриете чудна природа, високи върхове, река Скакавица и водопад Скакавица.

Маршрут

Начална точка за маршрута до хижата е Зелени преслап. Мястото се намира на 14 километра югоизточно от Сапарева Баня. Дотам се достига по удобен асфалтов път за около 20-30 минути. В градчето има табели, като вие трябва да тръгнете по пътя за лифта за 7-те Рилски езера. Можете да поемете по улица Васил Левски, като се прави ляв завой и пътят постепенно се изкачва в планината в посока юг. Продължавате в посока Паничище, като малко преди него се прави десен завой и се продължава нагоре. Пътят стига до местността Зелени преслап, като там има голяма постройка и място за паркиране. Оттам продължавате в посока юг по червена маркировка, която се движи успоредно на река Скакавица. След около 1.5 часа в тази посока ще стигнете и до самата хижа. Разстоянието от Зелени преслап до хижата е около 2.7 километра, като имате над 320 метра денивелация.

Маршрути

Наблизо до хижата може да се налюбувате на чудна природа. До нея се намира връх Кабул (2543 метра), река Скакавица и водопад Скакавица.

От хижа Скакавица до връх Кабул

Връх Кабул (2543 метра) е висок връх в Рила планина. Той се намира югозападно от хижа Скакавица. До него се стига по маркирана пътека от самата хижа. От хижата трябва да продължите по синя маркировка в посока север, която започва малко преди самата хижа, като там има и табелки за върха. Пътеката продължава на север, след което на запад. След около 30-40 минути ще стигнете до разделяне на пътеката и маркировката, като вие трябва да продължите наляво (на юг) към самия връх. Оттам следвате синята маркировка и ще се изкачите на върха. От хижата до върха имате да изминете около 4 километра разстояние и над 680 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 2-2.5 часа.

От хижа Скакавица до водопад Скакавица

На около 30 минути от хижата бихте могли да посетите и чудния водопад Скакавица. До него се достига по удобна пътека без маркировка, като се движите в посока юг, близо до самата река. От там постепенно се изкачвате нагоре, като още след 5-10 минути в далечината ще видите и водопада. Той е висок 70 метра и има удобна панорамна площадка точно преди самия водопад, откъдето могат да бъдат наблюдавани много красиви гледки.

От хижа Скакавица до 7-те Рилски езера

От хижата също така можете да продължите по червената маркировка в посока изток и след това – на югоизток. Тя продължава нагоре по билото и ще ви отведе над 7-те Рилски езера. Разстоянието до тях е малко над 3 километра, като имате и над 430 метра денивелация. То се изминава за около 3 часа в посока.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Сапарева баня

Хижа Рилски езера
Хижа Рилски езера
Близо до:Сапарева Баня


Седемте рилски езера
Седемте рилски езера
Близо до:Самоков


Връх Харамията
Връх Харамията
Близо до:Сапарева БаняРилски манастир
Рилски манастир
Близо до:Кочериново


Кирилова поляна
Кирилова поляна
Близо до:Кочериново


Язовир Искър
Язовир Искър
Близо до:ИхтиманВодопад Горица
Водопад Горица
Близо до:Сапарева Баня


Язовир Пчелина
Язовир Пчелина
Близо до:Радомир