Меню

Затвори
menu

Хижа Синаница

Затвори
Хижа Синаница
Хижа Синаница
Хижа Синаница отстрани
Хижа Синаница и Синанишко езеро
Време 5:00 часа
Трудност Висока трудност
Координати Координати:41.732472083448194, 23.362452206376737

В Пирин се намират много забележителности – там има невероятно красиви растения, високи върхове и обаятелни езера. В планината може да отидете до хижа Синаница. Тя представлява масивна двуетажна постройка, намираща се в северните части на планината. Построена е през 1975-1977 година. Има столова с кухня, място за 50 човека, електрифицирана е и има вода. Хижа Синаница се намира на 2185 метра надморска височина, близо до Синанишко езеро и връх Синаница.

До нея се стига по няколко маршрута, като е отлична за посещаване през топлите сезони. Природата около нея е невероятна.

По пътя към хижата можете да видите много от най-високите върхове на България, а също така и невероятни животни, сред които: диви кози, орли, соколи, ястреби, лисици и много други.

Маршрут

Маршрут от хижа Вихрен до хижа Синаница

Един от най-честите маршрути за достигане до хижата стартира от хижа Вихрен. Хижата се намира на 16 километра южно от град Банско, като до нея се достига по удобен асфалтов път за около 30 минути. През летните сезони там има забрана на пътя малко преди хижа Бъндерица, като тя важи от 08:00 до 16:00 часа през 3-те месеца от лятото. Може да продължите пеша, като паркирате на паркинга, или просто да отидете преди 08:00 часа. От хижа Бъндерица до хижа Вихрен се стига за около 20-30 минути, по добър асфалтов път.

На хижа Вихрен трябва да поемете в посока запад, по синя маркировка, която започва точно срещу входа на постройката. От там продължавате в същата посока, като след около 1 час по тази маркировка ще видите и голямо, красиво езеро – Муратово езеро. След него продължавате нагоре към Бъндеришка порта, като до нея се достига по същата маркировка, след стръмно изкачване. От там продължавате на запад по синята маркировка, като тя ще ви отведе до Синанишка порта, от която се вижда хижата и езерото до нея. От там имате около 30 минути спускане и ще стигнете до хижа Синаница.

Маршрутът отнема около 4.5-5 часа, тъй като има голяма денивелация (над 600 метра) и над 8 километра разстояние.

Маршрути от хижата

На хижата може да пренощувате и да поемете по някои от красивите маршрути за да изкачите високите върхове наблизо, както и да посетите други красоти на Пирин планина.

Връх Синаница

Връх Синаница е много красив, той се намира югозападно от хижата. До него има 2 маршрута, като ние препоръчваме да поемете нагоре по синята маркировка, която ще ви отведе до Синанишка порта, след което да завиете надясно (запад). От там продължавате директно по билото и ще стигнете до върха след около 30-60 минути. От върха има красиви гледки над Синанишко езеро и голяма част от Пирин. Върхът е висок 2516 метра.

Връх Гергийца

Върхът се намира на североизток от хижата. Той е висок 2589 метра. От него може да видите много красоти. До него се достига по същата синя маркировка по обратен път до Синанишка порта, като от там продължавате по пътечка по билото в посока североизток. Първият връх е Безимен, след това е Георгийска порта и малко след това е и самият връх.

Момин връх

Върхът се намира близо до Синанишката порта, като той е висок 2482 метра. От него се откриват чудни панорамни над много голяма част от Пирин планина. До върхът се достига, като поемете по синята маркировка обратно към Синанишката порта, като след като се изкачите на нея, поемете нагоре в посока югозапад. Върхът се намира на около 300 метра от портата.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Банско

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Рид Стражите в Пирин планина
Стражите в Пирин
Близо до:Добринище


Момин връх
Момин връх
Близо до:БанскоВръх Синаница
Връх Синаница
Близо до:Банско


Суходолско езеро
Суходолско езеро
Близо до:Банско


Синанишко езеро
Синанишко езеро
Близо до:БанскоВръх Джангал
Връх Джангал
Близо до:Добринище


Връх Малък Полежан
Връх Малък Полежан
Близо до:Добринище


Попово езеро
Попово езеро
Близо до:Добринище