Меню

Затвори
menu

Хижа Русалка

Затвори
Хижа Русалка
Време 1:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.68962172618699, 25.05613482371881

Стара планина е голяма планина, която се простира от крайна западна част на държавата, на изток до Черно Море. На нея има стотици върхове, многобройни хижи, чудни водопади и други красиви местенца. В централната част на планината, южно от триглавия масив, се намира и хижа Русалка.

Хижата се намира на 1120 метра надморска височина, близо до реки, върхове и няколко водопада.

Хижата има капацитет от 40 места, като тя е отлична точка за пренощуване или отсядане за почивка през топлите сезони, тъй като предлага добри условия и е на красиво място, само на няколко километра северно от село Тъжа. До нея се стига по добре маркирана пътека, за около 1.5-2 часа от селцето.

Маршрут до хижа Русалка

Хижата се намира на около 5.6 километра северозападно от село Тъжа, което се намира на около 15 километра източно от град Калофер. До селцето се стига по удобен асфалтов път, като вие трябва да продължите в северните части, по улицата, която върви право нагоре към планината в посока север.

Там може да си прецените къде да оставите колата извън пътя и да продължите нагоре пеша. След около 500 метра ще видите ляв завой, и след още около 500-600 метра ще видите табелка и пътечка вдясно от пътя, трябва да продължите по тях, като маркировката е синя. Пътечката ще ви отде право нагоре в посока северозапад, като на няколко пъти ще пресичате и по-широк планински път, но не продължавайте по него, тъй като той е по-дългия маршрут до хижата. Продължете по пътеката в същата посока и след около 1 час ще излезете на главния планински път, като след няколко завоя ще стигнете и до самата хижа, която се вижда вдясно от пътя.

Общото разстояние от селцето до хижата е около 5.6 километра, то се изминава за около 1.5 часа, имате да изкачите малко над 580 метра денивелация.

Маршрути от хижа Русалка

От хижата може да стигнете до различни забележителности, сред които са – няколко високи водопада, красиви върхове и други хижи.

От хижа Русалка до Бабското пръскало

Водопад Бабско пръскало е само на около 1.5 часа от хижата. До него няма много добра пътека, но гледките сам са уникални. До него се стига като от хижата, продължите по главния планински път в посока север, след което има завой вляво, малко след това следва друг завой вдясно от пътя (след около 500-600 метра), като той е маркиран със синя маркировка (пътеката е тясна и стръмна нагоре през гориста местност), след около 10 минути ще стигнете и до жълта маркировка, като вие трябва да продължите да я следите само в посока север, като след още 30 минути ще излезете на открита поляна, след още 20-30 минути в същата посока, по същата маркировка, ще стигнете и до красива панорамна площадка срещу водопада. Разстоянието от хижата до водопада е около 3 километра, като има над 400 метра денивелация.

От хижа Русалка до хижа Триглав

Хижа Триглав също е красива хижа, която се намира на около 4.5 километра северозападно от хижа Русалка. До нея се достига, като от хижа Русалка продължите по планинския път нагоре към планината, и след около 3.5 километра ще видите разклон на пътя, вляво има тясна пътека която слиза към реката, вдясно от пътя е пътека, тя е обозначена със синя маркировка, като след около 10-15 минути ще ви отведе до хижата.

От хижа Русалка до Кадемлийското пръскало

Водопад Кадемлийско пръскало се намира на северозапад от хижа Русалка, като до него има широк и удобен път. Водопадът е много красив и е отлична идея за разходка, ако ще отядате в хижата и искате да разгледате областта. Водопадът се намира на 8 километра по същият планински път, като няма къде да объркате пътя, ако следите само него, без да се отклонявате по пътеки. Кадемлисйкото пръскало се вижда на метри от пътя, след около 2 часа пеша от хижа Русалка.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Калофер

Езеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:КарловоВръх Голям Райски Купен
Връх Голям Райски Купен
Близо до:Калофер


Връх Среден Райски Купен
Връх Среден Райски Купен
Близо до:КалоферВръх Малък Райски Купен
Връх Малък Райски Купен
Близо до:Калофер


Водопад Търниченско пръскало
Търниченско пръскало
Близо до:Павел Баня


Водопад над село Енина
Водопад над село Енина
Близо до:Казанлък