Меню

Затвори
menu

Хижа Рилски езера

Затвори
Хижа Рилски езера
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.21973367444075, 23.321643697552506

Хижа Рилски езера се намира в Северозападна Рила, най-високата планина на Балканите. Тя е разположена близо до красивите Рилски езера, на 2135 метра надморска височина. Хижата представлява масивна постройка, като има различни стаи от 2 3 4 6 и повече легла. По-голямата част от стаите имат собствени санитарни възли. Хижата предлага ресторант, дневна, бар и други. Работи целогодишно. В хижата могат да отседнат над 50 човека, като е добре поддържана и отлично място за почивка или пренощуване в Рила.

Маршрут

До хижата може да се стигне както пеша, така и със седалков лифт. Началната точка, е лифтовата станция, която се намира на 14 километра югоизточно от Сапарева Баня. За да стигнете до там, от град Сапарева Баня, трябва да продължите към Паничище, от там към хижа Пионерска и малко след това ще стигнете до платен паркинг, като след 3-4 минути по-надолу ще стигнете и до лифтовата станция. Ако решите че искате можете да се качите пеш, като пътят тръгва вдясно преди лифта, по широк планински път в посока юг. След това се извива на изток, след което прави ляв завой на юг, движете се само в тази посока, след 20-30 минути ще излезете на друг път, където трябва да продължите вляво, от там се движете само по него, ще видите лифта малко след това се прави десен завой, като в голямата си част пътят се движи под лифта, след около 1 час ще стигнете до горната станция на лифта, където се намира и хижата. Можете също така да хванете лифта, като се заплаща такса долу и след 20 минути ще сте на станцията, където се намира и самата хижа. Ако решите че искате да се изкачите пеша, вземете с вас карта, общото разстояние от долната до горната станция е около 3 километра, като има над 500 метра денивелация, то се изминава за около 1.5 часа.

Маршрути от хижа Рилски езера

От хижа Рилски езера до Седемте рилски езера

Хижата е отлична начална точка за туристическия маршрут към красивите Рилски езера. За да стигнете до тях, трябва просто да продължите вдясно на хижата, посока запад, след което пътят се движи само в посока юг. След около 1.5 километра ще видите езерата пред вас. Вляво на вас ще видите Долното езеро (най на североизток), вдясно на него ще видите красивата хижа Седемте езера и езеро Рибното, вдясно на него е езеро Трилистника, след него се вижда и езеро Близнака. В посока юг се вижда и езеро Бъбрека. След като продължите по този маршрут в посока юг, ще стигнете до красив висок връх – Езерен, като по пътя малко преди върха ще видите още 2 езера – Окото малко преди върха на югозапад и Сълзата, точно до върха в посока югоизток. Маркировката е червен цвят, по посока към върха, а обратно можете да продължите по кръговия маршрут към хижа Седемте езера, като трябва да следите жълтата маркировка. Кръговият маршрут от хижата се изминава за около 5 часа.

Връх Харамията

Върхът се намира на 2.9 километра южно от хижата. Той е изключително красив, като от него има много чудни гледки. Висок е 2465 метра, от него се виждат и почти всеки от 7-те рилски езера. За да стигнете до него, трябва от хижата да продължите в посока юг, по жълтата маркировка за хижа Седемте Езера, след като стигнете хижата, трябва да продължите от другата страна на Рибното езеро (на юг до хижата), от там вече няма маркировка, но имате удобна пътека, която се движи на югоизток, към съседното било, северно на самия връх. Тръгнете по пътеката, като след като се качите на билото ще трябва да направите десен завой, посока юг, за да заходите върха от неговата източна част, откъдето той се изкачва лесно и удобно. До върха имате да изминете около 3 километра и почти 400 метра денивелация, като разстоянието се изминава за около 2 часа в посока.

От хижа Рилски езера до хижа Седемте езера

Можете да посетите и друга красива високопланинска хижа в Рила, която се намира само на 1.7 километра южно. За да стигнете до нея, просто продължете по пътечката, която е обозначена с жълта маркировка, след около 40-60 минути само в посока юг ще стигнете до хижата. До нея има красиви езера и е отлично място за пренощуване и хапване.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Сапарева Баня

Седемте рилски езера
Седемте рилски езера
Близо до:Самоков


Връх Харамията
Връх Харамията
Близо до:Сапарева Баня


Рилски манастир
Рилски манастир
Близо до:КочериновоКирилова поляна
Кирилова поляна
Близо до:Кочериново


Язовир Искър
Язовир Искър
Близо до:Ихтиман


Водопад Горица
Водопад Горица
Близо до:Сапарева БаняЯзовир Пчелина
Язовир Пчелина
Близо до:Радомир


Бистришки водопад
Бистришки водопад
Близо до:Дупница