Меню

Затвори
menu

Хижа Рай

Затвори
Хижа Рай
Време 3:30 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.69638897264195, 24.931052420733273

Една много известна и красива хижа се намира в Централна Стара планина – това е хижа Рай. До нея се стига за няколко часа, като по-голямата част от пътя е полегата.

Хижата се намира северно от град Калофер и южно от централното било на Стара планина. Тя е разположена на 1430 метра надморска височина и предлага начало на много обаятелни маршрути в планината. Хижата има над 120 легла, тя е водоснабдена и електрифицирана, отоплението е с печки. Има готвена храна и напитки. До нея също така се позволява и поставяне на палатки, заплаща се при хижаря.

По пътя към хижата, може да видите много видове растения, сред които са:снежно кокиче, бук, дъб, шипка, ела, еделвайс, бор и много други. Също така можете да видите и много диви животни като: сокол, орел, сойка, дива коза, лисица, таралеж, заек, сърна и много други.

Хижата доста често се използва от хора, които искат да изкачат връх Ботев (първенеца на Стара планина – 2376 метра), като те най-удобно могат да приспят в хижата на отиване или на връщане от върха, тъй като пътя до него е над 4-5 часа в посока.

Маршрут

Маршрут от местност Паниците до хижа Рай

Покажи маршрут Начална точка за хижа Рай е местност Паниците. Местността се намира на малко над 5 километра северно от град Калофер, като до нея се достига по удобен асфалтов път. В град Калофер на няколко места има табели и надписи за местността, но ако не успеете да ги видите, като ориентир трябва да тръгнете по улица Севлиевска или Юмрук Чал в посока север (към планината). Може също така да въведете в Google maps Бунгала Букаците, които се намират малко след мястото за паркиране с колата.

След около 5 километра по асфалтов път, трябва да направите лек завой вляво по планински път. Там след няколко метра може да оставите колата си, точно преди мост, който прекосява река Тунджа.

След като оставите колата си, трябва да продължите през моста и после вдясно, в посока север. След няколко десетки метра ще подминете и няколко сгради и малко след края на сградите трябва да завиете вляво нагоре към изкачването. От там започва пътечка и синя маркировка, която е основния маршрут за връх Ботев.

Тръгвате нагоре, като първите 20-30 минути от пътя са доста трудни, тъй като пътят е тесен и стръмен. Малко след това ще излезете на доста по-полегата част, която продължава няколко километра, като основно се движи в посока северозапад.

След това ще наближите и гора, която е финалната трудна част от маршрута, там има доста изкачване и завои, като малко след като се изкачите на билото, ще сте и на минути от хижа Рай.

Общото разстояние до хижата е около 9 километра, то се изминава за между 2 и 4 часа, тъй като има над 860 метра денивелация, а маршрута на места представлява тясна пътечка.

Маршрути от хижа Рай

От хижа Рай до Райското пръскало

Само на няколкостотин метра северозападно се вижда и чудния водопад – Райското пръскало. Водопадът е много красив и много висок – най-високия течащ водопад на Балканския полуостров – 124,5метра. От хижа Рай до него се достига по стръмна пътечка, като тя продължава по синята маркировка за връх Ботев в посока северозапад, и след 10-ина минути ще прекосите Пръскалска река, като трябва да тръгнете по пътеката успоредна на реката. От там имате още 10-ина минути изкачване право нагоре и ще стигнете до водопада.

От хижа Рай до Райските Купени

Красивите върхове извисяващи се на югоизток от хижата се наричат Райски Купени. Те са 3 върха един след друг – съответно с имена от север на изток – връх Малък Райски Купен (1479метра) , връх Среден Райски Купен (1428метра), връх Голям Райски Купен (1455метра). До тях се достига, като се върнете около 400 метра в посока югоизток (от където се изкачихте точно след края на гората) и продължите в същата посока още няколко метра. Там започват върховете, които са красиви и полегати, може да изкачите и 3те върха за около 20-30 минути.

От хижа Рай до връх Ботев

Това е един от най-класическите маршрути за връх Ботев (2376 метра) най-високия връх на Стара Планина. Той се намира на около 4 километра северозападно от хижата. До него се стига като от хижата продължите на северозапад по синята маркировка, и след около 10 минути ще видите още една маркировка (зелена) която продължава на дясно (в посока север). Вие трябва да продължите по зелената маркировка, която ще ви отведе през Тарзановата пътека и постепенно по пътечката към самия връх. От хижата имате да изкачите около 980 метра и общо разстояние около 4.2 километра, разстоянието се изминава за около 2.5-3.5 часа.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Калофер

Езеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:КарловоХижа Русалка
Хижа Русалка
Близо до:Калофер


Връх Голям Райски Купен
Връх Голям Райски Купен
Близо до:КалоферВръх Среден Райски Купен
Връх Среден Райски Купен
Близо до:Калофер


Връх Малък Райски Купен
Връх Малък Райски Купен
Близо до:Калофер


Водопад Търниченско пръскало
Търниченско пръскало
Близо до:Павел Баня