Меню

Затвори
menu

Хижа Перелик

Затвори
Хижа Перелик
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.61027283525983, 24.59623364310159

В Родопите има многобройни хижи, като те са удобни за посещение места, най-често работят целогодишно, имат вода и електричество и място за хапване. Отлична идея за туристите, които обичат да обикалят по планините.

Хижа Перелик се намира в Южните Родопи. Природата около нея е чудна, богата на всякакви растения (горун, мизийски бук, габър, ясен, явор, шестил,смърч, бял бор, черен бор,шипка, малина, къпина, боровинка, глог, хвойна, смърч и други), там също така могат да се срещнат и много видове диви животни (дива свиня, лисица, вълк, смок мишкар, скален орел, сокол, сойка, кълвач, синигер и много други) .

Хижата се намира северозападно от град Смолян, близо до село Стойките. В тази част на планината има многобройни туристически маршрути и поради това хижата е често посещавана от туристи.

Хижата се намира на 1960 метра надморска височина, тя е построена през 1936-38 година, като през 1959 е преустроена и ремонтирана. Хижа Перелик има 2 етажа, разполага с 25 места, а през летния сезон има и допълнителни 10 места в две бунгала до основната постройка.

Също така тя има вода и електричество, както и кухня. Много добър избор за почивка след дълъг преход в планината, там може да похапнете и да релаксирате. Също така нощувките са добър вариант, ако искате да обиколите повече места в областта.

Около хижата има красиви местности и високи върхове, някои от тях са: връх Голям Перелик (забранен достъп), връх Орфей, връх Карлук, връх Рядката Ела и други.

Отлична идея за приятен летен преход, до хижата има удобен път, леснодостъпна дори с по-нисък автомобил. Мястото е отлична идея за уикенд почивка със семейството извън шумотевицата на градовете. Природата е изключително красива, а близо до нея има много красиви места, които са отлична идея за преход.

Маршрут

До хижата има удобен път, като почти до самата хижа е асфалтиран, а малко преди нея става планински, но е удобен дори за по-ниски коли. Хижата се намира на около 20 километра северозападно от град Смолян, като основен пътя до нея с автомобил е през село Стойките (западно от Пампорово), след което пътят продължава на юг през село Водата, след около 5 километра се прави десен завой в посока югозапад. Можете да намерите хижата и в Google карти, като напишете хижа Перелик.

Забележителности близо до хижа Перелик

Хижата е на голяма надморска височина (над 1900 метра), а до нея има доста забележителности.

От хижа Перелик до връх Орфей

От хижата може да стигнете до връх Орфей за около 1.5-2 часа в посока. Върха е втория по големина в Родопите (2188 метра) – до него има маркирана пътека, която започва на около 1 километър югозападно от хижата, близо до параклис. От там започва пътека в посока югозапад с червена маркировка и колове, след няколкостотин метра има десен завои и постепенно посоката става северозапад, като започва и изкачване към върха. От там следите маркировката и ще достигнете и връх Орфей.

Други върхове наблизо

Връх Рядката ела (2055 метра) се намира доста близо до хижа Перелик, той е един от най-високите върхове в Родопите, като до него има удобна пътечка. Върха се намира на около 2 километра от хижата в посока северозапад.

Връх Карлук- висок 2110 метра, също е много близо до хижа Перелик. Той се намира на около 1 километър югоизточно от хижата.

Връх Турията – 1824 метра, се намира на север от хижа Перелик, той е на около 4.2 километра разстояние.

Рейтинг: 4

Все още не е гласувано

Забележителности до Смолян

Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:Смолян


Хижа Скални мостове в Родопите
Хижа Скални мостове
Близо до:ЧепелареСмолянски езера
Смолянски езера
Близо до:Смолян


Връх Мургавец
Връх Мургавец
Близо до:Смолян


Язовир Пампорово
Язовир Пампорово
Близо до:СмолянВръх Снежанка
Връх Снежанка
Близо до:Смолян


Триградско ждрело
Триградско ждрело
Близо до:Девин


Крайпътна маса близо до водопада
Водопад Триград
Близо до:Девин