Меню

Затвори
Меню

Хижа Перелик

Затвори
Хижа Перелик
Време:0:05
Трудност:Ниска
Близо до:Смолян
Координати:41.61027283525983, 24.59623364310159

Хижа Перелик е китна хижа в Южните Родопи. Природата около нея е много уникална, богата на всякакви растения, там също така могат да се срещнат и много видове птици и други дребни животни. Хижа Перелик се намира северозападно от град Смолян, близо до село Стойките.

Хижата се намира на 1960 метра надморска височина, тя е построена през 1936-38 година, като през 1959 е преустроена и ремонтирана. Хижата има 2 етажа, разполага с 25 места, а през летния сезон има и допълнителни 10 места в две бунгала до основната постройка. На хижата има вода и електричество, както и кухня.

Около хижата има красиви местности и високи върхове, някои от тях са: връх Голям Перелик (забранен достъп), връх Орфей, връх Карлук, връх Рядката Ела и други.

Маршрут

До хижата има удобен път, като почти до самата хижа е асфалтиран, а малко преди нея става планински, но е удобен дори за по-ниски коли. Хижата се намира на около 20 километра северозападно от град Смолян, като основен пътя до нея с автомобил е през село Стойките (западно от Пампорово), след което пътя продължава на юг през село Водата и после на югозапад. Може да намерите хижата и в Google карти, като напишете хижа Перелик.

Забележителности близо до хижа Перелик

Хижата е на голяма надморска височина, а до нея има доста забележителности.

От хижа Перелик до връх Орфей

От хижата може да стигнете до връх Орфей за около 1.5-2 часа в посока. Върха е втория по големина в Родопите (2188 метра) – до него има маркирана пътека, която започва на около 1 километър югозападно от хижата, близо до параклис. От там започва пътека в посока югозапад с червена маркировка и колове, след няколкостотин метра има десен завои и постепенно посоката става северозапад, като започва и изкачване към върха. От там следите маркировката и ще достигнете и връх Орфей.

Други върхове наблизо

Връх Рядката ела (2055 метра) се намира доста близо до хижа Перелик, той е един от най-високите върхове в Родопите, като до него има удобна пътечка. Върха се намира на около 2 километра от хижата в посока северозапад.

Връх Карлук- висок 2110 метра, също е много близо до хижа Перелик. Той се намира на около 1 километър югоизточно от хижата.

Връх Турията – 1824 метра, се намира на север от хижа Перелик, той е на около 4.2 километра разстояние.

Рейтинг: 4

Все още не е гласувано