Меню

Затвори
menu

Хижа Мальовица

Затвори
Хижа Мальовица
Време 1:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.18881614439932, 23.374299984611756

Хижа Мальовица се намира в северозападна Рила планина, разположена на 1960 метра надморска височина в долината на река Мальовица.

Тя е доста посещавана хижа, тъй като около нея е пълно с интересни места като върхове и езера. Хижата предлага 125 места в 2 сгради и 7 допълнителни бунгала.

Хижата е построена през 1934 година. Тя предлага уникални гледки, а наблизо може да посетите многобройни красиви местенца.

Маршрут

Маршрут от Централна Планинска Школа Мальовица до хижа Мальовица

Покажи маршрута За да стигнете до хижа Мальовица, трябва да отидете до Централна Планинска Школа Мальовица. Тя се намира на 13 километра югозападно от село Говедарци, което се намира близо до Самоков. До ЦПШ Мальовица се стига по удобен асфалтов път, като там има платен паркинг и също така широки полянки, където може да оставите автомобила си.

След това трябва да продължите в посока югозапад, от другата страна на паркинга, като там има широка поляна, а насреща ще видите и голяма табела с надпис Национален парк Рила, вие трябва да се запътите точно натам. След табелата ще видите широк, но леко стръмен път, като на него има също така и синьо-бяла маркировка. Вие трябва да следите този път, като почти няма къде да се объркате, тъй като пътя се движи успоредно на река Мальовица, по-голямата част от маршрута реката се намира отдясно, а малко след средата се пресича и по мост, след което реката ви остава от лявата страна. След още няколкостотин метра, ще видите и хижата пред вас.

От ЦПШ Мальовица имате да изминете около 3 километра и малко над 300 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 1-1.5 часа с нормално темпо.

Маршрути от хижа Мальовица

От хижата може да посетите много местенца, които са само на няколко часа път от нея, сред които са и едни от най-трудните и най-опасни върхове в България – връх Двуглав, връх Иглата, връх Голям Купен, връх Злия Зъб, северната стена на връх Мальвица – която е символ на българския алпинизъм, Мальовишките езера и много други.

От хижа Мальовица до връх Мальовица

Един от основните маршрути от хижата е маршрута до чудния връх Мальовица. Той е сред най-високите върхове на България с неговите 2729 метра. Има красива форма, а от него може да видите невероятни гледки. Маршутът до него започва от хижа Мальовица, като е отбелязан с червено-бяла маркировка, като се движи в посока юг към отсрещното било. Разстоянието от хижа Мальовица до върха е малко над 3 километра, но има и над 700 метра денивелация, за това ще ви отнеме между 1.5 и 2.5 часа да се изкачите. Маршрутът е добре маркиран и се движи почти само на юг, като малко преди върха прави чупка в дясно, след което минавате покрай Еленските езера и излизате на връх Мальовица, като така го захождате от южната му страна.

От хижа Мальовица до Мальовишките езера

Мальовишките езера са група от 3 високопланински езера, те се намират близо до връх Мальовица в посока север от него. До тях се стига като от хижа Мальовица поемете на запад, по оранжева маркировка, като от там продължавате направо след което има завои надясно и постепенно наляво, след това пътя се движи само в посока югозапад, като ви отвежда покрай пътя Виа Ферата (по който доста по-екстремните туристи се изкачва) като вие го подминавате и продължавате в същата посока. След още около 1 час ще стигнете и до първото езеро, което е най-северното и най-голямото, а другите са на няколко метра след него в посока юг. Общото разстояние от хижата до езерата е малко над 1.5 километра, като имате над 400 метра денивелация, за това маршрута се изминава за над 1.5 часа с нормално темпо.

От хижа Мальовица до Еленските езера

Еленските езера са красиви езера в Рила, те се намират на голяма надморска височина (над 2400 метра). До тях може да стигнете като от хижа Мальовица продължите в посока юг по червено-бялата маркировка, към връх Мальовица. Пътя се движи успоредно на река Мальовица, като по-голямата част от него е в посока юг, а след около 2 километра се правят няколко десни завоя и след това излизате на езерата. Общото разстояние от хижа Мальовица до Еленските езера е около 2.7 километра, а денивелацията е над 430метра.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Самоков

Хижа Рилски езера
Хижа Рилски езера
Близо до:Сапарева Баня


Седемте рилски езера
Седемте рилски езера
Близо до:Самоков


Връх Харамията
Връх Харамията
Близо до:Сапарева БаняБоянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:София


Драгалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София