Меню

Затвори
menu

Хижа Здравец

Затвори
Хижа Здравец
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.004384791031725, 24.693469347840004

Пловдив е вторият по големина град в България. Намира се в Южна България, близо до красивата планина Родопи. В близост до града бихте могли да посетите много красиви местенца, едно от които е хижа Здравец.

Хижата е сред най-предпочитаните дестинации за лека разходка в планината, намиращи се близо до големия град. До нея се стига по удобен асфалтов път за около 30 минути от Пловдив.

Тя представлява триетажна масивна сграда с капацитет от общо 80 места. Намира се в Западните Родопи, южно от град Пловдив, близо до село Гълъбово. Построена е на 1185 метра надморска височина, има вода и ток, както и изключително вкусна кухня.

Освен че покрай нея можете да се нагледате на красиви гледки и чудна природа, тя също така е един от обектите, които се посещават при разходка в Западните Родопи заради ски пистата, разположена непосредствено до хижата и често посещавана през зимния сезон. Там има ски влек и също така гардероб.

До нея можете да стигнете с автомобил или пеша от близките населени места, като село Гълъбово, село Дедово, село Храбрино и други.

Маршрут

Хижа Здравец се намира на 25 километра южно от град Пловдив. До нея можете да стигнете по добър асфалтов път за около 30 минути. От Пловдив трябва да тръгнете към булевард „Кукленско шосе“, след това трябва да минете през село Браниполе. Оттам продължавате към село Гълъбово в посока юг, Цар Калоян и след това в посока юг нагоре към хижата. След 7 километра ще стигнете до широка поляна вляво на пътя. Малко след нея ще видите завой вдясно и табелка за хижата. Пред хижата има паркинг за хората, които отсядат там.

Интересни места близо до хижата

През летния сезон можете да отидете на приятна разходка сред природата, като малко преди хижата вляво ще видите няколко заведения и асфалтов път. По този път ще излезете на голяма полянка, където има заведение. Изключително красива местност, където можете да поседнете с одеяла за пикник, а децата могат да си поиграят наблизо.

През зимата същото място е отлично за ски и зимни спортове.

По уличката вляво преди хижата има и няколко малки вили, като някои от тях предлагат нощувки. Мястото е изключително подходящо за летния сезон, тъй като там е приятно и прохладно.

Рейтинг: 4

Все още не е гласувано

Забележителности до Пловдив

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Рудник Цар Асен
Рудник Цар Асен
Близо до:Съединение


Язовир Дондуково
Язовир Дондуково
Близо до:БрезовоЧервената църква в Перущица
Червената църква
Близо до:Перущица


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:АсеновградРимски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив