Меню

Затвори
Меню

Хижа Ехо

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Хижа Ехо
Хижа Ехо
Гледа към хижа Ехо
Гледки по билото на планината
Време Време:5:00
Трудност Трудност:Средна
Близо до Близо до:Клисура
Координати Координати:42.77520063039364, 24.481420658937385

В Стара Планина е пълно с хижи, една от най-известните е хижа Ехо. Тя се намира на 1675 метра надморска височина, в централните части на Стара Планина, в национален парк Централен Балкан.

Хижата е малка постройка, удобна за пренощуване, като до нея има няколко маршрута. Тя се намира на самото било на Стара Планина. През нея минава и най-дългият туристически маршрут в България – Ком-Емине.

В хижата могат да отседнат до 57 човека, в различни стаи с различен брои легла. Там има санитарни възли, място за хапване, водоснабдена е и е електрифицирана.

Мястото е отлична идея за отсядане, когато правите по-дълги преходи в централна Стара Планина.

Маршрут

Маршрут от Беклемето до хижа Ехо

Покажи маршрута До хижата се достига удобно от Беклемето. За да стигнете до Беклемето, трябва да минете през главния преход между Троян и Кърнаре, като точно на билото на планината има място за паркиране на автомобили на широка полянка, то се намира на около 22 километра северно от Кърнаре. От там продължавате пеша в посока запад, по червена маркировка. Тя се движи по главното било на Стара Планина, като на места има пътечки, които помагат да подкосявате върховете.

Маркировката се движи на запад, като след около 2-2.5 часа ще стигнете хижа Козя Стена, след което продължавате в същата посока по червената маркировка, и след около 1 час, маркировката ще продължи в посока юг. От там продължавате само надолу по същата пътека и след около 1 час ще стигнете до хижа Ехо.

Общото разстояние от Беклемето до хижа Ехо е около 14 километра, като има над 600 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 4.5 часа в посока. По пътя няма много стръмни участъци и е отлична идея за приятен преход в Стара Планина.

Още за хижа Ехо

Хижа Ехо е красива хижа в Стара Планина. Тя се намира на централното било на планината, точно на маршрута Ком-Емине. Построена е между връх Юмрука и връх Кавладан. Тя има ток, вода и санитарни възли. Хижата е отлична идея за почивка при преходи в тази част на планината. Близо до нея може да посетите няколко красиви върха, още хижи и красив малък параклис.

Маршрути

От хижата може да продължите в няколко посоки, като зависи какво искате да посетите. Наблизо се намират върховете: Ушите, Кавладан, Юмрука, Каменица и други.

До връх Юмрука

Връх Юмрука се намира 30 минути южно от хижата. Той е висок 1827 метра и има красива форма, наподобяваща юмрук. До него се достига по главната червена маркировка, която продължава на юг от хижата. До върхът се достига през стръмна пътечка, на която има поставени и метални въжета и колове. Маршрутът е кратък, но стръмен, за това не препоръчваме за деца.

Параклис света троица

Параклисът се намира на метри от хижата в посока юг. Той представлява малка красива постройка, до него се достига по полегата пътечка. Той се вижда от самата хижа.

Връх Кавладан

Върхът северно от хижата се нарича връх Кавладан. Той е висок 1712 метра, като може да го качите за около 15-ина минути по тясна пътечка, която започва от хижата в посока северозапад. От върха може да видите красиви панорамни гледки, над голяма част от Стара Планина. Отлична идея за приятна разходка от хижата.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано