Меню

Затвори
menu

Хижа Ехо

Затвори
Хижа Ехо
Хижа Ехо
Гледа към хижа Ехо
Гледки по билото на планината
Време 5:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.77520063039364, 24.481420658937385

В Стара планина е пълно с хижи, те са изградени с цел да приютяват туристи, било то за похапване и почивка или за пренощуване. Една от най-известните е хижа Ехо. Тя се намира на 1675 метра надморска височина, в централните части на Стара планина, на територията на национален парк Централен Балкан.

Хижата е малка постройка, удобна за пренощуване, до нея има няколко удобни маршрута, който са добре маркирани. Тя се намира на самото било на Стара планина. През нея минава и най-дългият туристически маршрут в България – Ком-Емине.

В хижата могат да отседнат до 57 човека, в различни стаи с различен брои легла. Там има санитарни възли, място за хапване, тя водоснабдена и е електрифицирана. Мястото е отлична идея за отсядане, когато правите по-дълги преходи в Централна Стара планина. От нея се виждат много красиви гледки към близките части на планината и части от Северна България. По пътя към нея можете да видите над 200 вида растения и над 200 вида животни. Мястото е изключително живописно.

Маршрут

Маршрут от Беклемето до хижа Ехо

Покажи маршрута До хижата се стига най-удобно от начална точка Беклемето. За да стигнете до Беклемето, трябва да минете през главния преход между Троян и Кърнаре, като точно на билото на планината има място за паркиране на автомобили на широка полянка, то се намира на около 22 километра северно от Кърнаре. От там продължавате пеша в посока запад, по червена маркировка. Тя се движи по главното било на Стара Планина, като на места има пътечки, които помагат да подкосявате върховете. Ако вървите по коловете ще минете точно през върховете, а ако желаете можетеда се движите успоредно на този път, по пътеки, които подгосяват върховете по билото.

Маркировката се движи на запад, като след около 2-2.5 часа ще стигнете хижа Козя Стена, след което продължавате в същата посока по червената маркировка и след около 1 час, маркировката ще продължи в посока юг. От там продължавате само надолу по същата пътека и след около 1 час ще стигнете до хижа Ехо.

Общото разстояние от Беклемето до хижа Ехо е около 14 километра, като има над 600 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 4.5 часа в посока. По пътя няма много стръмни участъци и е отлична идея за приятен преход в Стара планина. По пътя се виждат уникални гледки и части от Северна България.

Още за хижа Ехо

Хижа Ехо е красива хижа в Стара Планина. Тя се намира на централното било на планината, точно на маршрута Ком-Емине. Построена е между връх Юмрука и връх Кавладан. Тя има ток, вода и санитарни възли. Хижата е отлична идея за почивка при преходи в тази част на планината. Близо до нея може да посетите няколко красиви върха, още хижи и красив малък параклис. Хижата може да приюти над 50 човека, като можете също така и да похапнете там. Нощувките са отлична идея, особено за приятни разходки през летния сезон.

Маршрути

От хижата може да продължите в няколко посоки, като зависи какво искате да посетите. Наблизо се намират върховете: Ушите, Кавладан, Юмрука, Каменица и други.

От хижа Ехо до връх Юмрука

Връх Юмрука се намира 30 минути южно от хижата. Той е висок 1827 метра и има красива форма, наподобяваща юмрук. До него се достига по тясна пътечка, която продължава от хижата , успоредно на червената маркировка. До върхът се достига през стръмна пътечка, на която има поставени и метални въжета и колове. Маршрутът е кратък, но стръмен, за това не препоръчваме за деца.

Параклис света троица

Параклисът се намира на метри от хижата в посока юг. Той представлява малка красива постройка, до него се достига по полегата пътечка. Той се вижда от самата хижа.

Връх Кавладан

Върхът северно от хижата се нарича връх Кавладан. Той е висок 1712 метра, като може да го качите за около 15-ина минути по тясна пътечка, която започва от хижата в посока северозапад. От върха може да видите красиви панорамни гледки, над голяма част от Стара Планина. Отлична идея за приятна разходка от хижата.

Рейтинг: 4.7

Все още не е гласувано

Забележителности до Клисура

Троянски манастир
Троянски манастир
Близо до:Троян


Мост Първата пука в град Копривщица
Мост Първата пушка
Близо до:Копривщица


Къща-музей Тодор Каблешков
Музей на Тодор Каблешков
Близо до:Копривщица
Връх Свищи плаз
Връх Свищи плаз
Близо до:Златица


Язовир Душанци
Язовир Душанци
Близо до:Клисура