Меню

Затвори
menu

Хижа Добрила

Затвори
Вход на хижа Добрила
Време 1:00 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До Сопот
Координати Координати:42.71126476294995, 24.761432934397316

Хижа Добрила се намира в Централна Стара планина. Тя е на територията на Централен Балкан, като се намира между връх Добрила (на югозапад от хижата) и връх Амбарица (на изток от хижата).

Тя е изградена на 1804 метра надморска височина. Построена е през 1928 година, след което след пожар е построена наново през 1932-33 година. Хижата е наречена на легендарния войвода Добрил.

Хижата е модернизирана, има столова, отоплена е с парно, сградата е обзаведена много добре. Там има вода и механа. Също така и е електрифицирана от градската мрежа. Освен това там има сателитна телевизия и дори безжичен интернет. Разполага със 70 места. Местността е изключително красива, има много дървета и други растения, а също така и доста често може да видите дребни животни като: зайци, лисици, златки, смок, орел, сокол и много други. В двора на хижата има и красива площадка за игра на децата.

Маршрут

Покажи маршрута Най-удобният вариант за стигане до хижата е чрез лифта в град Сопот.

Лифтовата станция се намира в северната част на Сопот, като от там се качвате и достигате междинната станция. От станцията има жълта маркировка, която се движи в посока север, като е почти в права линия, до достигане почти до горната станция на лифта. От там маркировката се разделя наляво и надясно, вие трябва да поемете надясно, по жълтата маркировка, в посока североизток. От там вървите по широк и удобен път, който ще ви отведе право до хижа Добрила.

От междинната станция имате да извървите малко над 3 километра разстояние и около 450 метра денивелация. Това разстояние се изминава за малко над 1 час, поради голямата денивелация. Голяма част от пътя е полегата, като в началото след самата станция е най-стръмното.

Маршрути от хижа Добрила

От хижата може да посетите много красиви местенца в Стара планина.

От хижа Добрила до връх Амбарица

Връх Амабрица е висок връх, намиращ се много близо до хижата. Той е висок 2166 метра и от него се откриват много красиви панорамни гледки към съседните върхове и части от Южна и Северна България. До връх Амбарица се стига по маркирана пътека с червена маркировка, която започва от източната част на двора на хижата. От там следите маркировката и се движите в посока изток, като в началото е гориста местност, а после излизате на открити поляни и може да видите върха пред вас. От хижата до върха се стига за 1-1.5 часа с нормално темпо, като разстоянието е 2.3 километра и денивелацията е около 340 метра.

От хижа Добрила до връх Голям Купен

Връх Голям Купен е алпийски тип връх, с форма на пирамида. Той се изкачва и без екипировка в сезони когато няма сняг, но не се препоръчва за хора с деца, тъй като е доста стръмен. Върхът е висок 2169 метра и се намира на изток от хижа Добрила. До връх Голям Купен се стига от източната част на двора на хижата, по пътека маркирана с червена маркировка, която се движи на изток, като ще ви отведе първо през връх Амабрица и след това през връх Малка Амбарица, Малък Купен и след това Голям Купен. От хижата трябва да следите маркировката и да се движите на изток по билото на планината. От хижа Добрила до връх Голям Купен трябва да изминете около 5.8 километра разстояние и малко над 510 метра денивелация. Времето, за което може да изминете разстоянието, е между 2 и 3 часа с нормално темпо.

От хижа Добрила до Голям Кръстец

Голям Кръстец е връх в Централна Стара планина. Той е висок 2034 метра. Той е красив връх със стръмни склонове, който се намира на билото на планината, като предлага много красиви панорамни гледки. Намира се на основния туристически маршрут Ком-Емине, който започва от връх Ком и приключва на нос Емине, това е най-дългия туристически маршрут в България. До връх Голям Кръстец се стига, като от хижата тръгнете на изток, в края на двора има дървена порта, и от там имате маркирана пътека (червена маркировка), която върви първо през гориста местност и постепенно излизате на полянките, след което ще минете през връх Амбарица и продължавате на изток по билото на Стара планина по червената маркировка. Постепенно ще минете през Голям Купен и след това връх Малък Кръстец и след него връх Голям Кръстец. От хижа Амбарица трябва да изминете малко над 7 километра и малко над 550 метра денивелация. Това разстояние се изминава между 4 и 5 часа с нормално темпо.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Сопот

Кръста над Войнягово
Кръста на Войнягово
Близо до:ХисаряЕзеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:Карлово


Язовир Душанци
Язовир Душанци
Близо до:КлисураВодопад Пеперудата, село Антон
Водопад Пеперудата
Близо до:Клисура


Хижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен
Близо до:Клисура