Меню

Затвори
Меню

Хижа Добрила

Затвори
Вход на хижа Добрила
Време:1 час
Трудност:Ниска
Близо до:Сопот
Координати:42.71126476294995, 24.761432934397316

Хижа Добрила се намира в Централна Стара Планина. Тя е на територията на Централен Балкан, като се намира между връх Добрила (на югозапад от хижата) и връх Амбарица (на запад от хижата).

Тя е на 1804метра надморска височина. Построена е през 1928 година, след което след пожар е построена наново през 1932-33 година. Хижата е наречена на легендарния войвода Добрил.

Хижата е модернизирана, има столова, отоплена е с парно , сградата е обзаведена много добре. Там има вода и механа. Също така и е електрифицирана от градската мрежа.

Освен това там има сателитна телевизия и дори безжичен интернет.

Маршрут

Покажи маршрута Най-удобният вариант за стигане до хижата е чрез лифта в град Сопот.

Лифтовата станция се намира в северната част на Сопот, като от там се качвате и достигате междинната станция. От станцията има маркировка, която се движи в посока север, като е почти в права линия, до достигане почти до горната станция на лифта. От там маркировката се разделя наляво и надясно, вие трябва да поемете надясно, в посока североизток.

От там вървите по широк и удобен път, които ще ви отведе право до хижа Добрила.

От междинната станция имате да извървите малко над 3км разстояние и около 450метра денивелация. Това разстояние се изминава за около 1 час, поради голямата денивелация. Голяма част от пътя е полегата, като в началото след самата станция е най-стръмното.

Маршрути от хижа Добрила

От хижата може да посетите много красиви местенца в Стара Планина.

От хижа Добрила до връх Амбарица

Връх Амабрица е висок и чуден връх, намиращ се много близо до хижата. Той е висок 2166 метра и от него се откриват много красиви панорамни гледки към съседните върхове и части от южна и северна България. До връх Амбарица се стига по маркирана пътека с червена маркировка, която започва от източната част на двора на хижата. От там следите маркировката и се движите в посока изток, като в началото е гориста местност, а после излизате на открити поляни и може да видите върха пред вас. От хижата до върха се стига за 1-1.5 часа с нормално темпо, като разстоянието е 2.3км и денивелацията е около 340 метра.

От хижа Добрила до връх Голям Купен

Връх голям купен е алпийски тип връх, с форма на пирамида. Той се изкачва и без екипировка в сезони когато няма сняг, но не се препоръчва за хора с деца, тъй като е доста стръмен. Върха е висок 2169 метра и се намира на изток от хижа Добрила. До връх Голям Купен се стига от източната част на двора на хижата, по пътека маркирана с червена маркировка, която се движи на изток, като ще ви отведе първо през връх Амабрица и след това през връх Малка Амбарица, Малък Купен и след това Голям Купен. От хижата трябва да следите маркировката и да се движите на изток по билото на планината. От хижа Добрила до връх Голям Купен трябва да изминете около 5.8км разстояние и малко над 510 метра денивелация. Времето за което може да изминете разстоянието е между 2 и 3 часа с нормално темпо.

От хижа Добрила до Голям Кръстец

Голям Кръстец е връх в централна Стара Планина. Той е висок 2034 метра. Той е красив връх, които се намира на билото на планината като предлага много красиви гледки. Намира се на основния туристически маршрут Ком-Емине, който започва от връх Ком и приключва на нос Емине, това е най-дългия туристически маршрут в България. До връх Голям Кръстец се достига като от хижата тръгнете на изток, в края на двора има дървена порта, и от там имате маркирана пътека, която върви първо през гориста местност и постепенно излизате на полянките, след което ще минете през връх Амбарица и продължавате на изток по билото на Стара Планина по червената маркировка. Постепенно ще минете през Голям Купен и след това връх Малък Кръстец и след него връх Голям Кръстец. От хижа Амбарица трябва да изминете малко над 7км и малко над 550метра денивелация. Това разстояние се изминава между 3 и 5 часа със нормално темпо.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано