Меню

Затвори
menu

Хижа Грънчар

Затвори
Хижа Грънчар
Време 1:15 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.12172007358718, 23.593426428783406

Рила е най-високата планина в България, тя се намира в западните части на държавата. В централните части на планината се намира хижа Грънчар, тя е непосредствено до красиво езеро със същото име. Хижата представлява масивна двуетажна сграда с капацитет от 65 места. Има външни санитарни възли. Югоизточно от хижата, само на няколко десетки метра има и бунгала. Хижата е водоснабдена и електрифицирана, предлага и вкусна храна. Изградена е на 2187 метра надморска височина, южно от най-високата точка на планината – връх Мусала (2925 метра).

Маршрут

Маршрут от местност Нехтеница до хижа Грънчар

Покажи маршрута

До хижа Грънчар се стига, като трябва първо да отидете в град Якоруда, от там в източната част на града да поемете в посока север, по път, който преминава през ЖП прелез, след което се прави ляв завой и се движите само по добър асфалтиран път, около 16 километра. Ще стигнете до края на асфалта, като там ще видите няколко постройки, на една от тях ще пише Нехтеница. Това е местността от която започва пешеходният маршрут.

След като оставите автомобила си, продължете в посока изток, по широкия планински път. Малко след това пътят завива наляво и продължава само в посока север, няма добра маркировка, но няма къде да се объркате, движете се само нагоре, денивелацията е около 200 метра, а разстоянието е около 5.4 км. Изминава се за около 1 час и 10-15 минути с нормално темпо.

Маршрути от хижа Нехтеница

Хижата се намира в централната част на Рила планина, около нея има много красиви местности и върхове, които можете да посетите.

Маршрут хижа Нехтеница връх Овчарец

Връх Овчарец се намира на север от хижата, той е висок 2775 метра, а от него има невероятна 360 градусова панорамна гледка. Най-лесният маршрут до върха е от хижа Грънчар да тръгнете на запад, към съседното било, има малка пътечка, обозначена със синя маркировка. След 20-ина минути ще стигнете до билото. От там продължавате надясно, посока север (червена маркировка). След около 2 километра в тази посока, само по билото, ще стигнете и до красивия връх. Времето за изкачване от хижата е около 90 минути. Общото разстояние е около 2.5 километра, а денивелацията около 500 метра.

От хижа Грънчар до Маришки Чал

Връх Маришки Чал се намира на около 4.7 километра северно от хижата. От него можете да видите много голяма част от Рила, включително Маричините езера, от който извира река Марица, връх Манчо, върховете Близнаците и дори връх Мусала (посока север). За да изкачите Маришки Чал, трябва от хижата да продължите по тясна пътечка към съседното било (посока запад), синя маркировка. След това да поемете надясно, посока север, по червена маркировка. От там се движите само по билото и след около 3.7 километра ще стигнете до върха. Разстоянието се изминава за около 2.5 часа.

От хижа Грънчар до връх Ковач

Връх Ковач е друг красив връх, той се намира на югозапад от хижата, на около 4.5 километра, и около 400 метра денивелация. До него най-лесно се стига, като от хижата продължите към съседното било, посока запад, по синя маркировка. От там тръгнете наляво, по червената маркировка, по билото. След около 2.4 километра по него, пътят се разделя на две, червената маркировка продължава надясно, която подсича върха, а вие трябва да продължите наляво, право към самия връх. След още 20-30 минути ще изкачите и красивия връх. Разстоянието от хижата до върха се изминава за около 2.5 часа.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Якоруда

Синанишко езеро
Синанишко езеро
Близо до:Банско


Връх Джангал
Връх Джангал
Близо до:Добринище


Трионите в Рила планина
Трионите в Рила
Близо до:СамоковВръх Малка Мусала
Връх Малка Мусала
Близо до:Самоков


Гледка към Джамджиевия Ръб
Джамджиев ръб
Близо до:Банско


Седловина Кончето
Седловина Кончето
Близо до:БанскоЗаслон Казана
Заслон Казана
Близо до:Банско


Връх Овчарец
Връх Овчарец
Близо до:Якоруда


Връх Маришки чал
Връх Маришки чал
Близо до:Якоруда