Меню

Затвори
menu

Хижа Вихрен

Затвори
Хижа Вихрен
Време 0:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.75666065028824, 23.416651727629585

Хижа Вихрен е високопланинска хижа намираща се в Северен Пирин, на 16 километра южно от град Банско. До нея се стига по удобен асфалтов път, като пред нея има и паркинг за 10-ина автомобила.

Тя се намира на 1972 метра надморска височина и е чудесно начало за много маршрути из Пирин планина. Хижата е построена през 1939-41 година. Тя се състой от 2 сгради. В хижата има кухня и столова със 100 места.

През летния сезон хижата е много желано местоположение и поради големия трафик, пътя до нея се затваря между 8 и 16 часа през летния сезон.

Маршрут

До хижата се стига по удобен асфалтов път от град Банско. Тя се намира на 16 километра южно от града. До нея се стига за около 30 минути с кола, като по пътя има табелки за посоката.

От град Банско трябва да тръгнете по улица Пирин, като продължите в посока юг. Пътя е добър, на места неподдържан и е стръмен и със завои.

Ако решите да ходите през летния сезон, трябва да отидете преди 8 часа за да избегнете забраната, или след 16:00. Но поради големия интерес и многото туристи там, може да няма място за паркиране. За това удобна начална точка през летния сезон е предната хижа по същия път – хижа Бъндерица. Тя се намира на около 14 километра от Банско. На няколкостостин метра преди нея има удобен паркинг, където може да оставите автомобила си и да продължите пеша по асфалта нагоре към хижа Вихрен. От този паркинг до хижа Вихрен се стига за около 30 минути пеша с нормално темпо.

Маршрути от хижа Вихрен

Хижата е основна точка за началото на много интересни маршрути в Пирин планина. Около нея се намират едни от най-високите върхове на България, а също така и много красиви езера.

Хижа Вихрен – връх Вихрен

От хижата може да се качите до първенеца на Пирин – връх Вихрен (2914 метра). До него се стига за около 3 часа по основния маршрут към върха, който започва западно от хижата с червена маркировка. Старта е точно срещу входа на хижата, като там има доста табелки с маршрути. Като тръгнете в посока запад, постепенно ще се изкачвате по маркирана пътека. Малко по-късно (след около 30 минути) маркировката се разделя наляво и направо. Най-удобния маршрут за върха е този в ляво, тъй като той е най-полегат и най-кратък – това е царския път към Вихрен. От там имате да повървите още около 2-2.5 часа до самия връх по червената маркировка, която минава през отсрещната седловина – Кабата. След като се качите на нея върха се вижда пред вас в посока север, като до него остава около 1 час. От хижа вихрен до върха имате да изминете около 3.4 километра и малко над 930 метра денивелация.

Хижа Вихрен – връх Тодорка

От хижата, също така може да се изкачи и връх Тодорка (2746 метра), до него се стига за около 3 часа. Началото на маршрута е на запад, срещу входа на хижата, като след това продължавате директно на юг, успоредно на река Бъндерица. Там трябва да следите синята маркировка, която ще ви отведе, след около 500 метра, до дървен мост. Там трябва да продължите вляво, през моста, и после да следите маркировката, която отива в посока югоизток и постепенно на изток, покрай Бъндеришкото езеро и Жабешкото езеро. На Жабешкото езеро, пътя се разделя наляво и надясно, трябва да продължите наляво (посока север) към съседното било. След като се качите там по стръмна пътечка, трябва да продължите на запад и от там да вървите само по билото в посока север към връх Тодорка, който се вижда пред вас. От хижа вихрен до връх Тодорка имате да извървите около 5.7 километра и да изкачите малко на 750 метра денивелация.

Хижа Вихрен – връх Кутело

От хижата може да идете и до друг красив връх – Кутело (2908 метра). Той се намира близо до връх Вихрен в посока Север. Той е един от най-високите върхове както в Пирин така и в цяла България. До него се стига по червената маркировка, която започва на запад от хижата – точно срещу входа. След това продължавате по нея в посока запад и постепенно се изкачвате. След около 30 минути има разделение на маркировката, като в ляво е за връх Вихрен, а направо е пътя към Казаните. Трябва да продължите направо, от там следите маркировката и постепенно ще прекосите част от Джамджиевия ръб и ще продължите в посока запад към заслон Казана. От там връх Кутело се вижда точно пред вас в посока север. Трябва да продължите на север по пътечката, която се изкачва на самия връх. От хижа вихрен до връх Кутело ще ви отнеме между 3 и 4 часа. Имате да извървите около 3.9 километра и малко над 900метра денивелация.

Хижа Вихрен – Муратово езеро

От хижата също може да стигнете и до красивото Муратово езеро. То се намира на 1.8 километра в посока югозапад от хижата. До него се стига по маркирана пътечка, която започва срещу входа на хижата, като веднага след това се хваща в посока юг и следите синя маркировка. Пътечката върви успоредно на река Бъндерица. След около 500 метра маркировката се разделя направо и на ляво, през дървен мост, вие трябва да продължите направо. От там следите маркировката и се движите в посока югозапад и ще стигнете до езерото. Времето, което ви е необходимо да стигнете от хижата до Муратово езеро е около 1.5 часа. Имате да изкачите малко над 250 метра денивелация. По пътя има прекрасни гледки и много красива природа. А езерото е уникално местенце за почивка и наслаждаване на гледките.

Хижа Вихрен – Муратов връх

От хижата, може да стигнете и до връх Муратов (2669 метра). Той е много красив връх, намиращ се на няколко километра от хижата. До него се стига като тръгнете от началната точка, срещу входа на хижата и продължите в посока юг по синята маркировка. Тя продължава успоредно на Бъндеришка река. След около 500 метра пътеката се разделя точно на един дървен мост, вие трябва да продължите направо (в посока юг). От там пътя продължава леко на запад, като ще минете до Муратово езеро, а малко след него има изкачване и до съседното било. След като се качите на билото, ще видите Муратов връх пред вас в посока север. От там трябва да продължите само направо към върха. От хижа вихрен до Муратов връх се стига за около 2.5 часа. Разстоянието е около 3.5 километра и денивелацията до върха е малко над 660 метра.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Банско

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Рид Стражите в Пирин планина
Стражите в Пирин
Близо до:Добринище


Момин връх
Момин връх
Близо до:БанскоВръх Синаница
Връх Синаница
Близо до:Банско


Суходолско езеро
Суходолско езеро
Близо до:Банско


Хижа Синаница
Хижа Синаница
Близо до:БанскоСинанишко езеро
Синанишко езеро
Близо до:Банско


Връх Джангал
Връх Джангал
Близо до:Добринище


Връх Малък Полежан
Връх Малък Полежан
Близо до:Добринище