Меню

Затвори
menu

Хижа Вежен

Затвори
Хижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен в Стара Планина
Гледка към хижа Вежен
Гледка в двора на хижа Вежен
Време 2:30 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.77223924709041, 24.39108559671619

В Стара планина се намира най-дългият туристически маршрут в България – Ком-Емине, маршрутът започва от връх Ком в западна България и приключва на нос Емине в Източна България. Планината има многобройни хижи близо и по самото било, като една от тях е хижа Вежен. Хижата се намира на 1650 метра надморска височина в Централна Стара планина в Златишко-Тетевенския дял. Тя е разположена близо до връх Вежен – 2198 метра.

Хижата има място за до 140 човека, като тя представлява 2 масивни сгради и 12 бунгала. Има кухненски блок, столова, водоснабдена и електрифицирана е. Бунгалата са електрифицирани, но са без санитарни възли, като те се използват само през летния сезон.

Областта около хижата е много красива и поради това тя е отлична идея за почивка и пренощуване, ако сте в тази част на планината.

Маршрут

Маршрут до хижа Вежен

Покажи маршрута Най-лесна удобна точна за достигането на хижа Вежен е от Рибарица. Населеното място се намира в северна България, близо до Шипково, на запад от Троян. Ако влизате в селцето от изток, то още в началото ще видите ляв завой с поставена табела за х. Вежен (пътят се движи успоредно на река Заводна в посока юг). Трябва да завиете там с колата си и да продължите нагоре. Там имате 2 варианта, единият е да оставите колата си на около 3 километра, на паркинг, точно преди началото на национален парк Централен Балкан и да продължите пеша нагоре. Другият е – ако решите може да продължите още около 2 километра, като пътя става по-неподдържан, там също има паркинг.

След това продължавате пеша нагоре в същата посока, по синя маркировка. Тя е поставена на малка стръмна пътечка, която ще ви отведе право до хижата. Ако решите може да продължите и по главния път, но пътечката е доста по-удобна, въпреки стръмните места.

Общото разстояние от паркинга до хижата е около 5 километра, като имате над 780 метра денивелация. Маршрутът отнема около 3 часа в посока.

Маршрути

Близо до хижа Вежен има много красиви места. От нея може да стигнете до много върхове, сред които са: Черната могила, Вежен, Каменица, Пъпа, Братаница, Булуваня, Ушите, Юмрука и други.

До връх Вежен

Връх Вежен (2198 метра) е висок, полегат връх на билото на Стара Планина. До него има 2 основни маршрута от хижа Вежен, единият е зимният маршрут, който е по-кратък, като по него се минава по червената маркировка от хижа Вежен, която продължава в посока юг. Той преминава през по-стръмни места и дори поставени метални колове и въжета. Пътят по него е около 3 километра и малко над 570 метра денивелация, като времето за изкачване е около 2 часа. Може също така да хванете и летният маршрут, синята маркировка в същата посока, като в даден момент тя преминава в посока югоизток като е доста по-полегат и няма стръмни места и колове, но е по-дълъг – той е 4 километра.

До връх Каменица

Връх Каменица (2105 метра) в Стара Планина се намира на малко над 4 километра югоизточно от хижа Вежен. До него най-удобно се достига като от хижа Вежен продължите нагоре към планината по синя маркировка, като тя ще ви отведе на билото на планината, след което правите ляв завой по червена маркировка която минава през връх Каменица. Разстоянието се изминава за около 3 часа.

До връх Пъпа

Връх Пъпа се намира на централното било на Стара Планина на около 5 километра южно от хижа Вежен. До него се стига, като от хижата продължите в посока юг, по жълта маркировка, която ще ви отведе към билото, след което там маркировката става червена, като трябва да направите десен завой (на запад). След това ще стигнете и до самият връх. Разстоянието се изминава за около 3-3.5 часа в посока.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Клисура

Троянски манастир
Троянски манастир
Близо до:Троян


Мост Първата пука в град Копривщица
Мост Първата пушка
Близо до:Копривщица


Къща-музей Тодор Каблешков
Музей на Тодор Каблешков
Близо до:Копривщица
Връх Свищи плаз
Връх Свищи плаз
Близо до:Златица


Язовир Душанци
Язовир Душанци
Близо до:Клисура