Меню

Затвори
menu

Хижа Алеко

Затвори
Хижа Алеко
Гледка от хижата
Гледка към хижа Алеко
Хижа Алеко
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До София
Координати Координати:42.58267472038255, 23.292243663282584

Витоша е една от най-високите планини в България, тя се намира южно от град София. Там има многобройни хижи, които приютяват ежедневно туристи. Една от най-известните хижи на планината е хижа Алеко. Тя е построена през 1924-1932 година и е първата хижа на Витоша. Тя се намира в североизточните части на планината на 1840 метра надморска височина. От нея могат да бъдат наблюдавани красиви гледки над София и околността. Хижата често е предпочитано местенце за почивка и начална точка на различни маршрути из Витоша, сред които е и маршрутът за връх Черни връх.

Там също така ще откриете печат и марка за хижа Алеко, които може да използвате за книжката със 100-те национални туристически обекта на Българския Туристически Съюз. Мястото е отлична идея за посещаване ако искате да избягате от суматохата на София и да се докоснете до невероятна природа, като тя се намира близо и се стига лесно с автомобил.

Хижата представлява масивна постройка, тя има 88 места. Хижата има санитарни възли и обща баня. Тя е електрифицирана, водоснабдена и също така има ресторант за хапване. Отлична идея за стартова точка на много маршрути в планината, като през топлите сезони е уникално място за разходки с цялото семейство.

Маршрут

Хижата се намира на 24 километра южно от град София. До нея се достига по удобен път, който спира малко преди самата хижа, където има и паркинг. Бихте могли да въведете името в Google карти или от южните части на София да тръгнете по булевард Черни връх в посока юг. След това продължавате по улица Папрат и след това по Генерал Ковачев. В края на града се прави десен завой и се изкачвате нагоре по Витоша в посока юг. До хижата се достига за около 30 минути.

Маршрути

От хижа Алеко бихте могли да се разходите до различни места из Витоша.

От хижа Алеко до Черни връх

Един от най-известните маршрути от хижата е именно изкачването на Черни връх – първенецът на Витоша (2290 метра). От хижата до Черни връх се стига по добре маркирана пътека. Тя започва източно от постройката, като след това следите пътеката с червена маркировка, която ви отвежда на юг. Следва стръмно изкачване, като след около 30 минути ще се качите на по-полегат път. Продължавате по същата пътека в същата посока и след известно време пътеката се присъединява към широк планински път. Той е обозначен с метални колове и следвайки го ще се озовете право на върха. Общото разстояние от хижата до върха е около 2.7 километра, като то се изминава за около 1.5 часа.

От хижа Алеко до връх Лъвчето

Връх Лъвчето (2057 метра) се намира на югозапад от хижата. До него се стига по добре маркирана пътека, която води към Черни връх (червена маркировка в посока юг). След около 2 километра по пътеката има отбивка в дясно, която води на северозапад към връх Лъвчето. От хижата до върха разстоянието се изминава за около 1.5 часа.

От хижа Алеко до Меча поляна

Меча поляна е красива местност, която се намира на изток от хижата. До нея се стига по удобен път, за около 20 минути пеша. Поляната има красиви гледки и е отлична идея за лека разходка през уикендите за цялото семейство. До нея се достига по пътека, която продължава на изток от хижа Алеко, като тя се намира на около 600 метра и малка денивелация.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до София

Орлов мост
Орлов мост
Близо до:София


Боянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:СофияДрагалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София


Храм Света Неделя в град София
Храм Света Неделя
Близо до:София