Меню

Затвори
menu

Хайдушки поляни

Затвори
Хайдушки поляни
Хайдушки поляни
Гледки на Хайдушки поляни
Язовир Хайдушки поляни
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.69162937933876, 24.8281603469926

Родопи е планина в Югозападна България. Тя е най-голямата по площ планина в държавата, там може да видите многобройни върхове, различни светилища, крепости, красиви водопади и много видове животни.

В източните части на планината се намира и местността Хайдушки поляни. Тя е разположена на 1700 метра надморска височина, близо до Пампорово.

Там може да видите красив язовир, чудна растителност и хижа със същото име. До местността се достига с автомобил, но пътят не е много поддържан, за това не препоръчваме за по-ниски коли.

Маршрут

Местността се намира на около 22 километра източно от град Чепеларе. До нея има път, като голямата част от него е в добро състояние. От Чепеларе трябва да продължите в посока юг, към Пампорово. Малко след Проглед, продължавате по главния път, след около 3 километра по него, трябва да направите ляв завой, в посока изток, по пътя към Националната Обсерватория на Рожен. Продължавате по пътя за Здравец, като след около 7 километра има завой надясно към хижа Момчил Юнак, вие трябва да поемете натам. От там пътят става доста неподдържан, движите се само в тази посока и ще стигнете до поляните. Може да въведете името на поляните в Google карти за да ви упъти.

Още за Хайдушките поляни

Месността е отлична идея за еднодневна разходка в Родопите. Тя се намира на над 1700 метра надморска височина, като пътят до нея, особено малко преди нея не е поддържан и не препоръчваме за по-ниски автомобили.

Там е отлична идея за разходка с цялото семейство. Ежегодно се провежда и традиционен фолклорен събор. Наблизо, също така се намира и хижата със същото име.

Също така ще видите и красив язовир и уникални гледки. Разходката там е лека и приятна.

Забележителности близки до Хайдушки поляни

Орфееви Скали – красивата забележителност се намира на около 25 километра западно от Хайдушки поляни. За да стигнете до тях, трябва да отидете към Пампорово, след което да поемете към връх Снежанка, на последния десен завой за кулата, вляво може да оставите колата си – близо до дървена беседка. От там продължавате в посока юг по удобна пътека, обозначена със зелена маркировка и след около 10 минути ще стигнете до красивите Орфееви Скали, от където се откриват чудни гледки над Смолянските езера и околията.

Екопътека Невястата – екопътеката е отлична идея за кратка разходка. Тя се намира на около 28 километра югозападно от поляните. До нея се стига, като тръгнете по главния път към град Смолян, като на един от десните завой, вляво ще видите голям надпис с името на екопътеката. Там може да оставите автомобила си и трябва да продължите по тясна пътека, вдясно, с надписа на името на пътеката. От там се движите само в посока юг, по добре обозначена пътека. Там може да видите невероятни гледки над околията. Цялата пътека се обхожда за около 1 час с нормално темпо. Отлична идея за цялото семейство.

Смолянска крепост – крепостта се намира на около 27 километра югозападно от поляните. До нея се достига като тръгнете от Пампоров към Смолян, като на един от десните завой към града, вляво ще видите голям надпис с името на екопътека Невястата. Там може да оставите колата си и трябва да продължите пеша в посока юг. Ще видите 2 пътеки срещу вас, вдясно е за екопътеката, а в средата е за крепостта. Тръгнете по нея, и след около 15 минути само по нея ще стигнете до крепостта, от където може да видите невероятни гледки.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Смолян

Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:Смолян


Хижа Скални мостове в Родопите
Хижа Скални мостове
Близо до:ЧепелареСмолянски езера
Смолянски езера
Близо до:Смолян


Връх Мургавец
Връх Мургавец
Близо до:Смолян


Язовир Пампорово
Язовир Пампорово
Близо до:СмолянВръх Снежанка
Връх Снежанка
Близо до:Смолян


Триградско ждрело
Триградско ждрело
Близо до:Девин


Крайпътна маса близо до водопада
Водопад Триград
Близо до:Девин