Меню

Затвори
Меню

Фотински водопади

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Фотински водопади от панорамната площадка
Фотински водопади от панорамната площадка
Река Фотинска
Табели за Фотинските водопади
Мостче над река Фотинска, преди водопад 2 и 3
Мостче над Фотинска река преди водопадите
Екопътеката към Фотинские водопади
Пейка на екопътеката
Фотинска река
Време Време:1:00
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Кричим
Координати Координати:41.89065082255914, 24.38620938073015

Ако обичате да се разхождате из гората или по различни екопътеки, то Фотинските водопади са супер идея. Те са 3 красиви водопада, намиращи се в края на екопътека, която се движи по реката Фотинска. Водопадите се намират близо до село Фотиново. И 3-те водопада изглежда чудно, като на самата пътека може да видите по-отделно първи и после 2-ри и 3-ти, или направо да идете на панорамната площадка.

Маршрут

Маршрут от Фотиново до Фотински водопади

Покажи маршрута За да посетите Фотинските водопади, трябва да идете до село Фотиново. То се намира близо до град Михалково.

В селцето, може да си харесате място за паркиране, като е препоръчително да идете по към източната част, тъй като от там започва и пешеходния маршрут до водопадите. След като оставите автомобила си, тръгнете на на изток, като има табелки и маркировка. Но ако не ги забележите, може да се ориентирате по Фотинска река, която върви през селцето. Вие трябва да се движите по пътечка, която е равна и удобна, на няколко метра от реката.

От края на селцето до самите водопади имате приблизително 3 километра път, който се изминава за между 60 и 90 минути, тъй като на места има доста денивелация. Малко преди самите водопади има беседка и табелки. На табелките е изписано посоката на 1-вия водопад, вляво или 2-ри и 3-ти водопад вдясно.

Ако хванете наляво, ще идете до първия водопад, като към него се слиза надолу по тясна пътечка. Ако продължите надясно, слизате надолу и преминавате през мостче над реката. От там може да поемете направо към водопада от близо, или да се изкачите нагоре. Пътечката нагоре, води до чудна панорамна площадка на водопадите. До нея се стига за 5-10 минути.

Още за Фотинските водопади

Водопадите се намират в Западните Родопи, близо до село Фотиново, до което може да се стигне лесно по добър асфалтиран път. В селцето може да оставите колата си, но имайте предвид че цялото селце е построено по наклонени поляни и не е много удобно за ниските коли.

Водопадите предлагат чудесна лека разходка сред гора и близо до река Фотинска. На пътеката има информационни табели и може да се насладите на красивата природа. Може също така да си починете на беседката, която е на разклона на водопадите, а също така и да направите чудесни снимки от панорамната площадка в края на пътеката.

Може да отидете и с деца, като целия преход ще ви отнеме между 2 и 3 часа. Почти целия път е полегат, като най-стръмни и тесни са пътечките след беседката, които водят до самите водопади, особено към водопад 2 и 3и преди самия мост, там е доста стръмно и понякога хлъзгаво. Най-добре да се посети през късна пролет и ранно лято, особено ако в предните дни не е валяло.

Други местенца близо до Фотинските водопади

Едно чудесно местенце, подходящо за лека разходка, много близо до село Фотиново е панорамната площадка Бекови Скали до Равногор. До там се стига като идете в село Равногор, може да оставите колата си на центъра и да повървите посока югоизток, като постепенно се изкачвате към близкия хълм и го заобикаляте по планински път. Натам трябва да продължите по същия път още 30-ина минути. Времето необходимо за изминаване на маршрута в едната посока е малко над 1 час, като той също е подходящ за деца.

Друга интересна идея за разходка е Екопътека Струилица-Калето-Лъката, която се намира близо до Девин. На нея може да видите 2 чудесни водопада и разкошни мостчета и река. До нея се стига, като от град Девин продължите в посока запад по удобен асфалтов път. Пред самата екопътека има и паркинг, където може да оставите автомобила си.

Друга разходка, която може да направите, която е близо до Фотинските водопади е Дяволската екопътека, която предлага интересни гледки, мостове и други. Тя се намира близо до село Борино в посока юг. До нея се стига по удобен асфалтов път, като пред нея има и паркинг, където може да оставите колата си, а също така има и табела с информация за маршрута.

Може също да посетите и панорамната площадка Орлово Око, като тя се намира близо до село Ягодина. Близо до селцето, има хотел – Мурсал, там може да оставите автомобила си и да се качите към площадката, която се намира на 30-50 минути в посока север, като до нея се стига по тясна стръмна пътечка. След като се качите, площадката е пред вас, от където може да се налюбувате на красотите на Родопите.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано