Меню

Затвори
menu

Фотински водопади

Затвори
Фотински водопади от панорамната площадка
Фотински водопади от панорамната площадка
Река Фотинска
Табели за Фотинските водопади
Мостче над река Фотинска, преди водопад 2 и 3
Мостче над Фотинска река преди водопадите
Пейка на екопътеката
Фотинска река
Екопътеката към Фотинските водопади
Време 1:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.89065082255914, 24.38620938073015

Родопи е най-голямата планина в България, тя заема площ от 14 735 квадратни километра, намира се в Южна България. Там можете да видите стотици видове и подвидове животни, уникална растителност и многобройни природни красоти, сред които: ждрела, водопади, пещери, върхове, езера и много други.

Едни от най-известните и обаятелни водопади са Фотинските водопади, те са 3 красиви водопада, намиращи се в края на екопътека, която се движи успоредно на реката Фотинска.

Водопадите се намират източно на Фотиново в Родопите. И 3-те водопада изглежда чудно, като на самата пътека може да видите по-отделно първи и после 2-ри и 3-ти, или направо да идете на панорамната площадка, от която да видите водопадите от високо.

Маршрут

Маршрут от Фотиново до Фотински водопади

Покажи маршрута За да посетите Фотинските водопади, трябва да идете до село Фотиново. То се намира близо до град Михалково, по главния път между град Пещера и Батак се прави отклонение на юг.

В селцето, можете да си харесате място за паркиране, като е препоръчително да идете по към източната част, тъй като от там започва и пешеходния маршрут до водопадите. Можете да видите в гугъл карти има отбелязан старта на екопътеката, също така можете да се ориентирате и по табелите в селото. След като оставите автомобила си, тръгнете на на изток, там ще видите малка и тясна пътечка, която ще ви отведе към реката. Вие трябва да се движите по пътечка, която е равна и удобна, на няколко метра от реката.

От края на селцето до самите водопади имате приблизително 3 километра път, който се изминава за между 60 и 90 минути, тъй като на места има доста денивелация. Малко преди самите водопади има беседка и табелки. На табелките е изписано посоката на 1-вия водопад, вляво или 2-ри и 3-ти водопад вдясно.

Ако хванете наляво, ще идете до първия водопад, като към него се слиза надолу по тясна пътечка. Ако продължите надясно, слизате надолу и преминавате през мостче над реката. От там може да поемете направо към водопада от близо, или да се изкачите нагоре. Пътечката нагоре, води до чудна панорамна площадка на водопадите. До нея се стига за 5-10 минути.

Още за Фотинските водопади

Водопадите се намират в Западните Родопи, близо до село Фотиново, до което може да се стигне лесно по добър асфалтиран път. В селцето може да оставите колата си, но имайте предвид че цялото селце е построено по наклонени поляни и не е много удобно за ниските коли. Водопадите са 3 на брой, като първият е висок малко над 6 метра, вторият е между 5 и 6 метра, а третият е висок на 16 метра.

Водопадите предлагат чудесна лека разходка сред гора и близо до река Фотинска. На пътеката има информационни табели. Екопътеката до тях е добре поддръжана, като е удобна, но има няколко стръмни места, за това е добре да не ходите с деца. Може също така да си починете на беседката, която е на разклона на водопадите, а също така и да направите чудесни снимки от панорамната площадка в края на пътеката.

Можете да се разходите през топлите сезони, като целия преход ще ви отнеме между 2 и 3 часа. Почти целият път е полегат, като най-стръмни и тесни са пътечките след беседката, които водят до самите водопади, особено към водопад 2 и 3 преди самия мост, там е доста стръмно и понякога хлъзгаво. Най-добре да се посети през късна пролет и ранно лято, особено ако през предните дни не е валяло.

Други места близо до Фотинските водопади

Язовир Батак – язовирът е изключително красив. Той е леснодостъпен, намира се на 24 километра северозападно, близо до град Батак. Трябва да продължите към град Батак,след което да продължите по главния път в посока юг, като малко след града има десен завой, а след това ще видите и красивия язовир. Мястото е лесно достъпно, можете да отидете с цялото семейство, изключително добра идея особено за топлите сезони.

Пещера Снежанка – можете да посетите красивата и интересна пещера, която се намира малко преди град Пещера. Трябва да тръгнете към град Батак, малко преди града да завиете вдясно по главния път към Пещера. След около 9 километра, вдясно ще видите и широка полянка за пещерата. Там трябва да оставите колата си и трябва да продължите в посока юг по тясна пътека, която ще ви отведе към входа на пещерата.

Бекови скали – на около 50 километра северно се намира село Равногор, до което се намира уникалната панорамна площадка Бекови скали. От нея можете да видите язовир Въча от много високо. За да стигнете до там, трябва да се върнете по главния път към Батак, малко преди него има отбивка вдясно към Пещера, след като стигнете там трябва да продължите към Брацигово и от там на юг към село Равногор. В южните части на селцето можете да оставите колата си, или ако времето е сухо и колата ви не е много ниска, можете направо да отидете до храм Свети Пророк Илия, който е на няколкостотин метра югоизточно от селцето. Там трябва да оставите автомобила си и да продължите наляво, посока североизток по широк планински път. Има и поставени табелки, след около 30-40 минути ще стигнете до гориста местност, където се намира и площадката.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Кричим

Язовир Въча
Язовир Въча
Близо до:Кричим


Паметник на трите поколения
Паметник на трите поколения
Близо до:ПерущицаТриградско ждрело
Триградско ждрело
Близо до:Девин


Крайпътна маса близо до водопада
Водопад Триград
Близо до:Девин


Слонът до Настан
Слонът до Настан
Близо до:ДевинКрепост Кричим
Крепост Кричим
Близо до:Кричим


Водопад Устина
Устински водопад
Близо до:Перущица


Панорама язовир Въча от екопътека Чилингира
Екопътека Чилингира
Близо до:Кричим