Меню

Затвори
menu

Форум на Филипопол

Затвори
Форум на Филипопол
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.14262757371059, 24.749507764611224

Пловдив е вторият по големина град в България и е разположен в южните части на държавата. На неговата територия могат да бъдат видяни уникални забележителности и красиви места, сред които: тепетата, Античният театър, Гребната база, Старият град и много други.

Пловдив е един от най-старите постоянно населявани в цял свят. Твърди се, че той е на възраст от над 6000 години. Градът е имал различни имена през вековете, като едно от тях е Филипопол. Според проучвания първите заселвания датират от VI хилядолетие преди Новата ера, а първите укрепления на Небет тепе – от 3800-3600 година преди Новата ера. Антични автори споменават, че селището е кръстено Евмолпия, по името на тракийския герой Евмолп. По-ккъсно градът е населяван от беси, които го правят център на културни и политически процеси в цялата област. През 342 година преди Новата ера градът става част от Македонската империя, след като Филип II Македонски го завладява и му дава името Филипопол. През 46 година Филипопол попада в пределите на Римската империя и става метрополис на провинцията.

В днешно време в централните части на град Пловдив можете да видите Форума на Филипопол – търговският, административен и религиозен център на града. Комплексът е най-големият по площ на територията на България. Изграден е по времето на император Веспасиан през I век и е завършен през II век.

На тази територия са се събирали главните улици на древния град. Там е имало различни административни сгради, библиотеки и други. Около половината от останките могат да се видят на открито, а друга част от тях са под съседните сгради, които се намират в центъра на града.

Форумът е разположен от изток на запад, има форма на правоъгълник с размери 143 на 136 метра. Северната част представлява комплекс от обществени сгради. Има три входа като са разположени по източната, южната и западната страна. Центърът на Филипопол е бил средище на много търговци, които са обменяли различни видове стоки като: зърно, дърво, мед и други.

Проучванията на Форума започват през 1971 година, когато са разкрити източната и северната част. През 2012 започват разкопки на северозападната част. Няколко години по-късно той е изцяло открит за посетители, след ремонти на централния площад на град Пловдив.

Маршрут

Форумът на Филипопол се намира на площад „Централен“, от който започва главната пешеходна улица на град Пловдив – улица „Княз Александър I“. В областта има няколко паркинга за платено паркиране, като след като оставите автомобила си, трябва да се запътите към южните части на улица „Княз Александър I“. Можете да се ориентирате по Централната поща на град Пловдив или по Градския парк. Форумът се намира точно пред входа на Пощата.

Още за Форума на Филипопол

Филипопол е едно от имената, което е носил в миналото днешният град Пловдив. Градът има хилядогодишна история – бил е център на културни и политически процеси за областта. Там са се извършвали най-различни събития, като търговия и културни дейности.

Форумният комплекс е разположен на обща площ от 200 декара, като той е най-големият на територията на държавата. Комплексът е изграден през I и II век от император Веспасиан.

Мястото е отворено за посещения всеки ден, като не се изисква заплащане на такса. Можете да го посетите с цялото семейство, като Форумът се намира на лесно и удобно място в центъра на град Пловдив, точно до Централната поща.

Забележителности близо до Форума

Пеещите фонтани – една много красива забележителност, която се намира само на 400 метра югозападно от Форума, са Пеещите фонтани. Те представляват много на брой фонтани, които са осветени в различни цветове, а през летните вечери на това място се чуват и класически музикални изпълнения, откъдето идва и тяхното име. Мястото е изключително красиво и романтично. Намира се в югозападния край на Градската градина, която е точно до Форума.

Сахат тепе – ако искате да видите едно от красивите тепета на града, откъдето се откирват невероятни панорамни гледки над околията, то можете да отидете до него. Намира се на около 500 метра северно от Форума на Филипопол. Трябва да продължите по главната пешеходна улица – „Княз Александър I“, в посока север. След около 350 метра ще стигнете до голямо стълбище (вляво) където има надпис „PLOVDIV“. Тръгнете по него и след като се изкачите, ще видите още едно стълбище, водещо в същата посока – продължете по него. След няколко минути ще се качите и на хълма.

Античният театър – ако харесвате подобни исторически места, можете да посетите още едно от местата, с които е известен Пловдив – Античният театър. Той се намира само на 1 километър северно от Форума. Тръгнете в посока север по улица „Княз Александър I“, след около 600 метра ще стигнете до открит площад и парк (вдясно на него). Тръгнете през парка, след това се движете по улица „Съборна“. Малко след това вдясно ще видите големия катедрален храм „Успение Богородично“. Тръгнете към него и продължете по улицата „Митрополит Паисий“, след като го подминете (посока изток). След това направете десен завой по улица „Цар Ивайло“ и тя ще ви отведе точно до входа на Античния театър.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Пловдив

Язовир Дондуково
Язовир Дондуково
Близо до:Брезово


Червената църква в Перущица
Червената църква
Близо до:ПерущицаВодопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:Асеновград


Римски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:АсеновградЯзовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив


Хижа Здравец
Хижа Здравец
Близо до:Пловдив


Голям Устински водопад
Голям Устински водопад
Близо до:Перущица