Меню

Затвори
menu

Устински водопад

Затвори
Водопад Устина
Водопад Устина
Чешма преди водопад Устина
Табелка по пътя за водопад Устина
Време 0:40 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.031946252218596, 24.522379272627475

Устинския водопад е малък и красив водопад, той се намира в северните части на Родопите. До него се стига по красива, но стръмна екопътека от село Устина. Селото се намира до Перущица.

По пътя има няколко местенца за отдих, както и чешми. Там може да се насладите на красива природа и животинки, без да правите дълги преходи. Там е идеална идея за разходка през пролетта и лятото, като края на лятото и есента водата намаля.

Местенцето е супер идея за разходка със семейството през началото на летния сезон, там има доста сянка и е красиво, маршрута отнема не повече от 30-40 минути.

Маршрут

Маршрут от село Устина до Устински водопад

Покажи маршрута Начална точка на маршрута за водопада е южната част на село Устина. До него се достига по удобен асфалтов път, то се намира на няколко километра югозападно от Перущица.

В селцето може да оставите колата си някъде около центъра и да продължите на юг към планината. Ако искате може да се изкачите и малко нагоре с нея, но улиците са стръмни и тесни.

Трябва да се запътите по улица България и после по улица Белия път, като тя постепенно излиза от селцето и се превръща в планински път. Може също така да въведете в Google maps Екопътека Водопада и да отидете в началото на екопътеката.

В началото, малко след края на селцето, ще видите и дървена беседка, както и голяма табела на която пише Водопада. От там продължавате нагоре по широк планински път, като след около 150 метра ще трябва да направите ляв завой, по самата пътека има табелки, които да ви напътстват. Като цяло след този завой продължавате само по главния път, като през 5-10 минути ще срещате и табелки.

Малко преди водопада ще видите и чешма, след като продължите след нея ще чуете и река, точно след самата рекичка ще видите и табела, като трябва да завиете надясно, в посока север. Там пред вас ще се открие красивия водопад и място за отдих.

Общото разстояние от края на селцето до водопада е около 1 километър, като имате да изкачите около 160 метра. Разстоянието се изминава за между 30 и 60 минути според вашето темпо.

Още за Устинския водопад

Водопадът е отлична идея за разходка със семейството в Родопите. Там има красива природа и спокойствие. Разходката сред природата е около 30-40 минути в посока, ако сте с деца и снимате може и да стане до 1 час в посока.

Водопадът се намира в северните части на Родопите, като е близо до село Устина, град Перущица, град Кричим и други. Водопадът рядко има много вода, най-често в края на пролетта и началото на лятото. Края на лятото може дори да е пресъхнал.

Водопадът е висок около 15 метра, като образува красиви падове. До него има и място за отдих. Може също така да го съчетаете с разходка до град Перущица.

Други забележителности близо до водопад Устина

Параклис Свети Георги – параклисът се намира на около 200 метра източно от водопада. Той е на високо и стръмно място, като не се препоръчва за разходка с деца. От него се откриват чудни гледки в Родопите. Стига се за около 30 минути, като пътя е стръмен и тесен.

Паметник на трите поколения в Перущица – само на 3 километра североизточно се намира град Перущица. Там може да посетите красиви я паметник на трите поколения. Той се намира в южната част на града, като може да въведете името му в Google maps за да се ориентирате.

Исторически музей в Перущица – в града също така се намира и красив и интересен музей. Той се намира на центъра на града, като там може да разгледате много от интересната история.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Перущица

Червената църква в Перущица
Червената църква
Близо до:Перущица


Голям Устински водопад
Голям Устински водопад
Близо до:Перущица


Паметник на Гюро Михайлов
Паметник на Гюро Михайлов
Близо до:Пловдив



Язовир Въча
Язовир Въча
Близо до:Кричим


Паметник на трите поколения
Паметник на трите поколения
Близо до:Перущица



Крепост Кричим
Крепост Кричим
Близо до:Кричим


Ситовски надпис
Ситовски надпис
Близо до:Пловдив


Панорамна гледка от Бекови Скали
Бекови скали
Близо до:Брацигово