Меню

Затвори
menu

Търниченско пръскало

Затвори
Водопад Търниченско пръскало
Водопад Търниченско пръскало
Пътечка към Водопада
До водопад Търниченско пръскало
Западна гледка до водопад Търниченско пръскало
Рекичка над водопада
Време 1:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.671979864269204, 25.121160892463987

В района на Централна Стара планина е пълно с много природни забележителности, една от тях е Търниченското пръскало. Уникален водопад, с чудна природа около него, и много красиви гледки.

Търниченското пръскало е висок водопад (над 30 метра), който се намира в Национален парк Централен Балкан на североизток от село Тъжа. Началната точка е близо до село Тъжа, което е на няколко километра северно от пътя от Калофер за Казанлък.

Водопадът не е много известен и няма подходяща маркировка. На места има видима пътека както и няколко маркирани места, като може да се ориентирате по близката река, вие трябва да вървите успоредно на нея.

Маршрутът до него е кратък и приятен, а самия водопад е невероятно красив. Той е отлична идея за разходка, особено в края на пролетта и началото на лятото, когато е най-пълноводен. До водопада се стига за под 1 час в посока, но не препоръчваме за разходка с деца, тъй като пътеките са тесни и стръмни.

Маршрут

Маршрут от Тъжа до Търниченско пръскало

Покажи маршрута Маршрутът започва на североизток от село Тъжа. Пътят до началото на пътеката може да се измине с автомобил или ако решите може и пеша. Ако решите да отидете с автомобил трябва да не е в мокро време, тъй като пътят е планински и става много кален, той е широк и удобен.

От селцето трябва да тръгнете в посока изток, малко след центъра се прави десен завой. Пътят ви води към поляните вдясно от селцето. Може да погледнете в картите за улицата, която излиза от селото на изток. След около 2.9 километра има лека чупка на пътя, където в Google Maps ще видите лек завой, точно там има път, който не е отбелязан в картите, който продължава вляво (на север, нагоре към планината). Вие трябва да продължите по него, малко след това може да си харесате място, където да отбиете и да продължите пеша в същата посока.

След няколкостотин метра, нагоре към планината, пътя ще завие вдясно, след което продължава на изток известно време, прави обратен завой и продължава на запад, след това прави обратен завой и продължава на изток, след което прави обратен завой и продължава на запад, точно на този завой ще видите и маркировка със завързано найлонче за подсказка.

От там хващате по тясна и стръмна пътечка в посока север, като след около 10-ина минути, само в посока север (успоредно на реката), ще ви отведе до невероятно красива площадка, от която може да видите водопада от югозападната му страна. Може да поседнете там и да се порадвате на красивата гледка.

Ако решите можете да продължите нагоре в същата посока, като пътеката ще ви отведе по-близо до водопада, а дори може да прекосите реката над водопада, да преминете от другата му страна и да се спуснете до основата му. Има маркировки на места, но мястото е доста стръмно, за това вие преценете. Гледката от първата панорамна площадка е много красива и маршрута до там отнема под 1 час, като разстоянието от началната точка до там е около 3 километра и има над 150 метра денивелация.

Още за водопад Търниченско пръскало

Водопадът се намира над 670 метра надморска височина, на няколко километра североизточно от село Тъжа. До него се стига по стръмна пътечка, която започва малко след селцето. Не е много известно място, но е много красиво. Няма поддържана пътека и маркировка, но ако следите успоредно на реката, ще стигнете доста бързо и трудно ще се объркате.

Водопадът е най-пълноводен през началото на пролетта до средата на лятото. Там времето е прохладно. Търниченското пръскало е високо над 30 метра, като ако сте с удобни обувки и обичате преходите в планината може да стигнете и до неговата основа, като трябва да продължите по пътечката и да прекосите реката, от която се спуска водопада и да слезете надолу. Там в топлите сезони е уникално местенце за почивка.

Маршрутът до водопада е много приятен, там можете да видите различни видове растения, сред които: дъб, бук. смърч, ела, глог, шипка, кокиче, минзухар, къпина и други. Освен това там се срещат и животни: лисица, смок мишкар, скален орел, сокол, сойка, катерица, дива свиня, лалугер и други.

Други забележителности близо до Търниченско пръскало

Тъжанско ждрело – Тъжанското ждрело е много красива забележителност, която се намира на няколко километра западно от Търниченското пръскало. До нея се достига лесно по-удобен път, който започва от ВЕЦ Тъжа. До ВЕЦ-а се достига по една от уличките на запад от селцето, която се движи успоредно на река Тъжа. Може да го въведете на GPS-а. Малко след ВЕЦ-а ще видите място за паркиране и табела за национален парк Централен Балкан. От там започва и самата пътечка, която се движи само нагоре в посока север, след около 30 минути ще излезете на голям воден басейн, като от неговата северна част има също пътечка, вървите по нея и в края на басейна тя завива надясно и продължава на север, след около 5-10 минути ще излезете на чудната панорамна гледка на ждрелото.

Бабско пръскало – водопадът е много красив и висок, той се намира на няколко километра северно от село Тъжа. До него се стига като от селцето продължите само на север към планината и там на удобно място може да оставите колата извън селото. След това продължавате по планинския път към планината, като следва ляв завой, малко след това вдясно ще видите и маркировка и пътечка, маркировката е син цвят, като пътеката се отклонява от пътя вдясно нагоре в посока север. От там следите тази маркировка и ще стигнете до хижа Русалка след около 1-1.5 часа. След хижата продължавате по главния път на север, като след това има завой и малко след завоя ще видите пътека вдясно със синя маркировка. Тръгвате по нея, след това маркировката се разделя на жълта и синя, като вие трябва да продължите по жълтата нагоре към планината, която ще ви отведе на прекрасна панорамна площадка точно над водопада.

Кадемлийско пръскало – Водопадът се намира на около 4.5 часа път североизточно от село Тъжа. Той е огромен водопада с уникални форми. Трябва да изминете доста разстояние за да стигнете до него, но голямата част от пътя е удобна. До него се стига като то село Тъжа хванете пътя на север към планината, като там оставите колата си малко след селцето. От там продължавате по пътя в северна посока, като идва ляв завой, малко след завоя ще видите отбивка вдясно със синя маркировка, от там следвате пътеката и маркировката и ще стигнете до хижа Русалка. След хижата продължавате нагоре по главния път, в същата посока, като след около 2 часа по същия път ще стигнете и до красивия водопад.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Павел Баня

Язовир Дондуково
Язовир Дондуково
Близо до:Брезово


Езеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:КарловоВодопад Черганово
Водопад Черганово
Близо до:Казанлък


Античен форум Авгуса Траяна
Античен форум Августа Траяна
Близо до:Стара загора


Хижа Русалка
Хижа Русалка
Близо до:КалоферВръх Голям Райски Купен
Връх Голям Райски Купен
Близо до:Калофер