Меню

Затвори
menu

Тъжанско ждрело

Затвори
Тъжанско ждрело
Тъжанско ждрело
Гледки към Тъжанско Ждрело
По пътя към Тъжанското ждрело
Време 1:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.67166786753857, 25.048049939770518

Стара планина е огромна планина простираща се в централна България, тя преминава през държавата, като започва от западна точка връх Ком и продължава на изток до Черно море, като приключва със крайна източна точка – нос Емине. Планината е пълна с природни красоти, на нейната територия има високи, стръмни и полегати върхове, чудни езера, високи водопади, много животни и красиви растения.

Тъжанското ждрело е една от многобройните красоти на планината. Ждрело е вид проломна форма на релефа. В България има много ждрела, сред които са и по-известните като – Триградско ждрело, Трънско ждрело и други. Тъжанското ждрело е лесно достъпно, до него се стига по удобна пътечка, която е малко стръмна. То се намира на няколко километра северозападно от село Тъжа, което е близо до Павел Баня и Калофер.

Мястото е отлично за хора, които искат да направят лека разходка с уникални гледки насред природата. Там може да видите много растения: смърч, бор, ела, горун, ясен, явор, шестил, бук, шипка, глог, кокиче, къпина и други. Също така в областта можете да видите и много красиви диви животни като: скален орел, сокол, прилепи, лисици, кълвачи, таралежи, белки, златки, гущери и други.

Маршрут

Маршрут от ВЕЦ тъжа до Тъжанско ждрело

Покажи маршрута Маршрутът за изкачването на Тъжанското ждрело започва от ВЕЦ Тъжа. Тъжа се намира на около 15 километра североизточно от град Калофер. До селцето се достига по добър асфалтов път. В центъра на селото трябва да продължите на северозапад, в посока ВЕЦ Тъжа. До ВЕЦ Тъжа се достига по асфалтов път, който се движи успоредно на река Тъжа. От селцето до ВЕЦ-a имате да изминете около 3.4 километра. Малко след ВЕЦ-a ще видите и широко асфалтирано място и табела с надпис национален парк Централен Балкан. Там може да оставите колата си и трябва да продължите в посока север.

Пътеката стартира точно вдясно от табелата. По маршрута няма ясна маркировка, но има добра пътека на по-голямата част от пътя. Маршрутът се движи почти направо в посока север, вляво ще може от време на време да видите голяма метална тръба, която отива към ВЕЦ-а. След около 20-30 минути (около 750 метра) ще излезете до голям воден басейн, който е изравнителя на ВЕЦ Тъжа. Там ще трябва да продължите по удобна пътечка на запад, която се движи успоредно на изравнителя и в неговия западен край продължава нагоре в посока север (към планината). От там имате да изминете още около 130-40 метра и малка денивелация и ще се открие чудна панорамна гледка към Тъжанското ждрело.

Общото разстояние от паркинга до панорамната гледка е 1.2 километра, като имате около 170 метра денивелация. Разстоянието се изминава за между 40 и 60 минути.

Още за Тъжанското ждрело

Ждрелото се намина на няколко километра от село Тъжа на надморска височина от над 800 метра. Селцето се намира в Централна България в Задбалкана. До него има удобен път, като самата разходка е кратка и приятна. Отлична идея за разходка с приятели, като не се изисква физическа подготовка.

Ако подберете добро време – особено в топлите сезони, можете да се насладите на уникални гледки и прекрасно време, там може дори да си похапнете и да направите много снимки.

Самото ждрело е много живописно и представлява пролом в Стара Планина, като долу в него се движи и река Тъжа. Пролома е с дължина от приблизително 10 километра. То се намира и на територията на резерват Джендема. Голяма част от неговите стени са отвесни скали.

Други забележителности близо до Тъжанското ждрело

Хижа русалка – хижа Русалка се намира на 1120 метра надморска височина. До нея се достига по удобна, но стръмна, пътечка – добре маркирана, която започва от северните части на село Тъжа. В северните части на село Тъжа може да оставите автомобила си и да продължите нагоре към планината по планински път. Малко след началото на пътя, след първия ляв завой, ще видите вдясно тясна пътечка обозначена със синя маркировка. Пътечката продължава на северозапад и пресича на няколко пъти планинския път за джиповете. След около 5 километра ще достигнете и до хижа Русалка. Там е чудно място за лека разходка сред природата и похапване. Разстоянието се изминава за между 1 и 2 часа в посока.

Водопад Бабско пръскало – водопадът е много висок и красив. Той се намира на около 8 километра северозападно от село Тъжа. До него се достига по удобна маркирана пътека, която започва от северните части на селцето. Там може да оставите колата си и да продължите нагоре по пътя за джиповете, като след първия ляв завой ще видите пътечка вдясно, обозначена със синя маркировка. Продължавате по нея, като ще минете през хижа Русалка и след нея трябва да продължите по широкия планински път в посока север. След около 700 метра ще трябва да се отклоните в дясно, в посока север. В началото маркировката е синя, после става в жълта и синя, вие трябва да продължите в ляво по жълтата. Тя ще ви отведе до уникална панорамна площадка на югоизток от водопада.

Водопад Кадемлийско пръскало – водопадът е огромен и красив. До него също се достига от село Тъжа. В северните части на селцето може да оставите колата си, като трябва да продължите на север към планината по широк планински път. Малко след първия ляв завой на пътя, трябва да се отклоните вдясно по тясна пътечка, обозначена със синя маркировка. Тя пресича пътя на няколко места и продължава в посока север. След около 1.5 часа ще достигнете хижа Русалка. След хижата трябва да продължите по широкия път за джипове в посока северозапад, който ще ви отведе до водопад Кадемлийско пръскало. До водопада се стига за около 4.5 часа от селцето.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Калофер

Езеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:КарловоХижа Русалка
Хижа Русалка
Близо до:Калофер


Връх Голям Райски Купен
Връх Голям Райски Купен
Близо до:КалоферВръх Среден Райски Купен
Връх Среден Райски Купен
Близо до:Калофер


Връх Малък Райски Купен
Връх Малък Райски Купен
Близо до:Калофер


Водопад Търниченско пръскало
Търниченско пръскало
Близо до:Павел Баня