Меню

Затвори
Меню

Трънско ждрело

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Трънско ждрело
Трънско ждрело
Полянка за къмпингуване до Трънско ждрело
Дървен мост на пътеката за Тръснкото ждрело
Време Време:0:15
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Трън
Координати Координати:42.86158630304798, 22.648449236948416

В западните части на нашата държава може да намерите много красиви места, сред, които – много бройни планини, върхове, езера, водопади, ждрела, пещери и много други. Местностите около град Трън предлагат уникална природа и чудни гледки, също така са пълни с различни видове животни.

Ждрелото е релефна форма, която има вид на пролом. Трънското ждрело е уникална забележителност, която се намира на около 4 километра северно от град Трън. До него се достига с автомобил до място за къмпинг, след което има кратък маршрут, който е лесен за преход, може да отидете с цялото семейство, като то се изминава за под 30 минути. Трънското ждрело е дълго около 100 метра и на места тясно до 5 метра. То има красива форма и удобен маршрут. До него има красива река, където може да похапнете и да релаксирате сред природата. Мястото е отлична идея за кратка почивка през уикендите с цялото семейство.

Ждрелото е отлична идея за посещаване през топлите сезони, там е тихо и спокойно, а и пълно с красива растителност.

Маршрут

Маршрут до Трънско ждрело

Покажи маршрута Маршрутът за ждрелото е кратък. Той за почва от паркинг и полянка, където хората от близките населени места ходят да къмпингуват. Полянката се намира близо до река Ерма. До мястото се стига с автомобил, като от град Трън се продължи на север – по улица Младост, в посока хижа Ерма, след около 4 километра ще видите мястото. Там трябва да оставите колата си и да продължите в посока изток, по добра пътечка, като има и червена маркировка.

От полянката имате да извървите около 300 метра, които са по полегат път. След около 5-10 минути ще стигнете до красив дървен мост, който минава над река Ерма от там ще се открият уникалните гледки към Трънското ждрело в посока север.

Маршрута е лек и приятен, може да се отиде със семейството, като освен ждрелото, може да си направите пикник на полянката, която е много приятно място. До нея може да видите река Ерма, а също така е отлично място за игра на децата. До полянката се достига по удобен път за около 15 минути от град Трън.

Още за Трънското ждрело

Ждрелото е много красиво, то се намира на река Ерма на север от град Трън. Ждрелото е дълго около 100 метра, от двете страни на реката се виждат отвесни скали, които са високи между 150 и 200 метра. До ждрелото се достига лесно, като няма стръмни места, а пътеката е ясна. Отлично място за кратка разходка за хората от близките населени места. Доста често там има хора, които пренощуват. Град Трън е един от най-западните градове на България, той е на няколко километра от сръбската граница.

Други забележителности близо до Трънското ждрело

Трънска екопътека – ако решите, че искате да направите по-голяма разходка, може да продължите през моста, от който се вижда ждрелото (на изток от полянката) като след това ще минете през тунел и пътя продължава на изток. Пътеката предлага красиви гледки, като тя се движи успоредно на река Ерма. Може да се върнете когато решите, а може да продължите в посока североизток и след това пътеката продължава на изток и след това на югоизток, като тя ще ви отведе то Банкя. Ако има можете да да планирате, някой да ви чака там, може да се приберете с автомобил. Маршрута от полянката до Банкя е около 4.5 километра, изминава се за около 90 минути.

Хижа Ерма – хижата се намира на около 700 метра надморска височина, вдясно от пътя от град Трън към полянката на началото на маршрута. Тя е отлична идея за кратка почивка. До нея се стига по пътя в посока север от град Трън, като след около 1.3 километра ще видите сградата вдясно на пътя.

Град Трън – може да разгледате и самия град. Той е китен и малък, но предлага много красоти и е отлична идея за похапване, след разходката в природата.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано