Меню

Затвори
menu

Трънско ждрело

Затвори
Трънско ждрело
Трънско ждрело
Полянка за къмпингуване до Трънско ждрело
Дървен мост на пътеката за Тръснкото ждрело
Време 0:15 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До Трън
Координати Координати:42.86158630304798, 22.648449236948416

В западните части на нашата държава може да намерите много красиви места, сред, които – много бройни планини, върхове, езера, водопади, ждрела, пещери и много други. Местностите около град Трън предлагат уникална природа и чудни гледки, също така са пълни с различни видове животни.

Ждрелото е релефна форма, която има вид на пролом. Трънското ждрело е уникална забележителност, която се намира на около 4 километра северно от град Трън. До него се достига с автомобил до място за къмпинг, след което има кратък маршрут, който е лесен за преход, може да отидете с цялото семейство, като то се изминава за под 30 минути. Трънското ждрело е дълго около 100 метра и на места тясно до 5 метра. То има красива форма и удобен маршрут. До него има красива река, където може да похапнете и да релаксирате сред природата. Мястото е отлична идея за кратка почивка през уикендите с цялото семейство.

Ждрелото е отлична идея за посещаване през топлите сезони, там е тихо и спокойно, а и пълно с красива растителност.

Маршрут

Маршрут до Трънско ждрело

Покажи маршрута Маршрутът за ждрелото е кратък. Той за почва от паркинг и полянка, където хората от близките населени места ходят да къмпингуват. Полянката се намира близо до река Ерма. До мястото се стига с автомобил, като от град Трън се продължи на север – по улица Младост, в посока хижа Ерма, след около 4 километра ще видите мястото. Там трябва да оставите колата си и да продължите в посока изток, по добра пътечка, като има и червена маркировка.

От полянката имате да извървите около 300 метра, които са по полегат път. След около 5-10 минути ще стигнете до красив дървен мост, който минава над река Ерма от там ще се открият уникалните гледки към Трънското ждрело в посока север.

Маршрута е лек и приятен, може да се отиде със семейството, като освен ждрелото, може да си направите пикник на полянката, която е много приятно място. До нея може да видите река Ерма, а също така е отлично място за игра на децата. До полянката се достига по удобен път за около 15 минути от град Трън.

Още за Трънското ждрело

Ждрелото е много красиво, то се намира на река Ерма на север от град Трън. Ждрелото е дълго над 2 километра. От двете страни на реката се виждат отвесни скали, които са високи между 150 и 200 метра. До ждрелото се достига лесно, като няма стръмни места, а пътеката е ясна.

Намира се на над 600 метра надморска височина, а природата около него е много живописна. Там можете да видите много растения: дъб, бук, смърч, явор и други. Там също така се срещат и много диви животни, като: сокол, сойка, орел, катерица, таралеж, лисица и много други.

Ждрелото е отлично място за кратка разходка за хората от близките населени места. Доста често там има хора, които пренощуват. Град Трън е един от най-западните градове на България, той е на няколко километра от сръбската граница.

Други забележителности близо до Трънското ждрело

Трънска екопътека – ако решите, че искате да направите по-голяма разходка, може да продължите през моста, от който се вижда ждрелото (на изток от полянката) като след това ще минете през тунел и пътя продължава на изток. Пътеката предлага красиви гледки, като тя се движи успоредно на река Ерма. Може да се върнете когато решите, а може да продължите в посока североизток и след това пътеката продължава на изток и след това на югоизток, като тя ще ви отведе то Банкя. Ако има можете да да планирате, някой да ви чака там, може да се приберете с автомобил. Маршрута от полянката до Банкя е около 4.5 километра, изминава се за около 90 минути.

Хижа Ерма – хижата се намира на около 700 метра надморска височина, вдясно от пътя от град Трън към полянката на началото на маршрута. Тя е отлична идея за кратка почивка. До нея се стига по пътя в посока север от град Трън, като след около 1.3 километра ще видите сградата вдясно на пътя.

Град Трън – може да разгледате и самия град. Той е китен и малък, но предлага много красоти и е отлична идея за похапване, след разходката в природата.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано