Меню

Затвори
menu

Троянски манастир

Затвори
Троянски манастир
Троянски манастир
Троянски манастир - постройки
Снимка от двора на манастира
Двора на Троянски манастир
Църква Успение Богородично в двора на манастира
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До Троян
Координати Координати:42.86220417286563, 24.780882962965283

Троян е град в Северна България, на чиято територия живеят приблизително 20 000 души. Разположен е в Предбалкана, като природата около него е изключително красива. Наблизо можете да видите красивия Троянски манастир „Успение Богородично“. Той представлява ставропигиален манастир (под пряката юрисдикция на върховната църковна власт).

Манастирът е сред най-големите в страната, разположен е близо до река Черни Осъм в село Орешак, на около 10 километра източно от Троян. Построен е около 1600 година.

През вековете манастирът бил многократно ограбван, но благодарение на родолюбивите и будни монаси той продължава да действа и до днешни дни. Манастирът е локално средище за духовна просвета. През 1835 година се извършват подобрения, като се построява нова църква, а също така се разширяват и някои от жилищните постройки.

Достигайки сегашния си вид, манастирът е последно променян през 1865 година, като последно е добавено западното крило. На територията на манастира се намира църквата „Успение Богородично“, която е построена в южния двор. Тя представлява еднокорабна постройка.

В днешно време манастирът е отворен за посещения, като можете да разгледате църквата и част от жилищните сгради. Там също така е обособен музей, на територията на който бихте могли да видите много красиви икони и църковни реликви. Също така там е изложено едно от скривалищата на Васил Левски.

Маршрут

Манастирът се намира на 10 километра източно от град Троян, близо до село Орешак. От град Троян трябва да поемете на север по улица „Крайречна“, след което тя прави десен завой и продължава към село Орешак. След десетина минути пътя се разделя на две – наляво е селцето, а надясно продължава пътя към манастира. След още няколко минути по главния път ще стигнете до манастира, като пред него има широк паркинг, който се заплаща.

Още за Троянския манастир

Манастирът е сред най-големите в страната, той е често посещаван от хора, който искат да се докоснат до духовността. Има изключително красива архитектура, а също така в двора му са посадени много цветя и дървета.

Можете да го посетите с всички членове на семейството, като много голяма част от манастира е отворена за посетителите. Можете да разгледате църквата, след което да се качите по старинните дървени стълби и да разгледате манастира отвисоко. На един от етажите също така има красив малък музей, където можете да разгледате голяма част от историята на манастира.

Той е построен през 1600-та година, като многократно е бил ограбван, но с помощта на местните и монаси е бил възстановяван. В днешно време той е изключително запазен и поддържан.

Забележителности близо до манастира

Водопад Видимско пръскало – на около 25 километра югоизточно се намира началото на маршрута за един от най-големите водопади на България – Видимско пръскало. До него можете да стигнете, като от манастира се върнете в посока север, минете през село Орешак, след което поемете на изток към Априлци. Маршрутът започва от ВЕЦ Видима, който се намира на 8.5 километра южно от Априлци. Точно до него има паркинг. Можете да потърсите ВЕЦ Видима в Google карти. От ВЕЦ-а имате да изминете около 5.7 километра с посока югоизток, като маршрутът няма маркировка, но почти няма къде да се объркате. Движете се успоредно на реката. По-късно пътят става по-тесен и тогава вече има налична червена маркировка. Маршрутът се изминава за около 2-2.5 часа.

Паметник Арката на свободата – паметникът е изключително красив, представлява 35 метра бетонна конструкция. Посветен е на руските освободители и съветските воини, участвали в боевете през 1878 година. До него можете да стигнете, като от манастира се върнете към град Троян, а оттам поемете в посока юг към Кърнаре. На билото на планината ще видите широка полянка, където вдясно можете да оставите колата си. Оттам можете да повървите 10-15 минути с посока изток и ще стигнете до паметника. Също можете от главния път директно да отидете с кола до паметника, като трябва да направите ляв завой малко преди самото било. Пътят е тесен, но асфалтиран и добре поддържан, има паркинг малко преди самия паметник.

Връх Козя стена – на около 36 километра югозападно от манастира, на билото на Стара планина, започва маршрутът за един много красив връх. От манастира трябва да тръгнете към град Троян, след което на юг към Кърнаре. На билото на Стара планина, вдясно, ще видите голяма площадка и табели. Там трябва да оставите колата си и да продължите в същата посока (запад) по червена маркировка, която преминава по билото на цялата планина. След около 1-1.5 часа по тази маркировка ще стигнете до красивия връх Козя стена.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Троян

Хижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен
Близо до:Клисура


Връх Вежен 2198 метра
Връх Вежен
Близо до:Клисура


Водопад Видимско пръскало
Водопад Видимско пръскало
Близо до:АприлциВръх Марагидик отдалеч
Връх Марагидик
Близо до:Априлци


Паметник Арка на свободата
Арка на свободата
Близо до:Сопот


Връх Козя Стена
Връх Козя Стена
Близо до:КлисураВръх Юмрука от хижа Ехо
Връх Юмрука
Близо до:Сопот