Меню

Затвори
menu

Трионите в Рила

Затвори
Трионите в Рила планина
Трионите в Рила планина
Гледка към връх Малка Мусала и Трионите
Гледка към връх Мусала и Трионите от североизток
Време 5:00 часа
Трудност Висока трудност
Координати Координати:42.179394696448874, 23.58801250575756

Трионите са скалиста седловина в източна Рила, най-високата планина в България, тя се намира в западната част на държавата. Седловината се намира между връх Мусала и връх Малка Мусала, на надморска височина от над 2830 метра. На изток от нея се намира връх Малка Мусала (2902 метра) а на запад връх Мусала (2925 метра).

Седловината е стръмна и опасна, но има и добра пътечка, през която може по-лесно да се премине. Най-добро време за преход е през средата на лятото, тъй като условията са най-приятни, а и там няма сняг. Не се препоръчва за неопитни планинари и деца.

От нея има много красиви гледки към едни от най-високите върхове в Рила планина – Мусала, Малка Мусала, Иречек, Малък Близнак, Голям Близнак, Маришки Чал, Манчо, както и езерата Леденото езеро и Алеко. Маршрута до седловината преминава през връх Мусала, и продължава на изток по нея към съседния връх – Малка Мусала.

Маршрут

Маршрут от хижа Ястребец до Трионите

Покажи маршрута До Трионите има няколко маршрута, като най-удобен и най-често използван е маршрута от Боровец към връх Мусала.

В Боровец може да отидете до лифтовата станция в южната част на града и да оставите автомобила си там. След което трябва да хванете лифт, който ще ви изкачи до горната станция – хижа Ястребец. Хижа Ястребец се намира на 2369 метра надморска височина.

От нея трява да продъжлите на юг, по маркираната пътека – червена маркировка, която води към връх Мусала. Пътя постепенно преминава покрай хижа Мусала, езеро Алеко и заслон Леденото езеро и Леденото езеро. От там се започва и по-стръмната част от участъка, като продължавате в посока югозапад към връх Мусала по добре маркирана пътека. След като се качите на връх Мусала, трябва да продължите наляво, в посока изток към връх Малка Мусала, като седловината между тях е позната като Трионите.

Разстоянието от хижа Ястребец до седловината Трионите е около 6 километра, като имате да изкачите над 760 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 3.5 – 4.5 часа.

Още за Трионите

От седловината можете да видите съседните върхове, като тя е дълга около 500 метра и свързва едни от най-високите върхове в Рила и в цяла България – Мусала (2925 метра) и Малка Мусала(2902 метра).

Тя не се препоръчва за начинаещи, тъй като има стръмни участъци. По-голямата и част се минава по пътека, която минава от южната и страна.

Трионите се предпочитат за хора с опит, които търсят по-екстремно преминаване в Рила планина. Седловината се минава от връх до връх за около 30 минути в посока с нормално темпо.

Забележителности близки до Трионите

Връх Мусала – върхът е първенеца на Балканския полуостров (2925 метра), като той се намира на запад от седловината. До него се стига по маршрута за самата седловина.

Връх Малка Мусала – един от най-високите върхове на България се намира на изток от седловината. До него се достига като преминете цялата седловина и се изкачите леко нагоре. Върхът е висок 2902 метра и предлага много красиви гледки. Той е част от най-високите върхове в България.

Връх Иречек – също е сред най-високите върхове на България, като до върха се стига за около 1 час от Трионите. По седловината трябва да продължите на изток към връх Малка Мусала, след което да поемете на север към съседния връх. От седловината до върха имате да изминете около 900 метра разстояние и около 80-90 метра денивелация. Върхът е висок 2852 метра и също предлага много красиви панорамни гледки, като от него се вижда почти цяла Рила.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Самоков

Хижа Рилски езера
Хижа Рилски езера
Близо до:Сапарева Баня


Седемте рилски езера
Седемте рилски езера
Близо до:Самоков


Връх Харамията
Връх Харамията
Близо до:Сапарева БаняБоянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:София


Драгалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София