Меню

Затвори
Меню

Трионите в Рила

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Трионите в Рила планина
Трионите в Рила планина
Гледка към връх Малка Мусала и Трионите
Гледка към връх Мусала и Трионите от североизток
Време Време:5:00
Трудност Трудност:Висока
Близо до Близо до:Самоков
Координати Координати:42.179394696448874, 23.58801250575756

Трионите са скалиста седловина в източна Рила. Намира се точно между върховете Мусала и Малка Мусала, като на по-голямата и част има пътечка, но самата седловина е скалиста и не се препоръчва за неопитни туристи. От нея има много красиви гледки към едни от най-високите върхове в Рила планина – Мусала, Малка Мусала, Иречек, Малък Близнак, Голям Близнак, Маришки Чал, Манчо, както и езерата Леденото езеро и Алеко.

Маршрут

Маршрут от хижа Ястребец до Трионите

Покажи маршрута До Трионите има няколко маршрута, като най-удобен и най-често използван е маршрута от Боровец към връх Мусала.

В Боровец може да отидете до лифтовата станция в южната част на града и да оставите автомобила си там. След което трябва да хванете лифт, който ще ви изкачи до горната станция – хижа Ястребец. Хижа Ястребец се намира на 2369 метра надморска височина.

От нея трява да продъжлите на юг, по маркираната пътека – червена маркировка, която води към връх Мусала. Пътя постепенно преминава покрай хижа Мусала, езеро Алеко и заслон Леденото езеро и Леденото езеро. От там се започва и по-стръмната част от участъка, като продължавате в посока югозапад към връх Мусала по добре маркирана пътека. След като се качите на връх Мусала, трябва да продължите наляво, в посока изток към връх Малка Мусала, като седловината между тях е позната като Трионите.

Разстоянието от хижа Ястребец до седловината Трионите е около 6 километра, като имате да изкачите над 760 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 3.5 – 4.5 часа.

Още за Трионите

Седловината може да се види от съседните върхове, като тя е дълга около 500 метра и свързва едни от най-високите върхове в Рила и в цяла България – Мусала (2925 метра) и Малка Мусала(2902 метра). Тя не се препоръчва за начинаещи, тъй като има стръмни участъци. По-голямата и част се минава по пътека, която минава от южната и страна. Трионите се предпочитат за хора с опит, които търсят по-екстремно преминаване в Рила планина. Седловината се минава от връх до връх за около 30 минути в посока с нормално темпо.

Забележителности близки до Трионите

Връх Мусала – върхът е първенеца на Балканския полуостров (2925 метра), като той се намира на запад от седловината. До него се стига по маршрута за самата седловина.

Връх Малка Мусала – един от най-високите върхове на България се намира на изток от седловината. До него се достига като преминете цялата седловина и се изкачите леко нагоре. Върхът е висок 2902 метра и предлага много красиви гледки. Той е част от най-високите върхове в България.

Връх Иречек – също е сред най-високите върхове на България, като до върха се стига за около 1 час от Трионите. По седловината трябва да продължите на изток към връх Малка Мусала, след което да поемете на север към съседния връх. Върха е висок 2852метра и също предлага много красиви панорамни гледки, като от него се вижда почти цяла Рила.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано