Меню

Затвори
menu

Триградско ждрело

Затвори
Триградско ждрело
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До Девин
Координати Координати:41.61497293832482, 24.379783740949723

Ждрело е вид проломна форма на релефа на земната повърхност, то е характерно с отвесни скали, като също така има много красиви форми. То се образува чрез ерозионни процеси, като е част от долина, образувана от разрушителната сила на водата на река.

Триградското ждрело е едно от най-големите в България. То се намира в южните части на Родопите. То е много красиво, като там тече и Триградска река. Ждрелото е с дължина около 7 километра, има много отвесни склонове, стените се издигат с височини над 180 метра.

През ждрелото преминава пътят, който свързва Девин и Триград, като там пътя е удобен за пътуване с кола, а гледките са изключително живописни, особено през топлите сезони. Може да се налюбувате на природата в тази област, като покрай пътя на няколко места има беседки и пейки, на които може да отседнете и да похапнете с цялото семейство. В околността също така има и много други природни забележителности. През пролетта там е чудно с много пищни цветове.

Маршрут

Ждрелото се намира в Южните Родопи, малко под град Девин. То започва малко след село Гьоврен и продължава до Триград. До него се достига като от Девин тръгнете в посока Триград (югоизточно). Като след няколко километра ще минете през село Гьоврен и малко сле днего започва и ждрелото. Пътят е тесен, но добре поддържан. На места има отбивки удобни за паркиране на автомобили, за да се насладите на красотата на природата в тази част на планината.

Още за ждрелото

Ждрелото е разположено в южните части на Родопите, то предлага чудни гледки. Там също така тече и Триградска река. От двете страни на ждрелото се издигат високи скали, някои от тях са над 250 метра. Намира се на около 946 метра надморска височина, като на места достига над 1543 метра надморска височина. Ждрелото е обявено за защитена територия през 1963 година. То е дълго около 7 километра, като има прекаран удобен асфалтиран път. На места има изградени дървени беседки и пейки, отлична идея за пикник и разходка през уикендите със семейството. Ждрелото също така е и сред 100-те национални туристически обекта на Българският Туристически Съюз. Може да вземете печат от пещера Дяволското гърло.

Забележителности близки до Триградското ждрело

Водопад Триград – водопадът е много красив, той е лесно достижим. Намира се на 5 километра южно от село Гьоврен в посока Девин. Водопадът се намира на река Триградска, като точно до него (в лявата част на пътя от Гоьврен в посока юг) има място за паркиране на автомобила, дървена маса и чешма. От там можете да го видите, а също така можете да слезете надолу по тясна пътечка към реката. Пътечката започва вляво от мястото за паркиране.

Османов вир – друг чуден малък водопад, се намира само на 6 километра южно от село Гоьврен. Той се намира точно на разклон от пътя вляво (в посока изток). Там вляво има дървена постройка, а вдясно се намира и самата река, където е и водопадът.

Пещера Дяволското гърло – пещерата е изключително красива и голяма. Тя се намира на около 8 километра южно от село Гьоврен в посока към Триград. Там може да видите паркинг и входа на пещерата, а за да я посетите трябва да заплатите такса, като е добре да проверите и работното време предварително (обикновено работи до следобед).

Рейтинг: 3.8

Все още не е гласувано

Забележителности до Девин

Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:Смолян


Язовир Въча
Язовир Въча
Близо до:КричимСмолянски езера
Смолянски езера
Близо до:Смолян


Връх Мургавец
Връх Мургавец
Близо до:Смолян


Язовир Пампорово
Язовир Пампорово
Близо до:СмолянВръх Снежанка
Връх Снежанка
Близо до:Смолян


Крайпътна маса близо до водопада
Водопад Триград
Близо до:Девин


Слонът до Настан
Слонът до Настан
Близо до:Девин